Subscribe:

Ads 468x60px

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Στρατηγική της, η ένταση της εκμετάλλευσης και καθυπόταξη των εργαζόμενων γυναικών

Παρατηρώντας τη δραστηριότητα των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με μια πρώτη ματιά προκύπτει εύλογα το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν οι αχόρταγοι για κέρδη μονοπωλιακοί όμιλοι να διαθέτουν χρηματικά ποσά για τις φτωχές οικογένειες και τα άπορα παιδιά, να λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία, να ανακαινίζουν νηπιαγωγεία, να δείχνουν ενδιαφέρον για τα σύγχρονα προβλήματα της εργαζόμενης γυναίκας και το συγκερασμό της επαγγελματικής και της προσωπικής της ζωής;».

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ "ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ" ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ .....


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΩΝ 3 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2008...ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΤΑ "ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ" ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ .....


1980-2008 Δολοφονίες απο αστυνομικούς και δικαστικές αποφάσεις

Ο Παπαδήμος, η Τριμερής και ο Αριστοτέλης.


Πηγή: txvs

 Του Άρη Χατζηστεφάνου

Η Τριμερής Επιτροπή δέχτηκε ιδιαίτερα σκληρή κριτική από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, το 1973. Καθώς, όμως, η πλειονότητα όσων ασχολούνταν μαζί της προερχόταν είτε από το χώρο της φασίζουσας άκρας Δεξιάς είτε ανήκε σε ομάδες ανυπόστατων συνωμοσιολόγων, το αποτέλεσμα της κριτικής ήταν πολύ συχνά το αντίθετο από το αναμενόμενο, καθώς όσοι τολμούσαν να εκφράσουν και την ελάχιστη ανησυχία για τη δράση της κατατάσσονταν αυτομάτως σε μία από τις δύο αυτές ομάδες

Χρειάστηκαν λίγα μόλις 24ωρα έως ότου δύο χώρες της Μεσογείου, η Ελλάδα και η Ιταλία, βρεθούν με ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό, ο οποίος τυχαίνει να είναι και μέλος της περιβόητης Τριμερούς Επιτροπής – ενός πανίσχυρου λόμπι επιχειρηματιών, τραπεζιτών και πολιτικών. Πρόκειται, ίσως, για τη σημαντικότερη παρουσία που έχει πετύχει η Επιτροπή στη διεθνή σκηνή από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν είχε σχεδόν απόλυτο έλεγχο στην κυβέρνηση Κάρτερ.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

E.C.W.Myers: Η επιχείρηση του Γοργοποτάμου

Όπως δεσμευτήκαμε στα σχόλια της ανάρτησης: Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό παραθέτουμε πλήρες το απόσπασμα από το βιβλίο του αντισυνταγματάρχη του Βρετανικού Στρατού E.C.W. Myers "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ", που αφορά στην επιχείρηση του Γοργοποτάμου. Με δεδομένο πως ο συγγραφέας κάθε άλλο παρά συμπαθών τον ΕΛΑΣ ήτο, πρόκειται για μια από τις σχετικά αντικειμενικές μαρτυρίες, η οποία παρατίθεται ως απόδειξη για τον καθοριστικό ρόλο του ΕΛΑΣ στην εν λόγω επιχείρηση.

2012: Πιο πίσω κι από τη χρεοκοπία του 1932! Το 52% του προϋπολογισμού πάει στους τοκογλύφους!


Πηγή: Redfly Planet



Το 1932, όταν η Ελλάδα κήρυξε και επισήμως«χρεοστάσιο»
(σ.σ. χρεοκοπία, δηλαδή...)
τα πράγματα είχαν φτάσει στο σημείο που το 43% του προϋπολογισμού πήγαινε σε τόκους και χρεολύσια.

Αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο για την κήρυξη του «χρεοστασίου».
Με τους τόκους και τα χρεολύσια να έχουν φτάσει τότε σε δυσθεώρητα ύψη, η χώρα ήταν αδύνατον πλέον να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο αβάσταχτο φορτίο.
Η χρεοκοπία ήταν, πλέον, γεγονός.
Μια χρεοκοπία που η πλουτοκρατία φρόντισε, φυσικά, τα βάρη της να τα φορτωθεί ο καθημαγμένος λαός. Και το φρόντισε διά των κομμάτων της, του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Λαϊκού Κόμματος.
Τα οποία λίγο αργότερα έφεραν στην εξουσία τον Μεταξά...

Μεθοδολογικά προβλήματα στην μαρξιστική ανάλυση: Το πρόβλημα της βλακείας


Πηγή: Lenin Reloaded



Στην ανάρτηση "Χωριάτης", και με αφορμή το γιγαντιαίο έργο του Ονορέ ντε Μπαλζάκ με τον συγκεντρωτικό τίτλοΑνθρώπινη Κωμωδία, μίλησα για "την απάτη ως τρόπο λειτουργίας της αστικής κοινωνίας ως τα τρίσβαθά της", συμπληρώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι η χωριάτικη καχυποψία προστατεύει από αυτά που οι "ίδιοι οι αστοί, εδραιωμένοι και επίδοξοι, θεωρούν τόσο συναρπαστικά ώστε να δαγκώσουν οι ίδιοι το δόλωμα που προορίζουν για άλλους."

Αν η αναφορά αυτή αφορά την σωτήρια κριτική λειτουργία της χωριάτικης καχυποψίας, αφορά όμως επίσης, αν και πιο έμμεσα, ένα ειδικό είδος αστικής βλακείας, και συγκεκριμένα, της βλακείας που απορρέει από την υπεροψία του ανθρώπου που "τα έχει δει όλα", της βλακείας αυτού που νομίζει ότι είναι λειτουργικά κυνικός ενώ στην ουσία είναι ο ίδιος το πρώτο θύμα του κυνισμού του.

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας



ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Το μήνυμα της εξέγερσης ακόμα πιο επίκαιρο! Όλοι στις διαδηλώσεις στις 6 Δεκέμβρη



Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες. Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες. Με το τόσο εύστοχο αυτό σύνθημα και με άλλα πολλά η νεολαία εξεγέρθηκε τον Δεκέμβρη του 2008, όταν οι σφαίρες της αστυνομικής καταστολής δολοφονούσαν τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Μετά από τρία χρόνια το μήνυμα της εξέγερσης είναι ακόμα πιο επίκαιρο.
Ο Δεκέμβρης του ΄08 έδειξε ότι στην εποχή της κρίσης και της άγριας επίθεσης του κεφαλαίου για να διασωθεί το σύστημα, η αναγκαιότητα της εξέγερσης έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Σήμερα, με τη «χούντα» των τραπεζιτών να κυβερνά με ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και μια συγκυβέρνηση μαύρου μετώπου, με επικεφαλής τον Παπαδήμ(ι)ο, με την ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο να πυροβολούν τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά δικαιώματα, ο δρόμος της παλλαϊκής πανεργατικής εξέγερσης για την ανατροπή τους είναι η προοπτική της ελπίδας και της νίκης.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις για τις 6 Δεκέμβρη. Στην Αθήνα, στις 12 μ.μ. στα Προπύλαια, στην πορεία φοιτητών και μαθητών και στις 6 μ.μ. –πάλι στα Προπύλαια-, στη διαδήλωση αριστερών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και μαζικών φορέων.  


Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αποτελέσματα εκλογών στη Ρωσία (2011): Ενωμένη Ρωσία (Πούτιν) 49,5%, Κομμουνιστικό Κόμμα 19,16%..

Πηγή: Erodotos


Ορφανά με γονείς

Associated Press

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα και ο αποχωρισμός των παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους οδηγούν κάποια από αυτά ακόμα και στην αυτοκτονία

Η στοχευμένη διάλυση των παραγωγικών μονάδων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες, μία από τις οποίες είναι και η μαζική μετανάστευση εργαζομένων που πλέον δεν είχαν δουλειά για να βγάλουν τα προς το ζην και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Στη Ρουμανία, σχεδόν τρία εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και πολλοί περισσότεροι που δεν έχουν καταγραφεί, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές ως φτηνά εργατικά χέρια ή ως αντικείμενο εκμετάλλευσης διαφόρων ειδών μαφίας. Η μετανάστευση έχει με τη σειρά της αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία, μία εκ των οποίων δεν παίρνεται ιδιαίτερα υπόψη ή ακόμα αποσιωπάται συνειδητά και είναι οι πολλαπλές περιπτώσεις παιδικής κατάθλιψης και αυτοκτονίας παιδιών, που προέρχεται από το συναίσθημα της εγκατάλειψης που η μετανάστευση των γονιών προκαλεί στα παιδιά, γνωστά ως «Ορφανά με γονείς».

Υπάρχει ζωή μετά το ευρώ;


«Το ζήτημα πια έχει τεθεί.

Ή θα συνεχίζουμε να γονατίζουμε ή θα υψώσουμε άλλον πύργο,
ατίθασο απέναντί τους»
(Μιχάλης Κατσαρός, Κατά Σαδδουκαίων)


Καμιά διάθεση αστεϊσμού, καθώς το ερώτημα τίθεται εναγώνια από έναν ολόκληρο λαό, αν και, όπως φαίνεται από τις εντεινόμενες συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την τύχη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, δεν αφορά μόνο τον δικό μας λαό. Και τίθεται με υπαρξιακούς όρους, καθώς οι υπερασπιστές του ευρωμονόδρομου (από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά) αρέσκονται να παρουσιάζουν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη με όρους εθνικής καταστροφής. Στην περίπτωση, μάλιστα, μιας –όλο και πιο πιθανής- διάλυσης της Ευρωζώνης, η καταστροφολογία εκδηλώνεται σαν πανικός.

Η έφοδος του Δ΄ Ράιχ


Πηγή: εφ. ΕΘΝΟΣ μέσω Αριστερό Εξτρέμ


Ωμό, ψυχρό, αλαζονικό το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της γερμανικής δεξιάς εφημερίδας «Ντι Βελτ» τη Δευτέρα. «Η Ευρώπη γίνεται γερμανικότερη» ο αυτάρεσκος τίτλος του. Κυνικό το περιεχόμενό του: «Πολιτικά η ιδέα της Μέρκελ δεν είναι χωρίς κίνδυνο. Οδηγεί πραγματικά σε μια διάσπαση όχι μόνο της νομισματικής ένωσης, αλλά της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά ... Η Μέρκελ έχει επίγνωση αυτών των κινδύνων. Αλλά τώρα έχει απομείνει η επιλογή ανάμεσα στην πανούκλα και στη χολέρα. Η κρίση έχει επιδεινωθεί δραματικά την περασμένη εβδομάδα. Ο μηχανισμός διάσωσης του ευρώ, ο EFSF, έχει σημειώσει εμφανείς απώλειες και τώρα πλέον δεν απέχει πολύ από το επίπεδο του σκουπιδιού» υπογραμμίζει. Και η «Βελτ» καταλήγει εκστασιασμένη από τη γερμανική ισχύ: «Τώρα κυβερνά την Ευρώπη το σκληρό χέρι της Μέρκελ»!

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Πρόταση δολαριοποίησης της Ελλάδας (Επίκαιρα 1.12.2011)


Από τη Σκύλλα του ευρώ στη Χάρυβδη του δολαρίου


Η πρόσδεση διάφορων εθνικών νομισμάτων με το δολάριο (pegging) ήταν η πρώτη μορφή νομισματικής ενοποίησης πολύ πριν ιδρυθεί η ΟΝΕ. Πρόκειται για μια μορφή νομισματικής πρόσδεσης πολύ πιο βάρβαρη στον βαθμό που το νόμισμα το οποίο προσδένεται στο δολάριο απλώς ακολουθεί τη νομισματική πολιτική η οποία ανακοινώνεται από την Fed.

Στην ΟΝΕ αντίθετα υπήρχε η ψευδαίσθηση της από κοινού χάραξης μιας νομισματικής πολιτικής η οποία υποτίθεται ότι λάμβανε υπ’ όψη της τις ανάγκες όλων των οικονομιών και όχι αποκλειστικά και μόνο της χώρας που ηγεμόνευε. Στην πραγματικότητα ωστόσο εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Γερμανίας και του κέντρου, μιας ομάδας κρατών δηλαδή όπου συμπεριλαμβανόταν επίσης η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία.

Με την πρόσδεση στο δολάριο αντίθετα δεν γίνονται σεβαστοί ούτε καν αυτοί οι κανόνες, με αποτέλεσμα τα σοκ που επέρχονται σε μια οικονομία να είναι πολύ πιο ισχυρά κι ενίοτε θανατηφόρα.