Subscribe:

Ads 468x60px

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Bertolt Brecht-Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου

Source: PRAXIS




Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου. Του Μπέρτολτ Μπρεχτ




Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
Θεωρούνε ταπεινό
Να μιλάς για το φαΐ
Ο λόγος; Έχουνε κι όλας φάει

Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο
Χωρίς να’χουνε δοκιμάσει κρέας της προκοπής
Πώς ν’αναρωτηθούν πού’θε έρχονται
Και πού πηγαίνουν
Είναι τα όμορφα δειλινά τόσο αποκαμωμένοι

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

H Τεχνογνωσία του ΔΝΤ και ο Ταγματασφαλίτης

Source: Το κουτί της Πανδώρας


Για πολλοστή φορά τα μέτρα θα τα σηκώσουν και πάλι εκείνοι, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν κατέχουν πολλά: οι συνταξιούχοι και οι υπάλληλοι, οι άρρωστοι και οι ανάπηροι. Τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα που μπορεί να είναι πολυπληθή άλλα δεν μπορούν να αντιδράσουν ελλείψει ηγεσίας.

Η Τεχνογνωσία του ΔΝΤ έγκειται στο ότι όσο πιο ψηλά είσαι κοινωνικά, τόσο λιγότερο σε αγγίζει. Το ΔΝΤ δεν πειράζει τις ιεραρχίες αλλά -το αντίθετο- τους επιτρέπει να διαφύγουν, συνομιλεί μαζί τους συνακαθορίζει τις αποφάσεις τους κάνει να αισθάνονται σπουδαίοι τους πληρώνει και τους εξαγοράζει.

Η σάτιρα στα καλύτερά της.... Του Θύμιου Καλαμούκη

Source: Κονσερβοκούτι


Κάποτε γελούσαμε με τα ανέκδοτα, με τις αστείες ιστορίες, με τις φάρσες και τα παθήματα γνωστών και φίλων.
Αυτά πια ανήκουν στο παρελθόν.
Τώρα γελάμε με την δημοσιογραφία.
Έντυπη και τηλεοπτική και πάντα εντεταλμένη.
Και γελάμε πολύ....
Και αυτό είναι ευχάριστο και ωφέλιμο για την ζωή μας, στις δύσκολες μέρες της κρίσης.
Καταρχήν και μόνο ο αυτοπροσδιορισμός της δημοσιογραφίας ως «ελεγκτή της εξουσίας», νομίζω αρκεί για να σου φτιάξει η μέρα....
Στενάζει η εξουσία κάθε βράδυ στα δελτία από τον έλεγχο που ασκεί το ΜΕΓΚΑ και τα άλλα κανάλια. Όπως και κάθε πρωί.
Η Δημοσιογραφία των ημερών μας, έτσι όπως εκφράζεται από τα βασικά και κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης,έχει εξελίξει την σάτιρα, έχει απογειώσει το αστείο, έχει αναβαθμίσει το χιούμορ, με τρόπο μοναδικό και αναπάντεχο.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ιβηρικά

Source: Lenin Reloaded


Πολλοί αυτές τις μέρες παρατηρούν ότι τα γεγονότα στην Πορτογαλία και την Ισπανία απλώς αναπαράγουν ό,τι έγινε ήδη το 2011 στην Ελλάδα και άλλοι τόσοι διαφωνούν λέγοντας πως αυτού του είδους οι συγκρίσεις είναι τελείως ιμπρεσιονιστικές και αυθαίρετες.

Εγώ θα διαφωνήσω και με τους δύο στον βαθμό που και οι δύο ομαδοποιούν ήδη την Ισπανία με την Πορτογαλία.

Πολιτισμικά, οικονομικά και πολιτικά η Ισπανία έχει όση σχέση με την Πορτογαλία όση η Ελλάδα με την Γερμανία. Για όποιον έχει επισκεφθεί τις δύο χώρες (εγώ από τρεις φορές την κάθε μία), οι διαφορές και στα τρία επίπεδα είναι χαώδεις.

Ποια από τις δύο βρίσκεται κοντύτερα στην σημερινή Ελλάδα πολιτισμικά και πολιτικά; 

I Can't Find It Either!

Source: Failbook


I Can't Find It Either!




Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Στα 13,5 δισ. ευρώ η «μπίλια» των νέων μέτρων κι ακόμη γυρίζει (Πριν, 30 Σεπτέμβρη 2012)

Source: Leonidas Vatikiotis


Το δρόμο για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα πήρε το πακέτο άγριων περικοπών που θα βυθίσει την κοινωνία στην εξαθλίωση, τελικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ, μετά την έγκρισή του από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Οι συζητήσεις με την Τρόικα ξεκινούν αύριο, Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού κέντρου να απορρίψουν ορισμένα μέτρα απ’ όσα ήδη συμφωνήθηκαν κι έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Ο λογαριασμός δηλαδή ενδέχεται ν’ αυξηθεί κι άλλο. Η πίεση που ασκεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους του είναι τα μέτρα να ψηφιστούν έως τις 18 Οκτωβρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στις αποσκευές του ο περήφανος Μεσσήνιος να πάει στις Βρυξέλλες εκλιπαρώντας τον οίκτο τους. Στόχος είναι να πιέσει για την καταβολή ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ όσο το δυνατό συντομότερα και σε καμία περίπτωση μετά τις 6 Νοεμβρίου, οπότε διεξάγονται οι αμερικάνικες εκλογές, γιατί κανείς δεν ξέρει τι γίνεται μετά…

Ζητά ενοικιαστές άλλα να μην είναι του ΣΥΡΙΖΑ , του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!...

Source: TreloKouneli.gr


ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Αναγγελίες ενοικίασης για τρία διαμερίσματα, όπου ο ιδιοκτήτης βάζει "όρους" για τους υποψήφιους ενοικιαστές. Αν σας ενδιαφέρει δεν πρέπει να ψηφίζετε "ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ ( ειδικά ΟΧΙ ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να πληρώνετε την εφορία και να.....

έχετε υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό"!!!
Συμπληρώνει δε ότι ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής πρέπει να μην είναι «Αμφί»...
nonews-news


Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Έρικ Χομπσμπάουμ (9 Ιουνίου 1917 – 1 Οκτωβρίου 2012)

Source: η Λέσχη



Τι να πρωτοπεί κανείς για τη ζωή και το έργο του Χόμπσμπάουμ;  Ούτε αγιογραφίες μας πρέπουν ούτε όμως και η θλιβερή υποτίμηση της μεγάλης σημασίας της ανάδειξης και κατάκτησης του μαρξικού έργου, ακόμη και μεταξύ των κύκλων που επικαλούνται το μαρξισμό ως θεωρία και πρακτική.

Κάθε φορά που χάνουμε έναν άνθρωπο σαν το Χόμπσμπάουμ καλούμαστε να συμβάλλουμε στη μνήμη του χωρίς να ξεχνάμε πως σήμερα δεν κινδυνεύουμε τόσο από τις αγιογραφίες. Περισσότερο κινδυνεύουμε από τις μετανεωτερικές σειρήνες της απώλειας κάθε ιστορικού στοχασμού και της αμφισβήτησης γενικών εννοιών κατακτημένων σε μια ολόκληρη πορεία της ανθρωπότητας. Η γραφή του Χόμπσμπάουμ αποτελεί μια ανεκτίμητη συμβολή σε μια ιστορική ματιά που δεν είναι «είναι του γούστου της εποχής μας».  Όσοι/ες έχουμε διαβάσει έστω κι ένα βιβλίο του, του χρωστάμε πολλά για μια μοναδική εισαγωγή στη μαχόμενη ιστορική επιστήμη. Οι μέλλουσες γενιές μπροστά στις τεράστιες προκλήσεις που θα χουν να αντιμετωπίσουν, θα έχουν έναν πολύτιμο σύντροφο ∙ τα έργα ενός ανθρώπου που γεννήθηκε τη χρονιά της Οκτωβριανής Επανάστασης και περπάτησε στο σύντομο εικοστό αιώνα με τη ματιά στραμμένη στο παρελθόν και το μέλλον του αγώνα για την αλλαγή του κόσμου.

Βαρέθηκα να φοβάμαι...

Source: αριστερό blog


 Χρήστος Επαμ. Κυργιάκης
«Τρία χρόνια τώρα δεν κάνω τίποτε άλλο από το να φοβάμαι.

Στην αρχή φοβόμουν μη φτάσει η θύελλα και στη χώρα μας και δε μιλούσα, μέχρι που κάποια νύχτα άκουσα το βουητό της.

Μετά, φοβόμουν μη μας κόψουν τα δώρα και δεν έβγαζα άχνα, μέχρι που ήρθαν τα Χριστούγεννα και τα δώρα κόπηκαν.

Φοβόμουν μη μου μειώσουν το μισθό και δεν έλεγα κουβέντα σε κανέναν, μέχρι που κάποια πρωτομηνιά βρήκα το μισθό κουτσουρεμένο.

Άρχισα να φοβάμαι για τη δόση του στεγαστικού και σφράγιζα το στόμα μου, μέχρι που ήρθε η ειδοποίηση της τράπεζας ότι χρωστάω τρεις δόσεις.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δικά τους τα μέτρα, δική μας η ζωή

ΑΝΤΑΡΣΥΑ



Τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να δώσει μέσω της Τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) σε κεφάλαιο και τράπεζες ένα κολοσσιαίο ποσό από 11,5 ως 20 δισ. δε θα έχουν παρά μόνο ένα αποτέλεσμα: το βούλιαγμα της πλειοψηφίας της κοινωνίας σε μια κατάσταση αργού θανάτου, χωρίς ένα σίγουρο πιάτο φαΐ, χωρίς δικαιώματα και ελευθερίες, στο έλεος της φτώχειας, της αρρώστιας, του κρύου και της αμορφωσιάς.

Η κυβέρνηση του Σαμαρά και των συνενόχων του Βενιζέλου και Κουβέλη έχει παραδώσει τα πάντα στο όνομα του χρέους και της παραμονής στο ευρώ που αποδεικνύεται σε όπλο μαζικής καταστροφής, θανατηφόρο για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανθρώπινες ανάγκες.
Η ΕΕ αποδεικνύεται ένα πανευρωπαϊκό στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους λαούς, που μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε σκλάβους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που με επικεφαλής το γερμανικό μετατρέπει ολόκληρες χώρες σε απέραντες εκτάσεις κοινωνικής ερήμου με φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, με κατεστραμμένες κοινωνικές υποδομές και δίκτυα.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Έδιωξαν τους χρυσαυγίτες από το εργοστάσιο

Source: Κονσερβοκούτι


Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών

Αποστομωτική απάντηση στην παρουσία πριν από λίγες μέρες ομάδας της Χρυσής Αυγής στην είσοδο του εργοστασίου «Παπουτσάνης», όπου οι ίδιοι οι εργάτες δεν τους επέτρεψαν την είσοδο, δίνουν η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, μέσα από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν.

Δηλώνουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το διαχωρισμό των εργαζομένων με βάση τη χώρα καταγωγής, το θρήσκευμα ή το χρώμα του δέρματος. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι του κλάδου μαζί με το σωματείο τους θα πρωτοστατούμε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ίδια δικαιώματα στη δουλειά, στην υγεία, στην πρόνοια».

Να οι φοροφυγάδες - Πιάστε τους!

Source: tasos manifesto


Κάθε φορά που επίκειται κατακλυσμός αντιλαϊκών μέτρων γινόμαστε μάρτυρες των «ιερεμιάδων» κατά της «φορολογικής ασυνειδησίας» και πλείστων τόσων αναθεμάτων ενάντια στους φοροφυγάδες.
*
Αλλά ποιοι είναι οι φοροφυγάδες;
Προφανώς δεν είναι οι εφοπλιστές που με τις περίπου εξήντα φοροαπαλλαγές δεν πληρώνουν ούτε ένα φράγκο για φόρο.
Δεν είναι οι πλουτοκράτες, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες. Δεν είναι, φυσικά, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, που έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά τέτοιους φορολογικούς νόμους και ρυθμίσεις, με τις οποίες απαλλάσσονται οι Ανώνυμες Εταιρείες ακόμα και για τα έξοδα... κομμωτηρίου των στελεχών τους.
Φοροφυγάδες, επίσης, δεν είναι οι κεφαλαιοκράτες - «επενδυτές», οι αποδέκτες, δηλαδή, των φορολογικών προνομίων και των κάθε λογής απαλλαγών, που οι ίδιες οι αιτιολογικές εκθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων - νομοθετών ομολογούν ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές έχουν επιφέρει «ακαθόριστες» συνέπειες για το δημόσιο ταμείο...

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τα πήρε μαζί του!! (aka Καπιταλιστικά ήθη 2012)

Άποψη


Η είδηση όπως δημοσιεύτηκε στα μέσα έχει περίπου ως εξής:
"[...]γόνος ευκατάστατης εφοπλιστικής οικογένειας… Στα 55 του χρόνια, απογοητευμένος από τους ανθρώπους [...], έβαλε τέλος στη ζωή του καταστρέφοντας με ειδικό μηχάνημα όλα του τα χρήματα  [...]  μέσα στο δωμάτιο ήταν σκισμένα σε λωρίδες χαρτονομίσματα αξίας –σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - 500.000 ευρώ! [...] Χαρτονομίσματα των 500, των 100, των 50 και των 20 ευρώ, αλλά και αμερικανικά δολάρια και λίρες Αγγλίας ήταν όλα κομμένα σε λωρίδες με ειδικό μηχάνημα και κατεστραμμένα, σε ένδειξη αποστροφής του για ότι έχει να κάνει με τα πλούτη και τη χλιδή…[...]"
  
Έτσι λοιπόν στο σύνηθες ρητορικό ερώτημα "μαζί σου θα τα πάρεις;", ο 55χρονος εφοπλιστής έδωσε καθοριστική καταφατική απάντηση με την "καινοτομία" του να καταστρέψει 500 χιλιάδες ευρώ, πριν βάλει τέλος στην (άχαρη κατά τα φαινόμενα) ζωή του.

Τι πιο τυπικό για τα παράσιτα του ανθρώπινου είδους...

Η Ελλάδα είχε χαμηλές κοινωνικές δαπάνες – μεγάλη φτώχεια και πριν τις περικοπές (Επίκαιρα 6.9.12)

Source: Leonidas Vatikiotis


Ό,τι δώσαμε, δώσαμε! Πλέον δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα. Οποιαδήποτε νέα περικοπή κοινωνικών δαπανών σημαίνει νέους άστεγους, πέραν των 25.000 που έχουν γεμίσει την Αθήνα, νέους άνεργους, πέραν του 1,12 εκατομμυρίων, νέες αυτοκτονίες, πέραν των 3.000, νέους μετανάστες, νέους επαίτες!  Αυτή έπρεπε να είναι η διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας απέναντι στην Τρόικα και στη Γερμανία προκειμένου να μπει ένα όριο στις απαιτήσεις τους για συνεχείς περικοπές κοινωνικών δαπανών. Μια τέτοια ανυποχώρητη διαπραγματευτική γραμμή υποστηρίζεται κάλλιστα από τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν και τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα είναι το πιο …σύντομο ανέκδοτο. Ουδέποτε υπήρξε και ανέκαθεν το ρόλο του τον επιτελούσε η οικογένεια. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε νέα μείωση δαπανών σημαίνει αίμα και δάκρυα, κοινωνική οδύνη!