Subscribe:

Ads 468x60px

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η ψεύτικη "διαγραφή" των δανείων

Source: PRAXIS


Αλήθειες και ψέματα για τα δάνεια των τραπεζών

Έντονη είναι η παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 24ωρα περί σχεδίου που προβλέπει το «κούρεμα» των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε νοικοκυριά τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται μαζική διαγραφή δανείων, όπως γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες στον Τύπο.

Αφορμή δόθηκε από την εξαγγελία του γενικού γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκου περί σχεδίων που επεξεργάζεται για την προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που έλαβαν στο παρελθόν δάνεια από τις τράπεζες και σήμερα δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των δόσεών τους.

ΝΕΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Source: ΑΡΧΙΚΗ





Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Οι Ιρλανδοί απειλούν να πουν πάλι «Οχι» στα σχέδια των ηγετών της ΕΕ, όπως έκαναν και στα δύο προηγούμενα δημοψηφίσματα

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση στο Βερολίνο την Τρίτη το απόγευμα: νέο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία! Μόλις το είχε ανακοινώσει στο κοινοβούλιο του Δουβλίνου ο δεξιός Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι. Παρά την πρόθεσή του, ήταν αδύνατον να ψηφιστεί από το Ντάιλ, τη Βουλή, το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» αέναης λιτότητας που επέβαλαν οι Γερμανοί τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη και την ΕΕ και του οποίου το τελικό κείμενο επικυρώνεται σήμερα από τους ηγέτες της Ευρώπης στις Βρυξέλλες.

Η προκήρυξη δημοψηφίσματος ήταν υποχρεωτική βάσει του ιρλανδικού Συντάγματος. Αυτό γνωμάτευσε ο ανώτατος νομικός σύμβουλος της ιρλανδικής κυβέρνησης. Η επικύρωση από το «βολικό» κοινοβούλιο θα ακυρωνόταν οπωσδήποτε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ως παράνομη.

Επεσαν στο κενό οι προσπάθειες και των Γερμανών. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Μίκαελ Λινκ, γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, διαβεβαίωνε την εφημερίδα «Αϊρις Τάιμς» του Δουβλίνου: «Προσπαθούμε να διατυπώσουμε οτιδήποτε βρίσκεται στο τραπέζι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εντάξει στα μάτια του Γενικού Εισαγγελέα και σύμφωνα με το Ιρλανδικό Σύνταγμα προκειμένου να μη χρειαστεί δημοψήφισμα». Απέτυχαν, όπως αποδείχθηκε.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Από τι πέθανε ο Θεός;

Source: //ΠαραλληλοΓράφος//


Του Ντανιέλ Μπενσαΐντ* (για την αντιγραφή Καπυμπάρα)

Τα δύο άρθρα που δημοσίευσε ο Μαρξ στο Παρίσι το 1844 –«Εισαγωγή στη φιλοσοφία του δικαίου του Χέγκελ» και «Σχετικά με το εβραϊκό ζήτημα»- δεν αρκούνται στο να αναγγέλλουν το θάνατο του Θεού των θρησκειών. Αρχίζουν τη μάχη εναντίον των φετίχ και των ειδώλων που τον υποκαθιστούν: το Χρήμα και το Κράτος.

Στην εργασία του «Η ουσία του χριστιανισμού», ο Φόιερμπαχ είχε καταδείξει όχι μόνο ότι ο άνθρωπος δεν είναι δημιούργημα του Θεού, αλλά ότι είναι ο δημιουργός του. Δεν είχε υποστηρίξει απλώς ότι «ο άνθρωπος κάνει τη θρησκεία, δεν κάνει η θρησκεία τον άνθρωπο». Απέδειξε επίσης, τονίζει ο Μαρξ, ότι «η φιλοσοφία δεν είναι άλλο πράγμα από τη θρησκεία που μετατίθεται και αναπτύσσεται στην ιδέα». Καθιστώντας την «κοινωνική σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο θεμελιακή αρχή της θεωρίας του», «θεμελίωσε [έτσι] τον αληθινό υλισμό». Ο άνθρωπος δεν είναι ένας άνθρωπος αφηρημένος «κουρνιασμένος εκτός του κόσμου», είναι ο «κόσμος του ανθρώπου», ο κοινωνικός άνθρωπος που παράγει, ανταλλάσσει, αγωνίζεται, αγαπάει. Είναι το Κράτος, είναι η κοινωνία.

Στον εργασιακό μεσαίωνα της Μέρκελ. Συγκλονιστική επιστολή έλληνα εργαζόμενου

Source: η Λέσχη


To Tvxs.gr δημοσιεύει μια συγκλονιστική επιστολή που έστειλε στον  καθηγητή του Χριστόφορο Βερναρδάκη, ένας παλιός φοιτητής του, που σήμερα, μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εσσεξ στη Μεγ. Βρετανία, εργάζεται  σε εργοστάσιο της Γερμανίας. Ιδού η …ανταπόκριση του… 
Γεια σου Δάσκαλε,

Με αφορμή την ιστορική εμφάνιση σου στο φύλλο των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας, πήρα το θάρρος να σου στείλω αυτό το mail, εκφράζοντας κάποιους προβληματισμούς σε συνδυασμό με μια παράθεση απόψεων και συμπερασμάτων απο τη γερμανική κοινωνία, όπου βρίσκομαι και εργάζομαι. Πράγματι, η απουσία μου (φυσική και μόνο) απο την εξελισσόμενη ελληνική κοινωνία με λυπεί βαθύτατα και ιδιαίτερα η απουσία μου απο τους δρόμους, όπου κατά τη γνώμη μου δίνεται μια τεράστια μάχη πρωτίστως συνειδησιακή (προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας) και δευτερευόντως πολιτική, αλλά οι εξελίξεις στη γερμανική κοινωνία είναι επίσης μεγάλες και θα επεκταθώ σε αυτό στη συνέχεια.

Δεν ξέρω αν γνωρίζεις, αλλά δουλεύω σε ένα εργοστάσιο (ως ανειδίκευτος εργάτης) στο Dachau, με ελαστικό ωράριο και συνθήκες σχεδόν τραγικές. 8,5 ώρες την ημέρα, απο τις οποίες πληρωνόμαστε τις 8 και τη Παρασκευή 6 ώρες. Πολλοί εργάζονται για 400ευρώ και ή τα υπόλοιπα τα παίρνουν μαύρα ή απλά εργάζονται 30 ώρες το μήνα. Πολλοί εξ αυτών είναι και Γερμανοί, άλλοι έχουν βρει αυτήν την εργασία απο Zeitfirma (είναι εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων όπου αν για παράδειγμα δουλεύουν με 10ευρώ την ώρα τα 2 απ’ αυτά τα παίρνει η εταιρία).

"ΟΧΙ" ΕΙΠΑΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΕΣ

Source: Κονσερβοκούτι


Του Γιώργου Δελαστίκ

Απέτυχε παταγωδώς η επιχείρηση επιστροφής των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η προσπάθεια δελεασμού τους από τις αντίστοιχες ηγεσίες έπεσε στο κενό. Ενας και μοναδικός από τους 22 διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «αλλαξοπίστησε» και ψήφισε «Ναι». Αλλά και στη ΝΔ 16 βουλευτές είτε είπαν εκ νέου «Oχι» είτε απείχαν από την ψηφοφορία. Μόλις 5 ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στην κατ' ουσίαν έκκληση του Αντώνη Σαμαρά και υπερψήφισαν τον εφαρμοστικό νόμο, ανοίγοντας τον δρόμο ενδεχόμενης επιστροφής τους στο κόμμα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό που ενδιαφέρει τα εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών είναι τα ολέθρια για τα εισοδήματα και το βιοτικό τους επίπεδο μέτρα που ψηφίστηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Η παραπληροφόρηση στην υπηρεσία του Μνημονίου

Source: ΠΡΙΝ | Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς



Με υστερικές κραυγές για «άδεια ράφια» και «λεηλατημέναφαρμακεία» προσπάθησαν οι τηλεοράσεις μαζί με το πολιτικό σύστημα να εμφανίσουντην ψήφιση του νέου Μνημονίου και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων ως μονόδρομο.

Δημήτρης Αστερίου*




Φίλοι και γνωστοί με ρωτάνε τον τελευταίο καιρό: «Είναιαλήθεια ότι θα γίνουν όλα αυτά εάν χρεοκοπήσουμε;». Με το «όλα αυτά» βέβαια,εννοούν τα όσα τραγικά μας περιέγραψαν οι τρεις πρωθυπουργοί της χώρας μας(Παπαδήμος, Σαμαράς και Παπανδρέου) λίγες μέρες πριν γίνει η ψήφιση τουΜνημόνιου (γιατί δεν το λένε Μνημόσυνο άραγε;) νούμερο 2 (σημείωση: αρχίσαμε νατα απαριθμούμε, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά μνημόνια…) και στησυνέχεια γίναν «καραμέλα» που χιλιοπαίχθηκε σε όλα τα κανάλια, σε όλα τα δελτίαειδήσεων και όχι μόνο... Δεκάδες παραδείγματα επιστρατεύθηκαν, από την Αλβανίακαι από την Αργεντινή για να μας πείσουν –με εικόνες χολιγουντιανής φρίκης–πόσα δεινά έχουμε να υποστούμε ακόμη και πόσο τυχεροί είμαστε (εμείς ο απλός -ηλίθιος λαός) που τα πολιτικά «σαΐνια» μας στη Bουλή δεν μας αφήνουν ναχρεοκοπήσουμε...

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Σαν Σήμερα: ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ 29-2-1948 και 1-3-1948

Source: Κονσερβοκούτι


Η φρικιαστικότερη, ίσως, σελίδα του εμφυλίου πολέμου. Τα όργανα του Αμερικανού στρατηγού Βαν Φλιτ και του «κεντρώου» Σοφούλη στρέφουν τα πυροβόλα εναντίον των άοπλων κρατουμένων της Μακρονήσου στις 29 Φλεβάρη 1948.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Στρατιωτικών τα θύματα, 17 νεκροί και 61 τραυματίες, είναι «επικίνδυνοι κομμουνισταί»...
Την 1 Μάρτη 1948 η εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «Εξόρμηση», κάνει λόγο για «έγκλημα (που) ξεπερνάει σε αγριότητα και τα χιτλερικά εγκλήματα».

Την ίδια μέρα που δημοσιεύονται τα παραπάνω ένα νέο δολοφονικό πογκρόμ, συνέχεια της προηγούμενης μέρας, πιο φρικιαστικό, πιο εξοντωτικό και πιο ανελέητο από το προηγούμενο, βρίσκεται σε εξέλιξη: 

Περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού υπό τον συνταγματάρχη Μπαϊρακτάρη και δεσμοφύλακες της Μακρονήσου βάλλουν κατά των δημοκρατών κρατουμένων.

Πλησιάζει η επίθεση στο Ιράν

Source: ΠΡΙΝ | Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς



Αποφασισμένο φαίνεται το Ισραήλ, με την ανοχή του Λευκού Οίκου να επιτεθεί στο Ιράν, επικαλούμενο το πυρηνικό του πρόγραμμα και λόγους εθνικής ασφάλειας. Εντός του αμερικανικού κατεστημένου δεν λείπουν και οι πιο συνετές φωνές που ζητούν συγκράτηση λόγω των πιθανών αντιποίνων.


της Κατερίνας Κιτίδη


Τα τύμπανα του πολέμου ήχουν και πάλι στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα να παίρνει στον κατάλογο των στόχων τη θέση του Ιράκ και των (ανύπαρκτων) όπλων μαζικής καταστροφής του. «Ώρα να επιτεθούμε στο Ιράν» προέτρεπε τους Αμερικανούς ήδη από τον Ιανουάριο η επιθεώρηση Φόρεϊν Αφέρς. «Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της επίθεσης στο Ιράν και κανένα από αυτά δεν είναι καλό», συμπλήρωνε το περιοδικό Νιούζγουικ. «Ο Ομπάμα πλησιάζει στην πυρηνική εποχή του» πρόσθεταν οι λονδρέζικοι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επισημαίνοντας πως το 2012 έχει ανακυρηχθεί «έτος του Ιράν» από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΧΜΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΞΟΡΚΙΖΟΥΜΕ

Source: Κονσερβοκούτι




Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ*
Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι από τις πρώτες φωνές που ακούστηκαν για χρεοκοπία και επιστροφή στην δραχμή, όταν και τα δύο θέματα αποτελούσαν ταμπού, μετά το ξέσπασμα της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης. Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μαζί με την ομάδα του RMF (Research on Money and Finance), έχουν προχωρήσει σε έρευνες και μελέτες για τις επιπτώσεις του ευρώ στις περιφερειακές οικονομίες και τα δομικά προβλήματα του κοινού νομίσματος.

Υποστηρίζουν δυναμικά και κόντρα στο ρεύμα, την λύση της επιστροφής στη δραχμή, για την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στην συνέντευξή του στην «Ι» μας περιγράφει τις απαραίτητες διεργασίες, τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουμε, αλλά και τις λύσεις που θα πρέπει να δοθούν. Και προειδοποιεί πως το νέο Μνημόνιο, όχι μόνο μας οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια σε ασύντακτη χρεωκοπία ή πολυετή δραματική ύφεση, αλλά και η λεγόμενη «ανασυγκρότηση» του κράτους με απολύσεις θα οδηγήσει σε διάλυση του. Και θα αποτελέσει το πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία άνομων παρακρατικών θυλάκων μέσα στους κρατικούς θεσμούς, που θα νέμονται την εξουσία του. Σήμερα, που ξαναμπαίνουν στο τραπέζι –σταδιακά- όλα τα ζητήματα ταμπού, οι ενδελεχείς μελέτες του RMF και του Κώστα Λαπαβίτσα, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους για τις πολιτικές επιλογές, μπορούν να αποτελέσουν την άκρη του νήματος για να δούμε τι μας περιμένει στο μέλλον και να προετοιμαστούμε. 

EKT: ΞΑΝΑΧΑΡΙΣΕ ΜΙΣΟ ΤΡΙΣ, ΥΠΟ ΤΗ ΜΟΡΦΗ 3ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

Source: ΑΡΧΙΚΗ


€530 ΔΙΣ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 1% ΣΕ 800 ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Η ΕΚΤ ΛΕΗΛΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!

Έναν πακτωλό ύψους €529,5 δις χάρισε, σήμερα, με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1% η ΕΚΤ, στις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης. Στη δημοπρασία συμμετείχαν 800 τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία τριετών δανείων, πάλι με επιτόκιο 1%, 523 τράπεζες είχαν αντλήσει €489 δις.

Συνολικά, 1 τρις ευρώ χάρισμα!!!

Έτσι, ενώ η ευρωζώνη οδεύει προς την ύφεση και ενώ η ανεργία σκαρφαλώνει σε όλο και περισσότερες χώρες, η ΕΚΤ "χαρίζει" απίστευτα χρήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες χάριν "ρευστότητας".


Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

«Με τη βοήθεια της Παναγίας» για καθεστωτική σταθερότητα

Source: αριστερό blog


Κώστας Μάρκου

Οι παλιοί θα θυμούνται ακόμη τα στολισμένα από τους ιδιοκτήτες τους φορτηγά που πριν από δεκαετίες αγκομαχούσαν σης επικίνδυνες στροφές του Αχλαδόκαμπου ή της Κατάρας, με την επιγραφή «Η Παναγιά μαζί σου». Αυτή την ευχή «κρέμασε» στο «φορτηγό» του νέου κόμματος, που ταξιδεύει από προχθές στην Κατάρα της αστικής πολιτικής, ακόμη ένας «οδηγός – εθνοσωτήρας», ο βουλευτής Π. Καμμένος, ενσαρκώνοντας όλους τους φόβους της μικρομεσαίας αστικής μας τάξης, αλλά και ολόκληρου του υπηρετικού πολιτικού προσωπικού για τις επερχόμενες οξύτατες κοινωνικές συγκρούσεις.

Τις επικίνδυνες στροφές της ενασχόλησης με την αστική πολιτική ήρθε να υπενθυμίσει και η «βρόμα» που εξαπέλυσε η -ας μην ξεχνάμε- διορισμένη από τον υπουργό Οικονομικών «Ανεξάρτητη Αρχή» για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, όσον αφορά το ένα εκατομμύριο που κάποιος βουλευτής έβγαλε στις τράπεζες του εξωτερικού, δείχνοντας, όχι μόνο την «ανηθικότητα» του βουλευτή, αλλά και τον κυνισμό της πολιτικής και οικονομικής τρομοκρατίας που ασκεί η κυβερνητική εκτελεστική εξουσία και το επιχειρηματικό μιντιακό υπερκράτος απέναντι στην υποτίθεται νομοθετική εξουσία της Βουλής.

Leon Trotsky-Η τέχνη της εξέγερσης

Source: PRAXIS


Οι άνθρωποι δεν κάνουν την επανάσταση καλόκαρδα, το ίδιο όπως και τον πόλεμο. Η διαφορά βρίσκεται ωστόσο σε τούτο, ότι στον πόλεμο ο αποφασιστικός ρόλος πέφτει στον καταναγκασμό· στην επανάσταση δεν υπάρχει καταναγκασμός, εκτός από τον καταναγκασμό των περιστάσεων. Η επανάσταση παρουσιάζεται όταν δεν απομένει άλλος δρόμος. Η εξέγερση που υψώνεται πάνω από την επανάσταση σαν μια βουνοκορφή στην οροσειρά των γεγονότων της, δεν μπορεί να προκληθεί αυθαίρετα, το ίδιο όπως και η επανάσταση στο σύνολο της. Οι μάζες, επανειλημένα, επιτίθενται και υποχωρούν πριν αποφασίσουν να κάνουν την τελευταία έφοδο.

Η συνωμοσία συνήθως αντιτίθεται στην εξέγερση, όπως η προμελετημένη επιχείρηση μιας μειοψηφίας απέναντι στη στοιχειακή κίνηση της πλειοψηφίας. Και πραγματικά: μια νικηφόρα εξέγερση που δεν μπορεί να είναι παρά το έργο μιας τάξης προορισμένης να τεθεί επικεφαλής του έθνους, από την ιστορική της σημασία κι απ’ τις μέθοδές της ξεχωρίζει βαθιά από ένα πραξικόπημα συνωμοτών που ενεργούν πίσω από τις πλάτες των μαζών.

Άστεγα 1,6 εκ. παιδιά στις ΗΠΑ...

Source: PRAXIS


Ραγδαία αύξηση του αριθμού των άστεγων παιδιών στις ΗΠΑ, καταγράφει η έκθεση του Εθνικού Κέντρου για τις άστεγες οικογένειες. Ο αριθμός των παιδιών που θεωρούνται άστεγα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία ζούσαν το 2010 σε προσωρινά καταλύματα (καταυλισμοί, αυτοκίνητα, πάρκα, εγκαταλειμμένα κτίρια) έχει...αυξηθεί κατά 38% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πλέον αγγίζει τα 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Κέντρου για τις άστεγες οικογένειες. Η οργάνωση κάνει έκκληση για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού που πλήττει σήμερα ένα παιδί στα 45.

Ένα στα δυο άστεγα παιδιά κατοικούν σε έξι νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Τζόρτζια και η Αλαμπάμα και σε δυτικές, όπως η Καλιφόρνια.

Το 42% των παιδιών αυτών είναι μικρότερα των έξι χρόνων και το ένα τρίτο εξαρτάται μόνο από τις μητέρες τους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Τα παιδιά αυτά είναι εκτεθειμένα στην πείνα, στην έλλειψη σχολικής εκπαίδευσης, στο άγχος και τις ασθένειες και το μέλλον τους είναι αμφίβολο, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Ο κίνδυνος για ένα παιδί να μείνει χωρίς στέγη είναι μεγαλύτερος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 15.000 οι διαθέσιμες κατοικίες» επισημαίνεται στην έκθεση.


Πηγή: Redfly Planet





Η Ευρώπη των αποικιών (Οι Εργαζόμενοι, απεργιακό φύλλο, 25-26/2/2012)

Source: Leonidas Vatikiotis



Ακόμη κι αν η εγχώρια πολιτική ελίτ έχει πάψει να θίγεται όταν η Ελλάδα εμφανίζεται ως «η πρώτη αποικία της ευρωζώνης» (σύμφωνα με τον εξόχως κυνικό αρθρογράφο των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μινχάου), το ερώτημα πλέον τίθεται για την ίδια την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση: Τι έχει απομείνει απ’ όσα συμπυκνώνονταν στον όρο «Ευρώπη, σπίτι των λαών», την εποχή που η ΕΟΚ αρχικά, η ΕΕ στη συνέχεια και τέλος η ευρωζώνη εμφανίζονταν ως εγγυητής της δημοκρατίας και μαγικός ανελκυστήρας που αυτομάτως, χωρίς καν να απαιτηθεί το πάτημα του σχετικού κουμπιού (αρκούσε μόνο να μπεις) εγγυούνταν την άνοδο του βιοτικού επιπέδου;


Τίποτε! Το εντελώς αντίθετο. Η υπαρκτή κρίση των δύο τελευταίων ετών έφερε στο προσκήνιο κοινωνικές δυνάμεις, που είτε χάρη ταξικών συσχετισμών ή πραγματικών δυνατοτήτων αναδιανομής κατά το παρελθόν, ποτέ δεν είχαν αποκτήσει το προβάδισμα στην χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ. Παρότι ήταν πάντα εκεί, παρότι δικής τους έμπνευσης ήταν η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, η Συνθήκη της Ρώμης, η Κοινή Αγορά και η δημιουργία του ευρώ, η διαχείριση της τρέχουσας κρίσης συνιστά τομή. Είναι και ταυτόχρονα προάγγελος των μαύρων ημερών που έρχονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για που τό 'βαλες Νταλάρα;

Source: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Για τις "συναυλίες αλληλεγγύης" και το που το πάνε κάποιοι καλλιτέχνες

 Οπως είδαμε όλοι άρχισαν οι περίφημες «συναυλίες αλληλεγγύης» του Γ. Νταλάρα. Τον ακούσαμε μάλιστα στα διάφορα ΜΜΕ να δηλώνει παιδί του λαού, να λέει πως είναι Αριστερός και πως στα νιάτα του έγραφε συνθήματα στους τοίχους.  Πως χρώσταγε σε αυτούς που τον αγάπησαν και τώρα πληρώνει το χρέος του στο λαό. Μόνο που στη συνέχεια έκανε καθαρό ποια είναι η πολιτική του στάση οταν επαναλάμβανε τα λόγια του Παπανδρεου, του Σαμαρά και των άλλων μνημονιακών δηλώνοντας πίστη στοδόγμα «μνημόνιο ή καταστροφή»! Ωραία αλληλεγγύη! Να την χαίρεται κι αυτός κι οιάλλοι που την σκέφτηκαν. Αριστερός που πιστευει ότι το μνημόνιο ήταναναπόφευκτο και πως τα δάνεια ήταν σωτηρία δεν υπάρχει.  Αριστερός που ξεχνάει πως τα μνημόνια είναιπραγματική δολοφονία του λαού και των κατακτήσεων των εργαζόμενων και πουδεν  τον καλεί να αντισταθεί μόνο Αριστερός δεν είναι. Τέλος αριστερός που πιστεύει πως τα τραγούδια είναι άλλο ένα προιόν όπως τα τρόφιμα που πουλιούνται στα σουπερ μάρκετ (όπως είπε) , και που τα πετάει στο τενεκάκι των δύστυχων για ελεημοσύνη απλά γελοιοποιεί τον εαυτό του και διαγράφει  το παρελθόν που του χάρισε ο απλός λαικός κόσμος που τον πίστεψε. Ειναι  απλά άλλος ένας πλούσιος μικροαστός που προσπαθεί να διασφαλίσει την περιουσία και τις καταθέσεις του, και να αποφύγει τη «δυσάρεστη ατμόσφαιρα» μιας εξέγερσης .

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Το τέλος του πολιτικού μας συστήματος (Unfollow #2, Ιανουάριος 2012)

Source: Leonidas Vatikiotis



Το 2011 δεν μας άφησε μόνο την εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης σε όσες χώρες είχαν ήδη πληγεί το 2010 και τη βύθιση στη δίνη της κι άλλων οικονομιών. Μας άφησε και την μετάσταση της κρίσης στην πολιτική, στο ίδιο το πολιτικό σύστημα και όχι στο κυβερνών κόμμα. Πρόκειται μάλιστα για φαινόμενο που ξεπερνάει κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα, όσο κι αν ακόμη κι εδώ η Ελλάδα διεκδικεί τον τίτλο του πειραματόζωου.



Επιχειρώντας μια ακτινογραφία της δομικής κρίσης του πολιτικού συστήματος, παρατηρούμε ότι η κινούμενη άμμος της πολιτικής ζωής ξεκινάει από το ΠΑΣΟΚ και εστιάζεται στο πρόβλημα της διαδοχής, καθώς όλοι οι δελφίνοι (αθώοι φυσικά του αίματος που χύθηκε τα δύο τελευταία χρόνια) συνειδητοποιούν ότι η αλλαγή ηγεσίας αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για να ανακοπεί η καθοδική πορεία του κόμματος που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, με κίνδυνο να φτάσει σε μονοψήφια ποσοστά. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη αυτο-ακρωτηριάστηκε πολιτικά, αποδεχόμενη να συγκυβερνήσει υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Κ. ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Source: ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΞΤΡΕΜ


Ο καθηγητής Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies (SOAS) του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι το ευρώ αποτελεί μια παγίδα από την οποία πρέπει να απελευθερωθεί η ελληνική οικονομία. Μας μίλησε για την περίοδο αναταραχής που θα ακολουθήσει μια χρεοκοπία και αλλαγή νομίσματος, αλλά τόνισε ότι «ποτέ μια περίοδος σύντομης αναταραχής δεν δικαιολογεί παραμονή σε μία κατάσταση η οποία οδηγεί σχεδόν μετά βεβαιότητας σε αργό θάνατο». Χαρακτήρισειδεολογήματα που προέρχονται από τραπεζικούς κύκλους τα ζοφερά σενάρια που κυκλοφορούν για τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών και ισχυρίστηκε ότι μετά από τη «σύντομη περίοδο αναταραχής» η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης με τη βοήθεια ενός υποτιμημένου νομίσματος.

Στο ίδιο το σύστημα του ευρώ εντοπίζει το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας ο κ. Λαπαβίτσας. Υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το πρόβλημα του σπάταλου και αναποτελεσματικού δημοσίου, το πρόβλημα έχει να κάνει με τον τρόπο που εντάχτηκε στην ευρωζώνη και με τα αποτελέσματα τα οποία είχε αυτή η ένταξη».

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Πώς θα μειωθούν οι μισθοί σε 4.000.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Source: Red NoteBook - www.rednotebook.gr


Πώς θα μειωθούν οι μισθοί σε 4.000.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Από την Τρίτη η εφαρμογή με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου

Διαβάστε όλο το άρθρο στο rednotebook.GR

Οι τρεις «ταφές» του Πέτρου Κωστόπουλου

Source: ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΞΤΡΕΜ



της Αφροδίτης Πολίτη 

Mέχρι κι ένα χρόνο πριν την αποκαθήλωσή του, ο βασιλιάς του λάιφ στάιλ υποκινούσε τους εργαζόμενούς του να γίνουν απεργοσπάστες, να προσπεράσουν τα απεργιακά μπλόκα, ελπίζοντας οι ίδιοι να τη βολέψουν κι ας μην πληρώθηκαν ποτέ ακόμη και γι’ αυτό το μεροκάματο.

Ο φυσικός θάνατος ενός μη τηλεοπτικού πνευματικού προσώπου, για παράδειγμα ενός ποιητή, ρεμπέτη ή ζωγράφου το πολύ να γίνει ένα μονόστηλο. Όμως η ατιμωτική αποκαθήλωση του εγχώριου εκπροσώπου του λάιφ-στάιλ, όπως αποτυπώθηκε στη χρεοκοπία του πρώην εκδότη της Ιμάκο Πέτρου Κωστόπουλου, μετατράπηκε σχεδόν σε εθνικό ντιμπέιτ. Απασχόλησε την τηλεόραση, τον Τύπο και το διαδίκτυο, συζητήθηκε σε παρέες, πυροδότησε δεκάδες άρθρα και χιλιάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γέννησε δακρύβρεχτες επιστολές του ίδιου του Κωστόπουλου και της συζύγου του Τζένης, που έγραψαν από μόνοι τους το συμβολικό τους επικήδειο, αντλώντας θεαματική υπεραξία ακόμα και από τον οικονομικό θάνατο της «οικογενειακής» επιχείρησης.

-Τζακ Κέρουακ-



Source: η Λέσχη


Aς πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών.
Σε αυτούς που βλεπουν τα πράγματα διαφορετικά, που δεν τιμούν τους κανόνες, που δεν σέβονται την τάξη…
Μπορεί να τους επαινέσεις, να διαφωνήσεις, να τους τσιτάρεις, να δυσπιστήσεις, να τους δοξάσεις ή να τους κακολογήσεις. Αλλα δεν μπορείς να τους αγνοήσεις. Γιατί αλλάζουν πράγματα. Βρίσκουν, φαντάζονται, βοηθάνε, ερευνούν, φτιάχνουν, εμπνέουν. Σπρώχνουν μπροστά τα πάντα.Ίσως, πρέπει να είναι τρελλοί. Πώς αλλιώς θα κοιτάξουν ένα άδειο καμβα και θα δουν έργο τέχνης; Ή θα καθίσουν στη σιωπή και θ’ ακούσουν τραγούδι που δεν έχει γραφτεί;Εκεί που κάποιοι βλέπουν τρελούς, εμεις βλέπουμε μεγαλοφυίες. Γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν οτι μπορούν ν’αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που στο τέλος το κάνουν.


Χαλυβουργία: Νέες απολύσεις ανακοίνωσε η εργοδοσία

Source: Lenin Reloaded


Αδίστακτα συνεχίζει την επίθεση η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, με τις πλάτες της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που στηρίζει ξεδιάντροπα κάθε αντεργατική αξίωση του μεγάλου κεφαλαίου: χτες ανακοίνωσε νέες απολύσεις (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι απολύσεις έφταναν συνολικά τις 74), επιβεβαιώνοντας ότι οι επιχειρήσεις χωρίς κανέναν ενδοιασμό και παρά τα προκλητικά προνόμια που διασφαλίζουν από το πολιτικό τους προσωπικό χτυπάνε αδίστακτα και χωρίς κανένα έλεος τους εργάτες. Αυτή είναι η «αναδιοργάνωση» που η εργοδοσία έχει ανακοινώσει (επιδιώκοντας συνολικά 180 απολύσεις) και καλούσε τους εργάτες να συνεργαστούν για την εφαρμογή της.

Η χτεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ολοκάθαρα πως η κλιμάκωση του αγώνα των χαλυβουργών είναι μονόδρομος. Τα «κοινά συμφέροντα» εργατών - εταιρείας για την υπεράσπιση των οποίων η εργοδοσία ζητούσε συνεργασία με ανακοίνωση μόλις την περασμένη Τρίτη δεν είναι τίποτ' άλλο παρά η υπογραφή των εργατών κάτω από τη θανατική τους καταδίκη: τις απολύσεις για όσους περισσεύουν και τη δουλειά με συνθήκες σκλαβιάς για όσους - προς το παρόν - θα συνεχίσει να απασχολεί η εταιρεία.

Κάτω τα χέρια από τους μαθητές μας!

Source: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


 Σχολεία χωρίς βιβλία γιατί η Υπουργός δεν φρόντισε την έγκαιρη εκτύπωσή τους.

Χίλια σχολεία καταργημένα γιατί η Υπουργός ενδιαφέρεται πρώτα να πληρωθούν οι τοκογλύφοι που απομυζούν τη χώρα μας.Χιλιάδες μαθητές χωρίς τη δυνατότητα να πάνε στα σχολειά τους γιατί η Υπουργός δεν φρόντισε να υπάρχουν λεωφορεία.

 Χιλιάδες μαθητές υποσιτίζονται γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι και η Υπουργός υπόσχεται .. «μικρογεύματα» που θα τα πληρώνει με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι λέει ο λαός.

Χιλιάδες μαθητές έχουν καταδικαστεί από την Υπουργό να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση με το σχεδιαζόμενο "Νέο σχολείο" που τους ετοιμάζει.Ολόκληρη η νεολαία βιώνει τον εφιάλτη που η Υπουργός μαζί με τους συναδέλφους της μέσα κι έξω από τη χώρα δημιουργεί με περισσή προσήλωση. Έναν εφιάλτη που έχει αντικαταστήσει τα οράματα της νεολαίας για το μέλλον.Η κυρία Υπουργός θέλει η νεολαία να είναι κόσμια. Να μην αντιδρά σε όλα αυτά και να σωπαίνει! Να ασχολείται μόνο με τα βιβλία της. Αυτά που δεν έχει. Να στρέφει με σεβασμό το κεφάλι και να χαιρετάει τους δημίους της. Κι όταν δεν το κάνει πρέπει να τιμωρηθεί. Να αποβληθεί από το σχολείο.

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις πολιτικές εξελίξεις

Source: Κεντρική || homepage


Το μαύρο κυβερνητικό μέτωπο, με ρυθμούς πολυβόλου και εντός ενός διαρκούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, προωθεί μια νέα εποχή βαρβαρότητας με θύμα την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Προσπαθούν στα γρήγορα και παρά την λαϊκή αντίθεση να περάσουν μέτρα διάλυσης του λαού, καταβαράθρωσης του βιοτικού επιπέδου, των μισθών και των συντάξεων, τεράστιων περικοπών στις κοινωνικές παροχές και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Αυτοί είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι που ψηφίζονται αυτό το διάστημα στη Βουλή. Τρέμουν την οργή και την αγωνιστική ανάταση των εργαζομένων και της νεολαίας αλλά ξεχνούν ότι όσους νόμους και αν περάσουν, θα ανατραπούν στους δρόμους του αγώνα.

Σε ένα φαιδρό θεατρικό σκηνικό, με ένα θίασο εκπροσώπων των ΜΜΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, υποκρίνονται ότι σώζουν τη χώρα από την καταστροφή, εξασφαλίζοντας τη δανειακή σύμβαση. Όμως όλο και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει πια ότι η καταστροφή είναι η ίδια η σύμβαση, τα ίδια τα μέτρα, τα δάνεια και τα χρέη, το μόνιμο τοπίο κοινωνικού πολέμου που φτιάχνουν κυβέρνηση- Ε.Ε.- ΔΝΤ. Ότι η παύση πληρωμών, η έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε., όχι μόνο δεν είναι η συντέλεια του κόσμου αλλά βήματα που πρέπει να διεκδικήσει για να μπορεί να οραματίζεται ένα διαφορετικό μέλλον.

Για άλλη μια φορά λένε ότι μας σώνουν. Ή και ότι πέτυχαν μια «ιστορική νίκη» στη συμφωνία του Γιουρογκρουπ. Ποιόν κοροϊδεύουν; Κανείς δεν τους πιστεύει.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια ακόμα αντιδημοκρατική και αντεργατική τομή. Πλέον απαιτείται μέχρι και αλλαγή του Συντάγματος ώστε να μετατραπεί σε νομικές χειροπέδες για να δουλεύουμε εφ’ όρου ζωής για τους τόκους και των κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Στην ίδια κατεύθυνση, τα δημόσια έσοδα θα μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό που θα αδειάζει άμεσα για πληρώνονται τόκοι. Πρώτα θα δίνουμε στους δανειστές και μετά, αν μείνει κάτι μπορεί να δώσουμε και καμιά σύνταξη. Αυτό υπέγραψαν οι «σωτήρες μας». Λένε ότι δίνουν λύση στο πρόβλημα του χρέους. Μα ακόμα και αυτοί παραδέχονται ότι μετά από 20 χρόνια κοινωνικού αφανισμού το χρέος θα βρίσκεται στα ίδια υψηλά επίπεδα με πριν λίγα χρόνια. Το δάνειο που θα δίνεται στην Ελλάδα με εξωφρενικούς όρους θα επιστραφεί σχεδόν αμέσως για τόκους και χρηματοδότηση των τραπεζών.