Subscribe:

Ads 468x60px

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Νοσταλγία των Ρώσων για τη Σοβιετική Ένωση

Source: Ειδήσεις


Πάνω από τους μισούς Ρώσους νοσταλγούν τη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την παραμονή της 90ης επετείου από την ίδρυσή της.
Αν και το ποσοστό είναι υψηλό, περίπου 56% όπως αναφέρει το RT, σημειώνεται πως είναι χαμηλότερο κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο πριν από δέκα χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Κέντρου Ερευνών Κοινής Γνώμης της Ρωσίας (VCIOM). Αντίθετα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης περίπου το 30% των Ρώσων φαίνεται πως «δεν θρηνεί» για την πτώση με το εν λόγω ποσοστό μάλιστα να παρουσιάζει αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με το 2002.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η πτώση των μισθών αύξησε δεν μείωσε την ανεργία

Source: Leonidas Vatikiotis


Επί δεκαετίες, και για την ακρίβεια από το ’80 όταν η κρίση άρχισε να δείχνει τα δόντια της, ήταν τόσο επίμονα επαναλαμβανόμενο που είχε δημιουργήσει συλλογικές ενοχές. Για ελάχιστα επιχειρήματα έχει χυθεί τόσο πολύ μελάνι: Για την ανεργία φταίνε οι υψηλοί μισθοί. Καμία ευθύνη δεν έχουν οι επιχειρήσεις που αλλού τρών’ αλλού πίνουν αλλού παν’ και δίνουν τα …μεροκάματα. Καμία ευθύνη δεν έχει το κανονιστικό πλαίσιο που διευκολύνει τις απολύσεις, καταστρατηγώντας την συνταγματική υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλειά. Φταίνε οι υψηλοί μισθοί, ακόμη κι αν δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλοί. Το υπονοούμενο ωστόσο ήταν σαφές: Δεχθείτε τις μειώσεις στους μισθούς ή τις εικονικές αυξήσεις στην προ Μνημονίου Εποχή και αυτόματα θα αρχίσει να βρέχει θέσεις εργασίας.

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Οι πλουσιότεροι του πλανήτη εν μέσω κρίσης… έγιναν ακόμη πλουσιότεροι

Source: Το κουτί της Πανδώρας


Η περιουσία των 100 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg στα τέλη του 2012 αποτιμάται στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η περιουσία τους μάλιστα παρόλο που ήταν η χρονιά οικονομικής ύφεσης και διευρυμένης δημοσιονομικής λιτότητας για τους πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών εμφανίζεται αυξημένη κατά 241 δις δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις 16 από τους εν λόγω δισεκατομμυριούχους κατέγραψαν ζημίες εντός του περασμένου έτους.