Subscribe:

Ads 468x60px

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Les Echos: Η Ευρώπη στα πρόθυρα της δικτατορίας

Source: Κονσερβοκούτι


Του Γιάννη Μακριδάκη

(##cc_sp_fb)"Απευθύνομαι σε σας ως τελευταία ελπίδα αναμένοντας την ενεργοποίηση των δημοκρατικών αλλά και των ανθρωπιστικών σας αισθημάτων και την αντίδρασή σας με κείμενα αλλά και κινήματα, για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, η οποία, με απαρχή την Ελλάδα, κινείται ολοταχώς προς διακυβέρνηση από ολοκληρωτικά καθεστώτα" η Les Echos, μία από τις μεγαλύτερες καθημερινές οικονομικές εφημερίδες της Γαλλίας, που εκδίδεται από το 1908 στο Παρίσι, δημοσίευσε πρώτη, χθες, την ανοιχτή επιστολή με τίτλο "Η Ευρώπη στα πρόθυρα της δικτατορίας" που υπογράφει ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης και η οποία έχει αποσταλεί προς δημοσίευση σε Μέσα Ενημέρωσης, Ημερήσιου, Περιοδικού και Ιντερνετικού Τύπου της Γαλλίας.

"Αξιότιμοι Γάλλοι συμπολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απευθύνομαι σε σας όχι μόνο λόγω της Δημοκρατικής σας παράδοσης και των αγώνων σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και λόγω του ότι η χώρα σας και κάποιοι φωτισμένοι Γάλλοι του παρελθόντος, όπως ο Οκτάβιος Μερλιέ το 1945, αλλά και άλλοι πολλοί διάσημοι και άσημοι έσπευσαν να βοηθήσουν και να συνδράμουν Έλληνες πολίτες και αντιστασιακούς κατά τις δύσκολες εποχές του εμφυλίου (1946-49) και της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα(1967-73).

Προτάσεις για ασφαλή παρέλαση

Έντονα προβληματίζεται η κυβέρνηση για τον τρόπο που θα υποδεχτεί ο λαός τους λαοπρόβλητους μαυρογαλαζοπράσινους πολιτικούς στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου για τον εορτασμό της επανάστασης του 1821.

Αποκορύφωμα των φόβων και των προβληματισμών αυτών ήταν η δήλωση “ανησυχούμε πολύ όλοι μας.Αυτοί θα μας σφάξουν”,του υπουργού Μάκη Βορίδη-Τσεκουρίδη.

Δεν το κρύβω ότι έντονα προβληματίστηκα κι εγώ, ως συνεπής και σωστός πολίτης. Έτσι ξεκίνησα στο twitter ένα σχετικό hashtag χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία όμως. Τι τα θέλετε…Πιο πολύ ενδιαφέρεται ο τουϊτερέλληνας για την eurovision και το βρακί της Ελευθερίας Ελευθερίου παρά για την ασφαλή παρουσία π.χ του κυρίου Βορίδη στην παρέλαση.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Υπόθεση Παγκρατίδη: "Όλο το ντέρτι του ντουνιά στα μάτια του"

Source: αριστερό blog


Πάνος Δημητρούδης

(##cc_sp_fb)Ο Θωμάς Κοροβίνης είναι ένας αριστερός συγγραφέας που δεν κρύβει το ιδεολογικό του στίγμα, όπως κάνουν πολλοί συγγραφείς για να μην περιορίσουν το αναγνωστικό τους κοινό, ούτε όμως και το προβάλλει βαρύγδουπα, με στρατευμένους διδακτικούς στόχους. Στο τελευταίο βιβλίο του, από τις εκδόσεις Άγρα, με τίτλο Ο γύρος του θανάτου, ασχολείται με την ιστορία του «δράκου του Σέιχ Σου», η οποία στοίχειωσε για δεκαετίες την πόλη της Θεσσαλονίκης και έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα το προσφορότερο εξιλαστήριο θύμα: τον περιθωριακό Αριστείδη Παγκρατίδη.


Παράλληλα, όμως, ο Θωμάς Κοροβίνης κινείται σε δυο βασικούς άξονες: από τη μια παρουσιάζει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σπουδή γύρω από το κοινωνικό, οικονομικό και σεξουαλικό περιθώριο της πόλης, κάτι που φαίνεται ότι τον έλκει ιδιαίτερα και ότι το έχει μελετήσει βαθιά, κι από την άλλη ανατέμνει την πολιτική πραγματικότητα της μετεμφυλιακής Θεσσαλονίκης, που γέννησε την τρομοκρατία του δεξιού παρακράτους κι έχει σημαντική ευθύνη για την σημερινή παρακμή και το σκοταδιστικό πολιτισμικό παρόν της πόλης.

Για την παρέλαση της 25ης Μάρτη

Source: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


 Του Γ. Γ

(##cc_sp_fb)Τι δείχνει ότι για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση ένα τσούρμο υπουργών υπό την προεδρία μάλιστα του διορισμένου πρωθυπουργού τραπεζίτη, Παπαδήμιου, συνεδρίασε αν θα γίνουν ή όχι οι παρελάσεις της 25 Μάρτη; (Δεν είχαν περιθώρια να τις ακυρώσουν επικαλούμενοι το «οικονομικό κόστος» όπως διαβάσαμε ότι ήταν η πρόταση δυο υπουργών που συμμετείχαν στην διυπουργική σύσκεψη).

Κατά την άποψη μας το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι φοβισμένο, πανικόβλητο θα λέγαμε καλύτερα, μπροστά στο ενδεχόμενο, με αφορμή της παρελάσεις, να εκραγεί η λαϊκή οργή που έχει συσσωρευτεί. Και φυσικά σ’ αυτή την περίπτωση αποδέκτες αυτής της λαϊκής αγανάκτησης και οργής θα είναι τα πρόσωπα των «επισήμων» που θα παραστούν στις παρελάσεις.

Ναι, θα είναι αυθόρμητες, ανεξέλεγκτες, απρόβλεπτες στην ένταση τους, αυτές οι αντιδράσεις. «Χωρίς επιτελικό σχέδιο και ενιαία καθοδήγηση», όπως θα ήθελαν κάποιοι. Ναι, πιθανόν «τα στρατιωτικά και παραστρατιωτικά όργανα παρεμβαίνουν και κάνουν προβοκάτσιες και ετοιμάζονται για τις 25 του Μάρτη στην Αθήνα», όπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει καμιά λαϊκή κινητοποίηση στην οποία δεν έχουν παρουσία κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί; Το θέμα είναι το λαϊκό κίνημα να απομόνωσει και να δώσει δυναμική απάντηση σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Μειώσεις μισθών, φτώχεια και ανεργία το αντίτιμο του PSI (Πριν, 11 Μαρτίου 2012)

Source: Leonidas Vatikiotis



(##cc_sp_fb)Ποια είναι με λίγα λόγια η νέα συμφωνία για την οποία θριαμβολογεί από την Παρασκευή η κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Παπαδήμου; Διαγραφή ιδιωτικού χρέους ύψους 105 περίπου δισ. ευρώ και ανάληψη νέου διακρατικού χρέους ύψους 130 δισ. ευρώ! Δεν πρόκειται δηλαδή μόνο για την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με 25 δισ. επιπλέον. Το σημαντικότερο, κι αυτό δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό, είναι ότι το νέο χρέος με το οποίο επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός, το οποίο δεν θα οφείλεται σε ιδιώτες όπως μέχρι τώρα αλλά σε κράτη, είναι πολύ πιο δεσμευτικό και συνοδεύεται από μεγαλύτερες δουλείες. Στην πράξη, στην μεγαλύτερη σε έκταση αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους που έγινε στην ιστορία, τα κράτη ανέλαβαν μια πολύ πιο βρόμικη δουλειά από το να σώσουν τις τράπεζες, όπως κάνουν συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια: Με το λογικοφανές, εκ πρώτης όψεως, επιχείρημα να αναλάβουν οι ιδιώτες που κέρδισαν μέχρι τώρα τα μέγιστα από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων την ζημιά, τα κράτη έσωσαν τους ομολογιούχους. Και ποιους ομολογιούχους; Όχι τα ασφαλιστικά ταμεία που θέλοντας και μη (έπειτα από την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης – CAC) θα πάρουν μέρος στο κούρεμα των ομολόγων τους χάνοντας περίπου 11 δισ. ευρώ από τοποθετήσεις χρόνων που έκαναν μάλιστα παρά τη θέλησή τους και κατόπιν κυβερνητικής εντολής. Τα κράτη δεν σώζουν ούτε τους μικροαποταμιευτές που επέλεγαν να καταθέσουν τις οικονομίες τους στα ομόλογα θεωρώντάς τα μια ασφαλή λύση. Αυτοί, μαζί με πολλούς άλλους όπως για παράδειγμα οι απολυμένοι της Ολυμπιακής που αποζημιώθηκαν με ομόλογα θα υποστούν καθαρές ζημιές, καθώς οι θολές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για αποζημίωση γρήγορα θα ξεχαστούν όπως τόσες άλλες που έχουν δοθεί ως τώρα.

Δημ. Γληνός:Ενα συγκλονιστικό και επίκαιρο γράμμα του 1932

Source: ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΞΤΡΕΜ


(##cc_sp_fb) ''1932: ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ''''ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ'' - Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ''ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ''!''ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΩΝ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ''

Αναδημοσιεύουμε ένα συγκλονιστικό κείμενο του Δημήτρη Γληνού, του μεγάλου κομμουνιστή παιδαγωγού, πρωτεργάτη του δημοτικιστικού κινήματος και κορυφαίας προσώπικότητας της πνευματικής Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. 

Ένα κείμενο γραμμένο στην κορύφωση της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1932, που οδήγησε στην επίσημη πτώχευση της χώρας. Ένα κείμενο τραγικά επίκαιρο που θα μπορούσε να γραφτεί και σήμερα, παίρνοντας υπόψη βέβαια τις ιστορικές αναλογίες.αφού και τότε (όπως και τώρα) μεγάλα θύματα της κρίσης ήταν χιλιάδες παιδιά. Τότε μόνο ελληνόπουλα. Σήμερα ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα. Τα παιδιά που πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο. Αυτά που προσπάθησαν να κρύψουν και να εξαφανίσουν λες και δεν υπάρχουν, δεν πεινούν δεν αγωνιούν , οι μεγαλόσχημοι «εκσυγχρονιστές» του υπουργείου Παιδείας. Για να αναγκαστούν στο τέλος να παραδεχθούν πως ναι υπάρχει ανάγκη να μοιραστούν συσσίτια στα σχολεία των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κυβερνητικ​ή επίθεση στο Δημόσιο

Source: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Αγώνας διαρκείας στον δημόσιο τομέα!

Με περισσή σπουδή η κυβέρνηση ετοιμάζει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προχωρά την ερχόμενη εβδομάδα στην κατάθεση πολυνομοσχεδίου-σκούπα για το σύνολο του δημοσίου τομέα, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών και κατάργηση των υπαρχόντων οργανογραμμάτων που διασφάλιζαν ως τώρα τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων. Το επόμενο βήμα θα είναι οι αναγκαστικές μετακινήσεις-μετατάξεις και οι αθρόες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, για να πληρωθεί το ρηθέν υπό της Τρόικας για "μείωση του δημόσιου τομέα".

Μόλις χτες, άλλωστε, η κατ' όνομα "πλειοψηφία" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εντός της Βουλής ψήφισε το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, φροντίζοντας να ποινικοποιήσει καθε μορφή ανυπακοής στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζει σωρηδόν η Βουλή και καλούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να εφαρμόσουν.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το καταστροφικό PSI

Source: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


(##cc_sp_fb) Καθώς το λεγόμενο κούρεμα και το PSI ολοκληρώνονται είναι φανερό πως η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπό τον τραπεζίτη Παπαδήμου κλείνει τον κύκλο της με μια ολέθρια συμφωνία που καταδικάζει για γενιές την κοινωνική πλειοψηφία να ζει σε άθλιες συνθήκες, αναντίστοιχες με τον πλούτο που παράγει και τις δυνατότητες που έχει η... εποχή μας.

Πρώτα από όλα το χρέος δε μειώνεται, αλλά αυξάνεται, καθώς κουρεύονται 105 δισ. και φορτώνονται άλλα 130 δισ. Δεύτερο οι όροι είναι σαφώς δυσμενέστεροι καθώς το αγγλικό δίκαιο διασφαλίζει ολοκληρωτικά τα συμφέροντα των κρατών στα οποία περνάνε τα ομόλογα που κατείχαν οι ιδιώτες. Οι ιδιώτες αυτοί δεν είναι φυσικά δανειστές της χώρες, αλλά τοκογλύφοι από το διεθνή χώρο των τραπεζών που αγόρασαν ομόλογα σε τιμές πολύ χαμηλότερες αυτές που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα, βγαίνοντας έτσι κερδισμένοι.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

Source: Κονσερβοκούτι



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*


(##cc_sp_fb) Λίγους μήνες μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι και την άγρια δολοφονία του ίδιου, μπήκαν σε κίνηση οι διαδικασίες διαμελισμού της Λιβύης. Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα της σύγκλησης στη Βεγγάζη την Τρίτη ενός αυτοαποκληθέντος «Συνεδρίου για τον Λαό της Μπάρκα», όπως είναι το όνομα της Κυρηναϊκής στα αραβικά. Στο σώμα αυτό, το οποίο απαίτησε καταρχάς τη συγκρότηση της Λιβύης ως ομοσπονδιακού κράτους με τρεις σχεδόν αυτόνομες επαρχίες, συμμετείχαν πάνω από 3.000 φύλαρχοι και πολέμαρχοι του ανατολικού τμήματος της χώρας και ως εκ τούτου ήταν άκρως αντιπροσωπευτικό.

Στην Κυρηναϊκή αντλείται το 70% του πετρελαίου της Λιβύης και όπως είναι αυτονόητο ενδεχόμενη απόσχιση αυτής της περιοχής θα βυθίσει την υπόλοιπη χώρα στη φτώχεια.
Παρόλο που τα αιτήματα του συνεδρίου της Βεγγάζης ήταν ήπια (στην απόφασή τους οι φύλαρχοι και οι πολέμαρχοι δήλωναν π.χ. ότι το πετρέλαιο θα ανήκει σε όλον τον λιβυκό λαό), οι Λιβύοι ηγέτες αντέδρασαν στην Τρίπολη με πολύ έντονο τρόπο, γνωρίζοντας προφανώς τις πραγματικές διαθέσεις των αποσχιστικών δυνάμεων.

PSI: Θριαμβολογία για την Πτώχευση του λαού!

Source: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


(##cc_sp_fb) Ποιοι θριαμβολογούν; Οι αγορές, οι Τράπεζες, τα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα. Ποιοί θα πληρώσουν την «μεγάλη επιτυχία» του «κουρέματος»; Τα ασφαλιστικά ταμεία, οι μικροομολογιούχοι, οι εργαζόμενοι που τους περιμένει νέα μείωση των εισοδημάτων, αφού προκειμένου τώρα να περάσουμε στη φάση της «ανάπτυξης» πρέπει να μειώσουμε ακόμα 15% το εργατικό κόστος.  Σε κάθε περίπτωση θα αποφασίζεται από τα διευθυντήρια του κεφαλαίου ανά τρίμηνο για τη χώρα, με αναλογιστικές μελέτες, πόσα θα πρέπει να τους πληρώνουμε και τι απομένει για να δίνεται σε μισθούς συντάξεις. Η προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος ανασφάλειας έρχεται να συμπληρώσει την πολιτική της διευρυμένης τρομοκράτησης των πολιτών προκειμένου να εξελιχθεί η πτώχευση μας απρόσκοπτα αντί της πυροδότησης μιας παλλαϊκής εξεγερτικής δράσης. Να αποδεχτούμε τετελεσμένα, να σκύψουμε το κεφάλι, να δεχθούμε την υποθήκη της ζωής μας για τα επόμενα 20—30 χρόνια …και βλέπουμε.


Η καθημερινή αύξηση της ανεργίας προετοιμάζει για το άπλωμα της σκλαβιάς σε όλη την κοινωνία με τη δημιουργία των ΕΟΖ που θα μετατρέψουν τα εργασιακά δικαιώματα σε κουρελόχαρτα και θα επιβάλλουν μια ζωή εργασιακά και κοινωνικά αβίωτη. Νέοι φόροι, νέα χαράτσια, απειλές για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων,  μικροκαταθέσεων, ακίνητης περιουσίας.


Θα πάτε φυλακή!

Source: αριστερό blog


Ριζοσπαστική Κίνηση Εκπαιδευτικών Υπαίθρου Θεσσαλονίκης 
 (##cc_sp_fb) Από τη δεκαετία του 1950, όταν τα αποθεματικά των ταμείων άρχισαν να γεμίζουν από τις εισφορές, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ή δημοκρατικές και χουντικές, για «εθνικούς» πάντα λόγους, με το στανιό του νόμου ανάγκαζαν τα ταμεία να καταθέτουν τα χρήματα στην τράπεζα της Ελλάδας ή την Εθνική τράπεζα με επιτόκια 0% ή 0,5% για να τα δανείζουν στους βιομήχανους τζάμπα για το καλό της εθνικής οικονομίας…
Ύστερα, τη δεκαετία ’80 και μετά αύξησαν τα επιτόκια αλλά πάντα ήταν λειψά και τα καταβρόχθιζε ο πληθωρισμός. Επειδή έτσι μεγάλες δουλειές δε γινόταν με τα λεφτά των ασφαλισμένων, ήρθαν τα εκσυγχρονιστικά λαμόγια να βάλουν τα αποθεματικά στο χρηματιστήριο, για να μην «κάθονται» ανεκμετάλλευτα  στις τράπεζες λέει, και τα έπαιξαν στο χρηματιστήριο της ισχυρής Ελλάδας για να τα ελαφρύνουν 30% διότι άρχισαν να αυγαταίνουν και σε λίγο θα έδιναν και συντάξεις της προκοπής…