Subscribe:

Ads 468x60px

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

…Συνεργάσιμοι !





Πού είναι, επιτέλους, αυτή η Αριστερά;

Δέσποινα Κουτσούμπα, Παναγιώτης Μαυροειδής
Κυβέρνηση έχουμε, αλλά η πολιτική κρίση είναι ανοιχτή. Οι πάνω δεν μπορούν να κυβερνήσουν και οι κάτω δεν θέλουν να κυβερνηθούν. Ελάχιστο τμήμα της κοινωνίας αναγνωρίζει σήμερα τα συμφέροντά του στην ακολουθούμενη πολιτική κι ας έχει επιστρατευτεί για τη «σωτηρία» του όλος ο αστικός θίασος της νέας «εθνοσωτηρίου» συγκυβέρνησης.
Αυτή ακριβώς την πολιτική στιγμή, αντηχεί πιο ηχηρό το ερώτημα: τι κάνει επιτέλους η Αριστερά; Ακούγεται στους χώρους δουλειάς, στα καφενεία, προκύπτει στην ανάγκη του νέου για δουλειά, του εργαζόμενου για μισθό, του φτωχού για ψωμί, του συνταξιούχου για φάρμακα. Είτε το ερώτημα διατυπώνεται ως πραγματική απορία, προσμονή, απελπισία, είτε ως άλλοθι για την απραξία, η τόσο συχνή αναπαραγωγή του ίδιου ερωτήματος από τόσα στόματα, οφείλει να μας προβληματίσει.
Πού είναι, λοιπόν, η Αριστερά; Στην πραγματικότητα, δεν είναι γενικώς η Αριστερά αυτό που λείπει, ειδικά στη χώρα μας. Αντιθέτως, η Αριστερά σε όλες της τις εκδοχές, και παρά τις ανεπάρκειές της, υπάρχει: κόμματα, οργανώσεις, συλλογικότητες, κινήσεις, συνδικαλιστές, κοινωνικοί αγωνιστές. Από την πλατεία ως την απεργία, από το σωματείο ως το «Δεν Πληρώνω», δεν λείπουν οι αριστερές απόψεις και πρακτικές. Με τις καθυστερήσεις, τους χωριστούς δρόμους, την ευρωλαγνεία ή τις αυταπάτες για τον κοινοβουλευτικό δρόμο. Δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε τα ζητήματα της αριστεράς, έχει χυθεί πολύ μελάνι. Ας το δούμε κι από την άλλη: υπάρχει μια αριστερά για κάθε γούστο. Κι όμως, το ερώτημα «πού είναι η Αριστερά;» τίθεται ακόμη και από τον ίδιο το «λαό» της Αριστεράς. Δε φανερώνει αυτό και μια σαφή κριτική;

Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό (Βίντεο)

Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη του 1942 χάρη στην καθοριστική συμβολή των ανταρτών του ΕΛΑΣ και με την καθοδήγηση του Αρη Βελουχιώτη έγινε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Μια ενέργεια που ήταν το έναυσμα για μαζική αντίσταση ενάντια στον κατακτητή, ενώ προκάλεσε τεράστια αίσθηση σε όλους τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονταν κατά του φασισμού.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

John Maynard Keynes-H κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (1932)

(σ.σ Κείμενο του 1932, εξαιρετικά -και τραγικά- επίκαιρο)

Tο άμεσο πρόβλημα για το οποίο ο κόσμος χρειάζεται μια λύση σήμερα είναι διαφορετικό από το πρόβλημα που είχαμε πέρυσι. Tότε υπήρχε το ερώτημα του πως θα βγούμε από την την κατάσταση οξείας κατάρρευσης στην οποία είχαμε πέσει και πως θα επαναφέρουμε τον όγκο της παραγωγής σε ένα φυσιολογικό μέγεθος. Aλλά σήμερα το κυρίαρχο πρόβλημα είναι να αποφύγουμε μια οικονομική κρίση που πλησιάζει. Δεν υπάρχει ελπίδα ότι θα φτάσουμε ένα κανονικό επίπεδο παραγωγής στο κοντινό μέλλον.

Η 101η φορά-Σκέψεις για την ενότητα της Αριστεράς (Μέρος ΙΙ)

Γράφει ο Δ. Καλιαμπάκος
Στις 4/11 ανάρτησα κάποιες σκέψεις για το θέμα της ενότητας της αριστεράς, εσκεμμένα κάτω από τον τίτλο «Για να νικήσουμε πρέπει να ενωθούμε». Μια φράση σχεδόν απεχθή για ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς, ιδιαίτερα αυτής που νιώθει στην αριστερά πλευρά της αριστεράς.
Γιατί, λοιπόν ο τίτλος;
Πρώτον, γιατί είναι αλήθεια - είτε μας αρέσει είτε όχι.
Δεύτερον, γιατί ο κόσμος που το αναζητά επίμονα ίσως δεν είναι τόσο αφελής.
Τρίτον, γιατί αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στον πυρήνα του, δε θα το λύσουμε ποτέ.
Για το ποιος κατά τη γνώμη μου είναι ο πυρήνας του προβλήματος καθώς και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του, ο υπομονετικός αναγνώστης θα πρέπει να ανατρέξει στο σχετικό άρθρο.

Η αμήχανη φάση του Κινήματος


Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί σύντροφοι κι εγώ μαζί αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με το κίνημα. Οι αναλύσεις πολλές και οι απόψεις περισσότερες. Η 17η Νοεμβρίου πέρασε χωρίς την πολυπόθητη «κλιμάκωση» του αγώνα από μεριάς του λαϊκού κινήματος. Όλοι μας ελπίζαμε ενδόμυχα σ’ αυτήν την κλιμάκωση σαν την απάντηση του κινήματος στην «πραξικοπηματική» αναρρίχηση στην εξουσία της κυβέρνησης συνεργασίας ή όπως αυτοχαρακτηρίζεται, «εθνικής σωτηρίας».

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Κινδυνεύει πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση;

Ο Αλτουσέρ μας έχει περιγράψει με μεγάλη σαφήνεια τις διαδικασίες μέσω των οποίων οι Ιδεολογικοί Μηχανισμοί του Κράτους (ΙΜΚ) χρησιμοποιούνται για να μετατρέπουν τους ανθρώπους σε υποκείμενα πρακτικής αναπαραγωγής της Κυρίαρχης Ιδεολογίας.

Χαρακτηριστικό σύγχρονο αποτέλεσμα της αναπαραγωγής αυτής, με άμεσο φαινόμενο παράγωγο την αναγωγή του συμφέροντος της κυρίαρχης τάξης σε συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας, είναι η καθολικοποίηση της πεποίθησης πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι δεμένη με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών (είτε λειτουργεί θετικά, είτε με την αρνητική της μορφή, ότι η καταστροφή ή η διάλυσή της συνεπάγεται καταστροφή για τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς σχηματισμούς).

Η Ναόμι Κλάιν, στο πολυσυζητημένο βιβλίο της, δείχνει γλαφυρά το μηχανισμό του "σοκ", την τακτική της βίας και της τρομοκρατίας (σε όλες τις μορφές τους και όχι μόνο στη φυσική), χρησιμοποιούμενων για την πλατιά "απονεύρωση" των κοινωνικών σχηματισμών στους οποίους εφαρμόζονται και την διευκόλυνση (σε χρόνο προετοιμασίας και σε χρόνο εφαρμογής) σημαντικών κοινωνικο-πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων και την αλλαγή των συσχετισμών σε όφελος του κεφαλαίου και βάρος των εργαζόμενων στρωμάτων-τάξεων.

Τούτων δοθέντων και αφού:
  •  η κρίση υπερσυσσώρευσης οδηγεί το κεφάλαιο στο κυνήγι της αύξησης του μέσου ποσοστού κέρδους, γεγονός που ερμηνεύεται από τις πλέον επιθετικές (και κυνικές) μερίδες του κεφαλαίου ως ανάγκη (για το κεφάλαιο) πλήρους ανατροπής των παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων σε βάρος της εργατικής τάξης
  •  η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί υπόδειγμα ιμπεριαλιστικής αλυσίδας - κεφαλαιοκρατικού μηχανισμού *, οπότε (διακινδυνεύω την βεβαιότητα-πρόβλεψη) δεν υπάρχει περίπτωση να διαλυθεί (τέτοιο εργαλείο δεν πρόκειται να αφήσουν να χαθεί ει μη μόνο κάτω από την πίεση ενός πολύ ισχυρού κινήματος)

η τροφοδοτούμενη φιλολογία περί επικείμενης κατάρρευσης, δεν μπορεί να ιδωθεί παρά μόνο σαν ένας επικοινωνιακός μηχανισμός κατατρομοκράτησης και χειραγώγησης μιας πλειοψηφίας που έχει πορωθεί στην ταύτιση του μέλλοντός της με την "επιτυχία της ευρωπαϊκής προσπάθειας".

Και, αν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε, το σχέδιο εισέτι πιάνει. Και εφόσον πιάνει, δημιουργείται αυτόματα ένα άμεσο καθήκον: να πάψει να πιάνει...


p0temk1n

ΤΟ ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Πηγή: Κινήματα από τα Κάτω


Η συνολική περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης είναι 28 δις ευρω. Τα 26 δις είναι τοποθετημένα σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου. Επομένως οι θλιβερές απώλειες για τους ασφαλισμένους, ανέρχονται στα 13 δις (αφού το κούρεμα είναι 50%) με μόνο αντάλλαγμα την προφορική και κάλπικη κυβερνητική διαβεβαίωση, ότι οι συντάξεις και οι παροχές υγείας είναι εγγυημένες. Δεν κουράστηκαν πια να ψεύδονται ασύστολα; Τα ασφαλιστικά ταμεία επίσης θα έχουν και απώλειες από τη συμμετοχή τους στις τράπεζες (χάνουν από την πτώση των μετοχών τους λόγω της γενικής πτώσης των μετοχών). Στην Εθνική το ποσοστό των μετοχών που κατέχουν είναι 12%, στην Πειραιώς 4,3%, στην ΑΤΕ 1,2%, στο Τ.Τ. 1,2%, στην Αττικής (ελέγχεται από το ΤΣΜΕΔΕ) με συμμετοχή 43% στο μετοχικό κεφάλαιο.

Γάλλοι στο έλεος της φιλανθρωπίας

Πηγή: enet.gr

Της ΒΑΛΙΑΣ ΚΑΪΜΑΚΗ valia@enet.gr

Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση Secours Catholique δημοσίευσε την ετήσια έρευνά της για τη φτώχεια στη χώρα.

Περισσότεροι από 1,5 εκατ. Γάλλοι ζητούν βοήθεια για να ζήσουν. Κι αυτό αναφέρεται μόνο σε μία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.Η φετινή έρευνα δείχνει μεγάλη αύξηση του προβλήματος των νέων ηλικίας 18-25, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την πιο φτωχή κατηγορία της χώρας.

Η έκθεση αναλύει αποτελέσματα από τα άτομα που δέχτηκαν βοήθεια από αυτήν το 2010. Ο συνολικός αριθμός τους ( σε απόλυτους αριθμούς σχεδόν 1,5 εκατ.) σημείωσε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το 2009. Μία από τις πρώτες διαπιστώσεις είναι ότι η οργάνωση υποδέχεται όλο και περισσότερες οικογένειες με παιδιά, ποσοστό που έφτασε το 52,7%. Από αυτές, το 92% ζει πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αν σκεφτούμε ότι το όριο για ένα άτομο είναι τα 954 ευρώ, οι οικογένειες που ζήτησαν βοήθεια έχουν εισοδήματα, κατά μέσον όρο, 576 ευρώ το μήνα!

H "Αριστερά της ευθύνης" σε νέες περιπέτειες



Και εκεί που νομίζαμε ότι ο Γρηγόρης - θέλω υπουργική καρέκλα και τη θέλω τώρα - Ψαριανός είναι ο μόνος υπεύθυνος πολιτικός στη Δημοκρατική Αριστερά ήρθε η σημερινή δήλωση 3 μελών της που απεγνωσμένα ζητούν από τον Α. Σαμαρά την υπογραφή του ώστε να έρθει η 6η δόση!!!

Δήλωση μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για το ζήτημα της υπογραφής του κου Σαμαρά.

Υπογράψτε επιτέλους κε Σαμαρά

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όπου η λειτουργία του κράτους, που την έχουν περισσότερο ανάγκη τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, κρέμεται στην κυριολεξία από την εκταμίευση της 6ης δόσης, ο κος Σαμαράς επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν χωρούν ούτε ανοχή ούτε αμφισημίες. Η πορεία της χώρας και η καταβολή μισθών και συντάξεων δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις εκλογικές σκοπιμότητες της ΝΔ και του αρχηγού της, καλυπτόμενες υποκριτικά πίσω από το μανδύα της προσωπικής αξιοπρέπειας και ενός ανερμάτιστου πατριωτισμού. Δεν συμμεριζόμαστε ούτε στο ελάχιστο τις απόψεις και την πολιτική της ΝΔ. Για την αριστερά της ευθύνης υπεύθυνη και πατριωτική στάση είναι η ταχύτερη εκταμίευση της 6ης δόσης και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο πραγματοποιώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αγωνιζόμενη για προοδευτικότερες εξελίξεις. Γι` αυτό, η μόνη υπευθυνότητα που θα μπορούσε να επιδείξει ο κος Σαμαράς είναι να καταθέσει χωρίς υπεκφυγές την υπογραφή του.

Γεωργάτος Γεράσιμος, Λιβαδάς Σταύρος, Χωμενίδης Χρήστος

Αριστερά είπαμε ε; Μπαίνοντας ή βγαίνοντας;
Τουλάχιστον ας εκτιμηθεί αυτό από το Λουκά Παπαδήμο!

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Απελάσεις μεταναστών γεννούν... ορφανά


Μια απίστευτη τραγωδία εκτυλίσσεται καθημερινά στο περιθώριο της ειδησεογραφίας.

Συμβαίνει στις ΗΠΑ και αφορά τις οικογένειες των χιλιάδων παράνομων μεταναστών που απελαύνονται, χάνοντας τα παιδιά τους για μεγάλες χρονικές περιόδους ή ακόμη και για πάντα. Πρόκειται για την επικίνδυνη και απάνθρωπη διαπλοκή των μεθοριακών αστυνομικών υπηρεσιών με τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας ανηλίκων, μια διαπλοκή που προκαλεί στρατιές χαμένων παιδιών: μόνο το τελευταίο εξάμηνο μετρήθηκαν πάνω από 5.100 παιδιά απελαθέντων μεταναστών που έχουν αποκοπεί από τους γονείς τους και βρίσκονται σε κρατικούς παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν ως ανάδοχες οικογένειες.

Έκθεση της ΤτΕ: Τρομοκρατίας και Κινδυνολογίας γωνία

Η τρομοκρατία και η κινδυνολογία συνεχίζεται, με επικεφαλής (ποιους άλλους) τις τράπεζες.

Στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική (το πλήρες κείμενο της οποίας μπορείτε να διαβάσετε - κατεβάσετε
υπάρχει συμπυκνωμένη όλη η επιχειρηματολογία του τρόμου, των εκβιαστικών διλημμάτων και των δήθεν μονόδρομων.

Μάλιστα κάνει λόγο για κοινωνικά κόστη που πρέπει να αναληφθούν για χάρη μακροπρόθεσμου οφέλους. Μόνο που δεν μας εγηξεί επ' ακριβώς ποιος θα πρέπει να αναλάβει το κόστος και ποιος στο τέλος θα απολαύσει τα οφέλη...   

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο της Ναυτεμπορικής με τίτλο ΤτΕ: «Τελευταία ευκαιρία» για την παραμονή στο ευρώ από το οποίο αντλώ και την πολυ χαρακτηριστική στιχομυθία μεταξύ Προβόπουλου και Πετσάλνικου κατά την επίσημη παράδοση:

'[...]
«Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου δίνει μια νέα ευκαιρία στην Ελλάδα, αλλά πιθανότατα και την τελευταία. Γι' αυτό καθυστερήσεις, αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί, θα πρέπει να μην επαναληφθούν», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, παραδίδοντας την Έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

«Θα πρέπει να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας και, όχι μόνο για να καλύψουμε τους στόχους, αλλά να υπερκαλύψουμε ένα μέρος από το χαμένο έδαφος. Το διακύβευμα είναι πλέον πολύ μεγάλο. Είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και επομένως πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουμε κανένα δίλημμα. Πρέπει να πετύχουμε», πρόσθεσε.

«Είναι απόλυτη ανάγκη να διασφαλίσουμε αυτό που επετεύχθη αυτά τα δύο χρόνια: τη μη χρεοκοπία της χώρας. Χρεοκοπία, η οποία θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή. Πρέπει επίσης, να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση της τόσο σημαντικής συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό αποτελεί εθνικό καθήκον για όλους μας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος.
[...]'

Παρατήρηση: Τραπεζίτες και Πολιτικό Προσωπικό χέρι-χέρι έχουν επιλέξει στρατόπεδο και όπλα. Εμείς;;;

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κάτω τα χέρια από την κατάληψη στο Κέντρο Διακοπών της ΔΕΗ

Τα χαράτσια της εξαθλίωσης θα ανατραπούν 

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ να επιτεθεί κατά της κατάληψης του Κέντρου Έκδοσης Διακοπών Ρεύματος, που πραγματοποιεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ήδη στηρίζουν εργαζόμενοι και νέοι από όλη την Αθήνα. Η κατάληψη του Κέντρου και οι άλλες ανάλογες κινητοποιήσεις εκφράζουν την οργή και την αγανάκτηση του λαού μας ενάντια στα χαράτσια και γενικότερα στο σφαγείο ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου. Αποτυπώνουν επίσης την απόφαση να μην περάσουν τα χαράτσια και τα αντιλαϊκά μέτρα, να ανατραπούν με αποφασιστικούς αγώνες, με καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει το παρών και εκφράζει την υποστήριξή της σε κάθε αποφασιστικό αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης. Καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα να στηρίξουν με κάθε τρόπο την κατάληψη στο Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεσογείων και το γενικότερο κίνημα ανυπακοής στα χαράτσια και στην κανιβαλική επίθεση των οργάνων των τραπεζών και του κεφαλαίου σε Αθήνα και Βρυξέλες. 

Αθήνα 22/11/2011 

Όταν το κίνημα κάνει κατάληψη και στις θεωρητικές αναζητήσεις

των  Ε. Γαϊτάνου, Κ. Γούση, Γ. Καλαμπόκα, Κ. Φουρίκου
Ανταπόκριση  από το συνέδριο  της Διεθνούς Κοινότητας Χέρμπερτ Μαρκούζε στη Φιλαδέλφεια.
Όταν στις αρχές του 2011 ανακοινώθηκε η διοργάνωση του συνεδρίου «Κριτικές αρνήσεις – Critical Refusals» στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Πενν) στις 27 – 29 Οκτωβρίου, κανείς δε μπορούσε να φανταστεί με τι θα συνέπιπτε. Το μότο του συνεδρίου ήταν η ρήση της Άντζελα Ντέιβις: «Ο Χέρμπερτ Μαρκούζε μου έμαθε ότι είναι δυνατό να είσαι την ίδια στιγμή ακαδημαϊκός και ακτιβιστής, ερευνητής και επαναστάτης». Στόχος, η προώθηση της κριτικής σκέψης, των απελευθερωτικών ιδεών και των νέων κινημάτων χειραφέτησης σαν απάντηση στην κρίση και τη λιτότητα. Πώς θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τους κοινωνικούς τριγμούς της άλλης Αμερικής, αλλά κι όλου του πλανήτη;

Η ιδιαιτερότητα του φετινού συνεδρίου στη Φιλαδέλφεια έγινε φανερή από την πρώτη στιγμή, καθώς όσοι φοιτητές βοηθούσαν στη διοργάνωση του συνεδρίου είχαν ταυτόχρονα την ιδιότητα των πλέον ενεργών στο Occupy κίνημα. Ο διεθνής χαρακτήρας των συμμετοχών και η συνεύρεση μαρξιστών από διαφορετικές παραδόσεις (πολύ πέρα από τον κύκλο επιρροής του Μαρκούζε), ακτιβιστών και καλλιτεχνών έδωσαν ένα πρωτότυπο χαρακτήρα στα όρια μεταξύ θεωρίας και πράξης. Ανάμεσα στους θεωρητικούς ξεχωρίζουν οι Λ. Πάνιτς, Ά. Καλίνικος, Ν. Πάουερ, Π. Μαρκούζε, Σ. Αρόνοβιτς, Μ. Φάιν, Α. Φαρ, Ντ. Κέλνερ κ.α. Το συνέδριο προσανατολίστηκε στις προοπτικές, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο ανάδυσης των κινημάτων την περίοδο της κρίσης και πιο συγκεκριμένα του Occupy.

Μειώνονται έως και 40% τα εφάπαξ

Πηγή : capital.gr

Της Ρούλας Σαλούρου


Και νέες, δραματικές περικοπές στις συντάξεις και τα εφάπαξ κατά 40%,  έρχονται από τις αρχές του 2012, καθώς εντός του Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή, νέα σκληρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες μειώσεις, εκτός από τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα περιοριστούν ακόμη και κάτω από το 20% της κύριας σύνταξης, θα γίνουν στα εφάπαξ, στα οποία διαπιστώνεται αναλογιστικό έλλειμμα της τάξης του 40%. Οι μελέτες δείχνουν, δηλαδή, ότι στο σύνολό τους τα ταμεία που παρέχουν εφάπαξ παροχές, μπορούν σε βάθος χρόνου, να καλύψουν μόλις το 60% των παροχών. Το υπόλοιπο 40%, θα πρέπει να κοπεί...


Είναι γνωστό ότι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, ότι η αναμονή για το εφάπαξ ξεπερνά τα 4 χρόνια και ότι η ουρά αριθμεί πλέον, περισσότερα από 50.000 άτομα. Αυτό που δεν είναι γνωστό, και παρουσιάζεται στην αναλογιστική μελέτη του Ταμείου η οποία βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, είναι ότι το αναλογιστικό έλλειμμα, είναι της τάξης του 85%!!! Δηλαδή, το ταμείο μπορεί να καλύψει μόλις το 15% των σημερινών παροχών... Σε δύσκολη θέση, αναμένεται να βρεθούν και οι ασφαλισμένοι του κλάδου πρόνοιας των ιερέων, καθώς παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα 59%.  

Περί Γρηγορίου του Ψαριανού


Τις προάλλες, σε μια διαδικτυακή κουβέντα με έναν παλιό μου σύντροφο, η οποία κάποια στιγμή ξώκειλε και στο θέμα του Γρηγόρη Ψαριανού, με πλημμύρισαν αισθήματα οργής για την σταλινική αντιμετώπιση που επέδειξε ο συνομιλητής μου:

"Τον έβλεπα χθες στον Θεοδωράκη και μου γυρίσαν τ' άντερα.[...] Το τσογλάνι! Τον ρώτησε ο Θεωδοράκης για το ΛΑΟΣ και απάντησε ότι είναι εναντίον του φασισμού, αναφέροντας για παραδείγματα τον Πολ Ποτ και Χόνεκερ!!! Μα την Παναγία, σου λέω..."

Παραβλέποντας πως ο σύντροφος έγινε θρήσκος στα γεροντάματα και πως ίσως υπάρχουν και χαρακτηριστικότερα παραδείγματα φασισμού από τα αναφερθέντα, ένιωσα την ανάγκη να σταθώ υπερασπιστικά στο "σύντροφο" Ψαριανό και να καταγγείλω την  αυθόρμητη παλαιοκομμουνιστική (και εν πολλοίς απολίτικη) υβρεολογία της οποίας έχει γίνει στόχος το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Νίκη στον ηρωικό αγώνα των εργατών της Χαλυβουργίας Α.Ε.





Οι εργάτες της Χαλυβουργίας Ελλάδας ΑΕ δίνουν εδώ και τρεις εβδομάδες έναν ηρωικό αγώνα, ενάντια στη φτώχεια, τις απολύσεις, την ελαστικοποίηση της δουλειάς και της ζωής τους, που προωθεί η εργοδοσία, στο όνομα της κρίσης. Η απεργία τους είναι η δική τους «αδιάλλακτη» απάντηση στο σχέδιο της εργοδοσίας να επιβάλει 5ωρο με μείωση των αποδοχών τους κατά 40% αλλά και στις απολύσεις 34 εργατών που έγιναν ως αντίποινα στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου τους, με την οποία απέρριψαν σχεδόν ομόφωνα το τελεσίγραφο της εταιρείας. 


Με την 20ήμερη και πλέον απεργία τους, οι εργάτες της Χαλυβουργίας Ελλάδας ΑΕ δείχνουν το μόνο ρεαλιστικό και αποτελεσματικό δρόμο, ώστε να αποτραπεί η υποδούλωση όλης της εργατικής τάξης που μεθοδεύουν από κοινού βιομήχανοι, τραπεζίτες, μαζί με τη νεόκοπη συγκυβέρνηση Παπαδήμου-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, και τους υπερεθνικούς επόπτες ΔΝΤ-ΕΕ. Το δρόμο του ανυποχώρητου, μαζικού και αποφασιστικού αγώνα, το δρόμο της τιμής και της ταξικής αξιοπρέπειας.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Τα κράτη υπερεξοπλίζονται, οι πληθυσμοί υποσιτίζονται


Πηγή : AlfaVita


ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

Της
Μπαντρίγια Καν*


Παγκοσμίως δαπανώνται 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς, τη στιγμή που πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πεινάνε, ενώ οι τιμές των ειδών διατροφής που έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ προκαλούν ακόμα περισσότερη πείνα και θανάτους. Ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσμο είτε δεν παίρνει κάθε μέρα τροφή, είτε μένει διαρκώς πεινασμένος.

Ωστόσο, η πιθανότητα να αλλάξει η παρούσα κατάσταση είναι ελάχιστη, εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει πιθανότητα. Γιατί; Διότι η βιομηχανία όπλων είναι πάρα πολύ προσοδοφόρα και διαθέτει πολιτική δύναμη πολύ μεγαλύτερη από τις κυβερνήσεις και τη λογική.

ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΔΩΡΟ 60 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Πηγή : ISKRA


ΤΑ €155 ΔΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΓΙΝΑΝ €185 ΔΙΣ!

ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΦΥΤΟΖΩΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!


Την αύξηση του τελευταίου πακέτου κρατικών εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες στα €60 δις ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2011 (το πλήρες κείμενο)

Τα σχολιά μας σε επόμενα άρθρα...

Ο Καρλ Μαρξ για το δημόσιο χρέος (από το “Κεφάλαιο”)

Καρλ Μαρξ
ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


ΤΟΜΟΣ Α – ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ
ΤΟ ΠΡΟΤΣΕΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ
Το σύστημα της δημόσιας πίστης, δηλ. των κρατικών χρεών, που τις αρχές του τις ανακαλύπτουμε κιόλας στο μεσαίωνα στη Γένουα και στη Βενετία, διαδόθηκε σ’ όλη την Ευρώπη στη διάρκεια της περιόδου της μανουφακτούρας. Το αποικιακό σύστημα με το θαλάσσιο εμπόριό του και με τους εμπορικούς του πολέμους του χρησίμευσε σαν θερμοκήπιο. Ετσι στέριωσε πρώτα στην Ολλανδία. Το δημόσιο χρέος, δηλ. το ξεπούλημα του κράτους –αδιάφορο αν είναι απολυταρχικό, συνταγματικό ή δημοκρατικό κράτος– βάζει τη σφραγίδα του στην κεφαλαιοκρατική εποχή. Το μοναδικό κομμάτι τού λεγόμενου εθνικoύ πλούτου, που στoυς σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού είναι το δημόσιο χρέος τους 1. Γι’ αυτό είναι πέρα για πέρα συνεπής η σύγχρονη θεωρία που λέει πως ένας λαός γίνεται τόσο πιο πλούσιος, όσο πιο βαθιά βουτιέται στα χρέη. Το δημόσιο χρέος γίνεται το credo [πιστεύω] του κεφαλαίου. Κι από τη στιγμή που εμφανίζεται η χρέωση του δημοσίου, τη θέση του αμαρτήματoς ενάντια στο άγιο πνεύμα, για το οποίο δεν υπάρχει άφεση, την παίρνει η καταπάτηση της πίστης άπέναντι στο δημόσιο χρέος.

Θα μας πιάσουν ξανά με τις πυτζάμες;


του Παναγιώτη Μαυροειδή

Το κύριο άρθρο, στο φύλλο της βασικής εφημερίδας της αριστεράς  “Αυγή” της 21ης Απριλίου 1967 (που δεν κυκλοφόρησε  φυσικά ποτέ), είχε τίτλο “Η δικτατορία είναι αδύνατος”.

 Η ελληνική αριστερά, ΔΕΝ υποτίμησε απλά το κίνδυνο μιας  μεγάλης αντιδημοκρατικής και αντικοινωνικής τομής από μια στρατιωτική χούντα. Απλούστατα, ΔΕΝ πήρε χαμπάρι και αποκοίμιζε το λαό με παραμύθια.
Φυσικά δεν ήταν οι μόνοι. Ο πρωθυπουργός Π. Κανελλόπουλος ετοίμαζε μέχρι αργά την πρώτη προεκλογική του ομιλία, μέχρι να συλληφθεί. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραπονέθηκε  ότι οι Γερμανοί που τον συνέλαβαν στην κατοχή δύο φορές νύχτα, τον άφησαν να φορέσει τα ρούχα του. Ο λοχαγός όμως  που μπούκαρε στο διαμέρισμα  τον πήρε όπως τον βρήκε. Με τις πυτζάμες….Ίδιο το σκηνικό με όλο το πολιτικό προσωπικό.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Σκανδαλώδης ο τρόπος δανεισμού των κομμάτων

Πηγή : skai.gr


Βάζουν ως εγγύηση ακόμα και την επιχορήγηση του 2019!



ΒουλήΤο ποσό των 235 εκατ. ευρώ χρωστούν σε κρατικές κυρίως τράπεζες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, βάζοντας ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση που πρόκειται να λάβουν έως το 2015. Η Αγροτική Τράπεζα μάλιστα έχει δώσει πιστώσεις 200 εκατομμυρίων, δεχόμενη ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση και του έτους 2019.

«Πυροτέχνημα» η Ιρλανδική ανάκαμψη - οργή του Δουβλίνου με τους Γερμανούς

Πηγή : iefimerida



Tην οργή της κυβέρνησης της Ιρλανδίας έχει προκαλέσει το Βερολίνο, μετά τη διαρροή από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Η διαρροή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ιρλανδία, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι να παραδέχεται χθες στην ιρλανδική Βουλή να ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Έντα Κένι τόνισε πως στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, νέες περικοπές δημοσίων εξόδων, αύξηση φόρων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών παροχών.

Νέα Φιλαδέλφεια - Χαλκηδόνα : "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ"


 Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 14 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΛΑΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ.

 Ο χώρος αυτός όταν καταλήφθηκε από τη Λ.Σ. γέμισε με κόσμο που χειροκροτούσε, ευχόταν καλορίζικο και καλούς αγώνες....... να λοιπόν και μερικά στιγμιότυπα.

Με το ευρώ η Γερμανία αύξησε το εμπορικό πλεόνασμά της κατά 265%


Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΑΕΛ ΣΛΕΧΤ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ Η ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΥΝΑΜΙΤΗ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ * ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΠΟΙΚΙΑ
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 109 δισ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε μόλις τον Ιούλιο σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., είναι ήδη παρωχημένο λόγω της εξέλιξης της κρίσης. Οι δοκιμαζόμενες οικονομίες καταρρέουν και οι λαοί πλήττονται από περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών. Οι τράπεζες, αντίθετα, θωρακίζονται ενάντια στις απώλειες, υποστηρίζει ο Μίκαελ Σλεχτ, μέλος της γερμανικής Βουλής, επικεφαλής οικονομολόγος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke.

 Ο Μίκαελ Σλεχτ μίλησε στη 10η Διάσκεψη του δικτύου συνδικαλιστών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε στη ΓΣΕΕ το περασμένο Σάββατο.

Κώστας Λαπαβίτσας: «Η Ελλάδα να κάνει αθέτηση πληρωμών»

Πηγή: enet.gr



Ζήτημα εβδομάδων θεωρεί τη διάλυση της ευρωζώνης ο καθηγητής Κ. Λαπαβίτσας και προτείνει ως μόνη εναλλακτική λύση την αθέτηση πληρωμών και έξοδο από την ΟΝΕ. Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βρισκόμαστε μπροστά στη διάλυση της ευρωζώνης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η διαδικασία διάλυσης είναι ήδη πολύ προχωρημένη. Η ΟΝΕ πάσχει από τεράστιες ανισορροπίες, όπου τα πλεονάσματα του κέντρου, κυρίως της Γερμανίας, αντιστοιχούν με ελλείμματα της περιφέρειας. Το χρέος που πνίγει την περιφέρεια είναι απόρροια αυτών των ανισορροπιών. Η λιτότητα κάνει τα πράγματα χειρότερα γιατί φέρνει ύφεση. Ακόμη και τα κράτη του κέντρου θα έχουν πλέον μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους. Για το λόγο αυτό οι χρηματοπιστωτικές αγορές ξεφορτώνονται τα ομόλογα άλλων χωρών και αγοράζουν γερμανικά που τα θεωρούν τα μόνα ασφαλή. Τις πρόσφατες μέρες ανέβηκαν τα σπρεντ της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, αλλά και της Γαλλίας. Οσο ανεβαίνουν τα σπρεντ, τόσο ευνοείται η κερδοσκοπία και στην ουσία καταρρέει η αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρώπης. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, η διάλυση είναι θέμα εβδομάδων.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Οι "αριστεροί" Καρνάβαλοι του ΠΑΣΟΚ και η προβοκάτσια ενάντια στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

Πηγή : @ntistasi.gr



Κάποιοι έχουν συνηθίσει να πολιτικολογούν και να πολιτεύονται με μεθόδους και μοντέλα παλαιότερων εποχών, όπου οι ανοχές και οι αντοχές της κοινωνίας  μπορούσαν να δικαιολογήσουν διαφορετικές εκδοχές και ερμηνείες πολικών επιλογών και προθέσεων. Μπορεί δηλαδή το '85 το '93 ακόμη και το 2000 να δικαιολογούσε σε κάποιους την συνύπαρξη σε ένα συντηρητικό και σταδιακά εξελισσόμενο νέοσυντηρητικό κόμμα, ως "αριστερή αντιπολίτευση".

Το γεγονός άλλωστε δέν προκαλούσε ιδιαίτερη ένταση, αφού σε μεγάλο βαθμό η αντίληψη της μετάλλαξης ή και παρέλκυσης του ΠΑΣΟΚ σε προοδευτικές κυβερνήσεις και φιλολαϊκές πολιτικές καλλιεργούνταν ως αυταπάτη ή επιλέγονταν ως κεντρική πολιτική πρόταση από το σύνολο της κυρίαρχης αριστεράς και βέβαια από το ΚΚΕ.

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων: Η πλήρης απασχόληση μειώθηκε από 79% σε 58,9% τα τελευταία δύο χρόνια – η ανεργία αυξήθηκε από 9,5% σε 18,3%


Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ…
Και αυτά για όσους/ες λίγους τυχερούς έχουν ακόμα δουλειά…

«Αέρα» στα πανιά των μεγαλοεπιχειρηματιών έχει δώσει η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Μεγάλα θύματα αυτής της πολιτικής δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους, καθώς η πλήρης σταθερή δουλειά με δικαιώματα αποτελεί μήνα με το μήνα παρελθόν. Μόλις το 58,92% των νέων συμβάσεων είναι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το Α’ εννιάμηνο του 2011. Πρόκειται για δραματική μείωση της πλήρους απασχόλησης μέσα σε δύο χρόνια, καθώς το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων και το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9%. Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 26,1% το 2010 και εκτινάχθηκε σε 32,52% το πρώτο εννιάμηνο του 2011. Ταυτόχρονα οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 6,9% των νέων συμβάσεων εργασίας το 2010 και το 8,56% των νέων συμβάσεων εργασίας.