Subscribe:

Ads 468x60px

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Αλήθειες και ψέματα για τη δραχμή


Πηγή: Το Ποντίκι

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 24-11-11)
Του Δημήτρη Καζάκη

Οικονομολόγου – Αναλυτή

Τι θα γίνει έτσι και επιστρέψου­με στη δραχμή; Προφανώς θα πέσει ο ουρανός να μας πλα­κώσει. Η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία του Εμβέρ Χότζα, Βόρεια Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ή θα γυρίσουμε στη λίθινη εποχή. Ακριβώς δηλαδή όπως ήταν πριν αποκτήσουμε το ευρώ. Διό­τι, αν δεν με γελά η μνήμη μου, οι Έλ­ληνες πριν από το ευρώ κατοικούσαν στις σπηλιές και στα δέντρα, φορού­σαν δέρματα, ζεσταίνονταν με κοπρι­ές και έτρωγαν κουκουνάρια. Αφού ποιος δεχόταν τότε την ξεφτιλισμένη πληθωριστική δραχμούλα;

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Μεγ.Βρετανία: η μαζικότερη απεργία απο το 1926


Με την αρωγή 30 συνδικαλιστικών οργανώσεων  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Γηραιά Αλβιώνη η μαζικότερη απεργία των τελευταίων ετών όπως εκτιμά η συνομοσπονδία βρετανικών συνδικάτων TUC, μεγαλύτερη ακόμα κι απο τη γνωστή στο συνδικαλιστικό κίνημα της Μεγάλης Βρετανίας ως 1979 Winter of  Discontent. Πάνω απο 2 εκατ. άτομα κατέβηκαν στους δρόμους της χώρας για να διαδηλώσουν ενάντια των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις του δημοσίου τομέα, για τις οποίες αυξάνονται οι προσωπικές εισφορές, μειώνονται οι εργοδοτικές, ενώ προγραμματίζεται για το 2026 (δηλ. 8 χρόνια νωρίτερα απ΄οτι είχε προσυμφωνηθεί) η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που επιδίδεται η συγκυβέρνηση συντηριτικών και φιλελεύθερων δημοκρατών, η οποία ισχυρίζεται οτι δε θα μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία, εκτός εαν μειωθεί το χρέος του δημοσίου τομέα και πάψει η χώρα να δανείζεται περισσότερα για να χρηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στα φορολογικά έσοδα και τις κρατικές δαπάνες, οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα έχουν ήδη υποστεί εκτός απο περικοπές προσωπικού, διετές πάγωμα μισθών κατά τη διάρκεια υψηλού πληθωρισμού. Εν τούτοις η Βρετανική οικονομία είναι αδύναμη, η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη, οι δείκτες ανεργίας εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο των  τελευταίων 17 ετών και 100 οικονομολόγοι συνασπίζονται απο το αριστερό think-tank Compass, στέλνοντας επιστολή στον Τύπο και προτρέποντας την κυβέρνηση να ακολουθήσει μια εναλλακτική τακτική που την κατονομάζουν Plan B .

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ! ΠΡΟ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!


Πηγή:  ISKRA

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ Η «ΑΣΠΙΡΙΝΗ» ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ STANDARD AND POOR’S ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΑΤΕΡΛΩ!

Η «ανακούφιση» της ευρωζώνης από την έκτακτη ένεση ρευστότητας στην οποία προχώρησαν συντονισμένα χθες (30/11), έξι κεντρικές τράπεζες δεν κράτησε ούτε μία μέρα.

Η σημερινή δημοπρασία ισπανικών ομολόγων από τη μία και οι εκθέσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) και του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch από την άλλη για το βρετανικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, ήρθαν να υπενθυμίσουν σε όλους το βάθος της αποσύνθεσης που κυριαρχεί στο νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, επαναφέροντας τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη.

Η φυλλάδα του Μαύρου Πητ [2/12/2011]

Άνδρες της ΕΥΠ στις διαδηλώσεις


Πηγή: newsbeast.gr


Αποκαλυπτικό έγγραφο επιβεβαιώνει την παρουσία τους

Απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ, με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2010, που αφορά report κινητοποιήσεων πολιτών της προηγούμενης ημέρας στο Ηράκλειο Κρήτης, από άνδρες της ΕΥΠ, αποδεικνύει τη «συμμετοχή» τους στις διαδηλώσεις.

Στο έγγραφο εσωτερικής διακίνησης που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα «Επίκαιρα», περιγράφεται αναλυτικά το πώς και από ποιους οργανώθηκαν οι δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κυρίως τη σύνθεση των συμμετεχόντων σε αυτά.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Επαναστατικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, όχι εθνικοπατριωτικά μέτωπα



Ανοικτή επιστολή προς κάθε ενδιαφερόμενο


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΟΔΑΚΗ*

Καθώς η βαθύτερη μέχρι σήμερα κρίση και ύφεση του καπιταλισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει οδηγήσει σε μια ανείπωτη εξαθλίωση και έναν εκβαρβαρισμό της κοινωνίας σε διεθνές επίπεδο, και έχει φτάσει στα άκρα τις καταστροφικές επιπτώσεις του συστήματος πάνω στο οικοσύστημα, γίνεται πλέον σαφές ότι οι φορείς του κεφαλαίου και οι θιασώτες του καπιταλισμού βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν για την πλανητική κυριαρχία του κεφαλαίου και το «τέλος της ιστορίας».

Τεχνολογική εξέλιξη και τάση του ποσοστού κέρδους στον Μαρξ


Μέσω: Praxis


Περιοδικό Θέσεις, Τεύχος 17, περίοδος: Οκτώβριος - Δεκέμβριος 1986

Τεχνολογική εξέλιξη και τάση του ποσοστού κέρδους στον Karl Marx
του Γιώργου Σταμάτη

Ακόμη και σ' αυτούς, που δεν έχουν ασχοληθεί με την οικονομική θεωρία του Μαρξ είναι γνωστός ο μαρξικός νόμος της πτωτικής τάσης του γενικού ποσοστού κέρδους. Γνωρίζουν γενικά, ότι, κατά τον Μαρξ, με αυξανόμενη παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνεται η οργανική σύνθεση του κεφαλαίου και - παρά το ταυτόχρονα αυξανόμενο ποσοστό υπεραξίας - μειούται το ποσοστό κέρδους. Επίσης γνωρίζουν, ότι τον νόμο αυτόν ο Μαρξ τον αναπτύσσει στο IIIο τόμο του Κεφαλαίου.

Αντιθέτως, λιγότερο γνωστό - ακόμη και σ' αυτούς που ασχολούνται συστηματικά με την οικονομική θεωρία του Μαρξ – είναι, ότι το νόμο της πτωτικής τάσης του γενικού ποσοστού κέρδους τον αναπτύσσει ο Μαρξ ως συνέπεια της - όπως την ονομάζει ο ίδιος - ειδικά καπιταλιστικής μορφής αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας, δηλ. της ειδικά καπιταλιστικής μορφής της τεχνολογικής εξέλιξης.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Κατάληψη του ALTER από τους απλήρωτους εργαζόμενους

Εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ, έχουν παρέμβει στη ροή του προγράμματος και εκπέμπουν την παρακάτω καρτέλα διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους εδώ και 10 μήνες, κατόπιν αθέτησης της συμφωνίας εκ μέρους του διευθύνοντα συμβούλου Κ. Γιαννίκου, να μην προβάλλονται τα διαφημιστικά σποτ των εταιρειών του καθώς επίσης και του Γ. Κουρή.

  • Οι εργαζόμενοι του ΑΛΤΕΡ δεν είναι είλωτες, απαιτούν τώρα τα δεδουλευμένα τους, τέρμα η κοροϊδία.
  • Εδώ και ενάμιση χρόνο η διοίκηση του ΑΛΤΕΡ μας κοροϊδεύει.
  • Καθυστερεί τους μισθούς μας, μας υπόσχεται ημερομηνίες πληρωμής που ποτέ δεν τηρεί και μας οδηγεί στην ανέχεια. Μας οφείλονται από 5 έως 10 μισθοί κατά περίπτωση και πλέον έχουμε όλοι πρόβλημα επιβίωσης!
  • Η πλειοψηφία των εργαζομένων του ΑΛΤΕΡ βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας και θα παραμείνουμε μέχρι να εξοφληθούμε!
  • Δεν επαιτούμε! Απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας!


εργαζόμενοι σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν στο σταθμό, ενώ ο Κ. Γιαννίκος σε προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμη, μετέθεσε το προγραμματισμένο ραντεβού με εκπροσώπους δημοσιογράφων και τεχνικών για την Πέμπτη στις 11:00πμ στα γραφεία της Ένωσης στην Ακαδημίας. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι την ίδια ώρα που το Διασωματειακό θα συζητά με το διευθύνοντα σύμβουλο,  θα βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του καναλιού για να συζητήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, απορρίπτοντας ρητά οποιαδήποτε προσχηματική κουβέντα περί νέου επενδυτή “που θα σώσει την κατάσταση” ή του άρθρου 99. Παράλληλα δια στόματος του Δ. Τρίμη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο κανάλι γνωστοποιήθηκε άτυπα πως ο Κ.Γιαννίκος διέψευσε στον Γεν. Διευθυντή του καναλιού Β.Κοσμόπουλο την είδηση περί παραίτησης απο τη θέση του.




Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης δεν έχουν συμφέρον από τη διάσωση του ευρώ

Πρώτη δημοσίευση της συνέντευξης στο γερμανικό περιοδικό «Marx21» (www.marx21.de) το οποίο δραστηριοποιείται μέσα στο Die Linke (Αριστερά) της Γερμανίας. Η συνέντευξη θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση του Coalition of Resistance στη Βρετανία.

εικ.: Fundgrube, του Neo Rauch (2011).
Πρώτα απ’όλα η κρυστάλλινη σφαίρα: Θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε με ευρώ το 2015;

Ορισμένες χώρες θα πληρώνουν ακόμα με ευρώ, το 2015, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο όλα τα σημερινά μέλη της ευρωζώνης να συνεχίσoυν να το χρησιμοποιούν . Το ευρώ στην τρέχουσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο και δεν θα επιβιώσει. Οι πιέσεις κατάρρευσης είναι εμφανείς - ακόμα και τώρα που μιλάμε η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων είναι σε αναταραχή, επειδή οι ιδιώτες επενδυτές κινούνται προς τα γερμανικά ομόλογα, πουλώντας άλλα ομόλογα λόγω του φόβου της πτώχευσης. Κατά συνέπεια, αυξάνονται τα επιτόκια και διαταράσσεται ο κρατικός δανεισμός, καθώς και η ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Εάν αυτή η διαδικασία ενταθεί, το ευρώ θα καταρρεύσει σε λίγες εβδομάδες.

Το δίκιο το έχουν οι απεργοί! Τέλος!

Έκλεισε ήδη μήνας από την ημέρα που οι 400 πολύπαθοι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία Α.Ε., απεργούν για το αυτονόητο.

Για την τιμή και την αξιοπρέπεια, το ψωμί και το μέλλον των παιδιών τους. Η εργοδοσία, που το παντελόνι της έχει ξεχειλίσει από τις υπεραξίες των εργατών, κρυμμένη πίσω από το αδιανόητο και ληστρικό νομικό πλαίσιο των Α.Ε. (όπου ο επιχειρηματίας είναι ζάπλουτος και η εταιρεία «πτωχεύει»), απολύει 34 εργάτες.

«Ευτυχείτε»!

του Νίκου Μπογιόπουλου


Αν ανήκετε στο 99% του πληθυσμού που κοιτά με δέος την τιμή στην οποία έχει φτάσει το πετρέλαιο και ψάχνει «πατέντες» για να βρει λίγη ζεστασιά μέσα στο χειμώνα,
ή αν ανήκετε στα εκατομμύρια που βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή όταν φτάνουν μπροστά στην αντλία του βενζινάδικου,
προσπαθήστε να «ξεχαστείτε». Πώς; Μα φέρνοντας στο μυαλό σας πιο ευχάριστες σκέψεις. Να μια ευχάριστη σκέψη:
*
1) Τα κέρδη της «Motor Oil» αυξήθηκαν κατά το τρέχον 9μηνο με ρυθμό 6,4% και διαμορφώθηκαν στα 143,1 εκατ. ευρώ!
*
Τι πιο... ευχάριστο για κάποιον εργαζόμενο που πληρώνει χρυσάφι τη βενζίνη ή που δεν έχει να πληρώσει για πετρέλαιο, να ξέρει ότι αυτός από τον οποίο αγοράζει καύσιμα... θησαυρίζει!

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ!


Πηγή: ISKRA

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΣΕΠΤ-ΟΚΤ ΕΚΡΟΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ 14 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ 237 ΔΙΣ. ΤΟΝ ΔΕΚ. 2009 ΣΕ 183 ΔΙΣ ΤΟ ΣΕΠΤ. ΤΟΥ 2010


Τα 13-14 δισ. ευρώ άγγιξε η εκροή τραπεζικών καταθέσεων το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.


«Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δύο πολύ άσχημους μήνες, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, είχαμε μια απώλεια 13-14 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Έκρηξη φτώχειας στο Πέραμα

Της Νατάσας Κεφαλληνού

Παλιότερα οι ελληνικές ανθρωπιστικές οργανώσεις συγκέντρωναν τρόφιμα και φάρμακα για να τα στείλουν σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον πλανήτη ή σε χώρες της Αφρικής που οι πληθυσμοί τους υποσιτίζονταν. Όμως με την οικονομική κρίση στο απόγειο της και τις πολιτικές αιματηρής λιτότητας κυβέρνησης και τρόικας, τα δεδομένα άλλαξαν… Πλέον πραγματοποιούν εκστρατείες συγκέντρωσης βασικών τροφίμων για τον «τρίτο κόσμο» που αναπτύσσεται ραγδαία μέσα στην Ελλάδα. Άλλωστε σύμφωνα με έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» για το 2009, πάνω από 2,2 εκατ. κάτοικοι της χώρας (το 20% του πληθυσμού) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με μηνιαίο εισόδημα λιγότερο από 510 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτική είναι η έκκληση των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ), που ζητά να προσφερθούν άμεσα κουτιά με γάλα, παιδικές τροφές, ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, λάδι – ώστε να δοθούν «σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που πεινούν, κρυώνουν και ζητούν τρόφιμα».

Οι οικονομολόγοι του Χίτλερ

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Μετά την πτώση της Γαλλίας το 1940, οι ναζί άρχισαν να επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την Ευρώπη, που είχε τον τίτλο «Νέα Τάξη στην Ευρώπη».

Εκεί προβλεπόταν πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα συνεργάζονταν σε μεγάλη κλίμακα και θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις ισχυρές οικονομίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και των ΗΠΑ. Ο Χίτλερ πίστευε πως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια. Οικονομολόγοι και ειδικοί όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του '40 επεξεργάζονταν λεπτομερή σχέδια για το πώς θα γίνει αυτή η οικονομική ένωση, που θα λειτουργούσε προς όφελος της Γερμανίας. Ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές ήταν ο οικονομολόγος Λούντβιχ Ερχαρτ, που ξόδεψε πολλή από την ενέργειά του γι' αυτή την ιδέα.

Απ' τις "Παιδουπόλεις" της Φρειδερίκης στα ορφανοτροφεία και "παιδικά χωριά SOS" του Παπαδήμιου

Του Γ.Γ.


Οχι δεν αναβιώνει το φασιστικό κράτος της δεξιάς τότε που στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με την καθοδήγηση των Αμερικανών οργάνωσε μαζική μετακίνηση πληθυσμών της επαρχίας σε αστικά κέντρα, ώστε να χάσει ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας κάθε δυνατότητα στήριξης για εφεδρείες ή υλικό, από τον ντόπιο πληθυσμό. (Είναι καταπληκτική η κινηματογραφική ταινία «Καραβάν Σαράι» που περιγράφει τέτοιες καταστάσεις). Ούτε υπάρχει η Φρειδερίκη για να εφαρμόζει το εγκληματικό σχέδιο που είχε τότε τίτλο «Ειδικό Πρόγραμμα Απομάκρυνσης Παιδιών» και να στέλνει τους ΜΑΥδες και Ταγματαλήτες να αρπάζουν παιδιά απ’ τις αγκαλιές των μανάδων τους για να τα κλείνει στις περίφημες «Παιδουπόλεις», με αποτέλεσμα να έχουν άγνωστη κατάληξη πολλά απ’ αυτά τα παιδάκια.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ»

Πηγή : Ελευθεροτυπία(28/11) μέσω www.iskra.gr

«ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ, ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Του ΧΑ ΤΖΟΥΝ ΤΣΑΝΓΚ, καθ. πολιτικής οικονομίας, Cambridge


Η Iskra αναδημοσιεύει την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο Χα Τζουν Τσανγκ, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία (28/11) και τη δημοσιογράφο Ιωάννα Σωτήρχου:


«ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Η ΝΕΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ»

Δεν είναι πολέμιος του καπιταλισμού. Ωστόσο καταφέρνει να αποδομήσει, ίσως καλύτερα και από αντισυστημικό θεωρητικό, τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Για την ακρίβεια, τον κάνει φύλλο και φτερό στο βιβλίο του «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό», που στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη». Ο πολυβραβευμένος οικονομολόγος και συγγραφέας Χα Τζουν Τσανγκ, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εκθειάζεται ακόμη και από τον Νόαμ Τσόμσκι.

Νέα μέτρα φτώχειας επιταχύνουν την συντριβή (Πριν, 27.11.2011)


Πηγή:  leonidasvatikiotis



«Οι κόποι των ετών 2009 – 2011 δεν πήγαν χαμένοι» ήταν ο τίτλος της πρώτης διαφάνειας που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης 24 Νοέμβρη. Ο άνθρωπος που πρώτος, εν τη ρήμη του λόγου του, αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν προαποφασισμένη, από την πρώτη κιόλας μέρα που κέρδισε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, έρχεται τώρα να εμφανίσει το άσπρο – μαύρο, με δύο στόχους: Πρώτο, να συγκαλύψει το γιγαντιαίο μέγεθος της αποτυχίας και δεύτερο να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα συνοδεύσουν την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου 2011. Μιας συμφωνίας που θεωρείται ήδη παρωχημένη…

Το μυστήριο κλαμπ των χωρών ΑΑΑ


Πηγή: ethnos.gr


Καθόλου πολλές δεν είναι οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ (το περιβόητο "τριπλό Αλφα") και από τους τρεις αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης - Μούντις, Στάνταρντ εντ Πουρς και Φιτς. Για την ακρίβεια δεν είναι παρά 13 όλα κι όλα τα κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ. Εντυπωσιακό μάλιστα το γεγονός ότι οι 11 από τις 13 χώρες είναι ευρωπαϊκές και μόνο 2 από τον υπόλοιπο κόσμο: ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη!


Οι 11 ευρωπαϊκές αποτελούνται από 6 χώρες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο) και 5 χώρες που αρνούνται πεισματικά να μπουν στο ευρώ. Οι τρεις από αυτές ανήκουν στην ΕΕ και θα γίνονταν ανά πάσα στιγμή δεκτές με ανοιχτές αγκάλες στην Ευρωζώνη, αλλά αυτές προτιμούν να διατηρούν το εθνικό τους νόμισμα (Βρετανία, Σουηδία, Δανία) και οι υπόλοιπες δύο αρνούνται κατηγορηματικά την ένταξη ακόμη και στην ΕΕ (Ελβετία και Νορβηγία).

Μία πόλη κοιμάται στους δρόμους


Πηγή: ethnos.gr

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ
Μία πόλη κοιμάται στους δρόμους


Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο των αστέγων στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα. Σε 20.000 υπολογίζονται σήμερα οι άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο, σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή σε άδειες αποθήκες. Πολύ περισσότεροι βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την τραγική αυτή κατάσταση. Νοικοκύρηδες, μόλις χτες, φτάνουν στην απόλυτη εξαθλίωση λόγω της κλιμακούμενης ανεργίας, των ανύπαρκτων ή συρρικνωμένων εισοδημάτων


Είναι ο Παναγιώτης, ο Λεωνίδας, ο Λάμπρος. Ανθρωποι του μεροκάματου. Κάποιοι με σπουδές, άλλοι με οικογένεια. Ελληνες "νοικοκυραίοι" που έμεναν στο νοίκι, ή πλήρωναν στεγαστικό. Η κρίση και η ανεργία τούς χτύπησε αλύπητα. Σήμερα είναι οι "νεο-άστεγοι". Η νέα γενιά του δρόμου...

Ενας ολόκληρος προϋπολογισμός πήγε στους τραπεζίτες!

Πηγή: RedFly Planet

Του Νίκου Μπογιόπουλου -
Από την εποχή του Καραμανλή, αρχής γενομένης δηλαδή με εκείνα τα πρώτα 28 δισ. ευρώ προς τους τραπεζίτες, τα χρήματα που θα έχουν ευθέως πάει στις τράπεζες μέχρι το 2012 ανέρχονται συνολικά στο απίθανο ποσό των 168 δισ. ευρώ!

Προσοχή:
Εδώ μιλάμε για τα 168 δισ. ευρώ που έχουν πάει στους τραπεζίτες μόνο μέσα από τα κρατικά - εθνικά ταμεία.
Δηλαδή στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα πάνω από 100 δισ. ευρώ που έχουν αρπάξει οι τραπεζίτες μέσω της ΕΚΤ και του παράλληλου με αυτήν εποπτευόμενου μηχανισμού από την Τράπεζα της Ελλάδας!

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

«Θηλία» 32 δισ. ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πηγή: banksnews


Σε περίπου 32 δισ. ευρώ ή 12,8% του συνόλου των χορηγήσεων διαμορφώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως τον Ιούνιο του 2011, ποσό το οποίο αντανακλά την αδυναμία αποπληρωμής λόγω της ύφεσης, αλλά και την επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Οσον αφορά την κατηγορία των στεγαστικών δανείων, οι επισφάλειες το α' εξάμηνο του 2011 διαμορφώθηκαν σε 11,9%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ. Στα καταναλωτικά δάνεια, περίπου 8,5 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται και το ποσοστό αντιστοιχεί σε 24%, ενώ στα επιχειρηματικά, τα επισφαλή δάνεια ανέρχονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ ή 11,2%.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, λέει η έκθεση της ΤτΕ, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, εξυγίανση των ισολογισμών και επαναπροσδιορισμό του επιχειρησιακού υποδείγματος λειτουργίας των τραπεζών.

Εμετικός ο Πρωτοψάλτε (Βίντεο)

25/11/2011

Από τα ξημερώματα σήμερα ο εφοπλιστικός ραδιοτηλεοπτικός «ΣΚΑΪ» έσταζε χολή ενάντια στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και τους αλληλέγγυους τους που είχαν καταλάβει το κτήριο της Μεσογείων. Με τους φιλάρεσκα πρόθυμους στο αφεντικό τους δημοσιολόγους, Λυριτζήδες, Παπαδημητρίου, Πορτοσάλτε, το τηλεοπτικό κανάλι του Φαλήρου στρατευμένο στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης Παπαδήμιου-τρόικας που έχει βαλθεί να εξαθλιώσει τα λαϊκά στρώματα έχυσε τόνους εμετικής προπαγάνδας με στόχο τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και όχι μόνο.