Subscribe:

Ads 468x60px

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Έκρηξη φτώχειας στο Πέραμα

Της Νατάσας Κεφαλληνού

Παλιότερα οι ελληνικές ανθρωπιστικές οργανώσεις συγκέντρωναν τρόφιμα και φάρμακα για να τα στείλουν σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον πλανήτη ή σε χώρες της Αφρικής που οι πληθυσμοί τους υποσιτίζονταν. Όμως με την οικονομική κρίση στο απόγειο της και τις πολιτικές αιματηρής λιτότητας κυβέρνησης και τρόικας, τα δεδομένα άλλαξαν… Πλέον πραγματοποιούν εκστρατείες συγκέντρωσης βασικών τροφίμων για τον «τρίτο κόσμο» που αναπτύσσεται ραγδαία μέσα στην Ελλάδα. Άλλωστε σύμφωνα με έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» για το 2009, πάνω από 2,2 εκατ. κάτοικοι της χώρας (το 20% του πληθυσμού) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με μηνιαίο εισόδημα λιγότερο από 510 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτική είναι η έκκληση των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ), που ζητά να προσφερθούν άμεσα κουτιά με γάλα, παιδικές τροφές, ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, λάδι – ώστε να δοθούν «σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που πεινούν, κρυώνουν και ζητούν τρόφιμα».

Για «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα έκανε λόγο ο διευθυντής των ΓτΚ, Ν. Κανάκης. Δεν πρόκειται για κινδυνολογία αν συνυπολογιστεί ότι οι άστεγοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 20.000, ενώ χιλιάδες άτομα διατρέφονται καθημερινά από συσσίτια εκκλησιών και δήμων. Σε αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν και οι χιλιάδες έλληνες πολίτες, οι οποίοι αποκλειόμενοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την πρόσβαση στην Υγεία απευθύνονται στους ΓτΚ για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί «ο αριθμός των eλλήνων ασθενών από 6-7% πέρσι στο 30% φέτος». Ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι: «ότι πλέον πολλοί μας ζητούν και τρόφιμα», όπως δήλωσε ο Ν. Κανάκης.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω κατεβαίνω σε μια απ’ τις εργατικές συνοικίες του Πειραιά, στο Πέραμα, για να επισκεφτώ το πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου και να μιλήσω με τους εθελοντές που το στελεχώνουν, για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνω ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες: περπατώντας για λίγα λεπτά στις γειτονιές της πόλης συναντώ σε δύο διαφορετικά σημεία ηλικιωμένους που ψάχνουν στα σκουπίδια… Τελικά σταματώ στο κτίριο του πολυιατρείου (Αριστείδου 5 και Ξενοφώντος), που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο και λειτουργεί από το 2010. «Περίπου 60-70 άτομα επισκέπτονται το πολυιατρείο ημερησίως κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 9 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.» με πληροφορεί η διοικητική υπεύθυνη Άρτεμις Λιανού. Ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 90% από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα λεγόμενα της, ενώ με πληροφορεί ότι πρόκειται για αποκλειστικά έλληνες πολίτες. Όση ώρα παραμένω στο πολυιατρείο συναντώ έναν ασθενής με πίεση που ρωτά αν υπάρχουν τα φάρμακα του, και μια μητέρα που δείχνει τη συνταγογραφία του γιού της, ο οποίος είχε τραυματιστεί και μόλις βγήκε από το νοσοκομείο.

Η πλειονότητα όσων καταφεύγουν στο πολυιατρείο ζητώντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν προέρχεται από τις «παραδοσιακές» ευπαθείς ομάδες (άποροι, άστεγοι κ.λπ.), αντίθετα πρόκειται για θύματα – «παράπλευρες απώλειες» της οικονομικής κρίσης και της ακολουθούμενης αντεργατικής πολιτικής με κύρια χαρακτηριστικά την εκτίναξη της ανεργίας και των απολύσεων, τις μειώσεις σε μισθούς/συντάξεις, την αύξηση της ελαστικής μαύρης εργασίας, την αναίρεση του δωρεάν χαρακτήρα πολλών κοινωνικών υπηρεσιών. Με άλλα λόγια είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας όλων των ηλικιών, προερχόμενοι από τα χαμηλά, μικρομεσαία αλλά και μεσαία στρώματα. «Μας επισκέπτονται: άνεργοι που δεν μπορούν να καταβάλουν το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Πρώην καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, χρωστούν στο ΤΕΒΕ και δεν μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγεία τους. Χρόνια άνεργοι αλλά και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι που δεν έχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ηλικιωμένοι που με τις πενιχρές συντάξεις τους αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα. Ακόμη και μακροχρόνια ασθενείς που πλέον δεν έχουν να καταβάλουν τη συμμετοχή στα Ταμεία, ώστε να πάρουν την αγωγή τους» επισημαίνει η Άρτεμις Λιανού. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Δήμος δεν έχει ιατρείο πολλά περιστατικά στέλνονται στους ΓτΚ που διαθέτουν αρκετές ιατρικές ειδικότητες: ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές, παθολόγους παιδιάτρους, καρδιολόγους, γυναικολόγους, ορθοπεδικούς κλπ.

Πολλοί είναι και οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους: πολύτεκνες οικογένειες με απολυμένους γονείς που δεν έχουν χρήματα για παιδιάτρους. Αλλά και νέοι γονείς που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα και αδυνατούν να πληρώσουν τα εμβόλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι «τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί ότι πολλά από τα παιδιά, ακόμη και τα βρέφη δεν σιτίζονται σωστά και παρουσιάζουν γαστρεντερικά προβλήματα», όπως αναφέρουν οι παιδίατροι. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ζητούσαν τρόφιμα, γάλατα και πάνες οδήγησε τους ΓτΚ στη συγκέντρωση και διανομή τροφίμων και φαρμάκων (μη ληγμένα). Η έκκληση αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους κατοίκους του Περάματος: Συγκινητικό είναι το παράδειγμα μιας οικογένειας «με πολύ χαμηλά εισοδήματα που ζει με το επίδομα τρίτεκνου», η οποία έφερε την περασμένη εβδομάδα τρόφιμα υποστηρίζοντας ότι «προσφέρουμε τώρα ότι μπορούμε για αυτούς που έχουν ανάγκη, γιατί αύριο μπορεί αν είμαστε εμείς στη θέσης τους». Επιπλέον ήδη 3 γυναίκες κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν διαθέσιμες να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο πολυιατρείο.

Τέλος αρκετή ζήτηση έχουν και οι ψυχολόγοι. Για αυτό το λόγο τους τελευταίους δύο μήνες λειτουργεί στο πολυιατρείο και ψυχολογικό τμήμα με υπεύθυνη την Ιάνθη Σταυροπούλου: «Ήδη παρακολουθούμε 9 ανθρώπους και έχει σχηματιστεί λίστα αναμονής» σημειώνει. «Οι περισσότερες είναι γυναίκες, από 25 έως 50 χρονών, και αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης, κακοποίησης, πένθους». Μάλιστα, όπως υποστηρίχτηκε, οι οικονομικές δυσκολίες και οι συνέπειες της κρίσης αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους επιδείνωσης της ψυχολογικής κατάστασης τους…

(Δημοσιεύτηκε 24/11 στο mellon.gr)

Αναδημοσιεύει από το blog της Νατάσας Κεφαλληνού, Παραφωνία,  η Jaquou Utopie

http://wp.me/p1pa1c-eBj

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...