Subscribe:

Ads 468x60px

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ! ΠΡΟ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ!


Πηγή:  ISKRA

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ Η «ΑΣΠΙΡΙΝΗ» ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ STANDARD AND POOR’S ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΑΤΕΡΛΩ!

Η «ανακούφιση» της ευρωζώνης από την έκτακτη ένεση ρευστότητας στην οποία προχώρησαν συντονισμένα χθες (30/11), έξι κεντρικές τράπεζες δεν κράτησε ούτε μία μέρα.

Η σημερινή δημοπρασία ισπανικών ομολόγων από τη μία και οι εκθέσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) και του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch από την άλλη για το βρετανικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, ήρθαν να υπενθυμίσουν σε όλους το βάθος της αποσύνθεσης που κυριαρχεί στο νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, επαναφέροντας τα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη.
ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΑΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ!

Στα ύψη εκτοξεύτηκαν εκ νέου οι αποδόσεις στη σημερινή δημοπρασία ισπανικών ομολόγων, στέλνοντας την ιβηρική χώρα ακόμα πιο κοντά στην ένταξη της στον τροϊκανό μηχανισμό στήριξης.

Ειδικότερα, το ισπανικό ΥΠΟΙΚ πούλησε ομόλογα λήξεως το 2015 έναντι 1,2 δισ. ευρώ από με αυξημένο, όμως, επιτόκιο το οποίο εκτινάχθηκε στο 5,187% έναντι απόδοσης 3,639% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία της 6ης Οκτωβρίου και με κουπόνι 3%.

Εξίσου δυσοίωνα ήταν τα μηνύματα και από την πώληση ομολόγων λήξεως 2016, από τα οποία η Ισπανία άντλησε, μεν, 1,15 δισ. Ευρώ, ωστόσο και εδώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε ουράνια ύψη φτάνοντας στο 5,276% από 4,045% που ήταν στη δημοπρασία της 3ης Φεβρουαρίου, με κουπόνι 3,15%.

Τέλος, η Ισπανία πούλησε επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ από πενταετή ομόλογα με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,544% έναντι 4,782% που ήταν στη δημοπρασία της 20ης Οκτωβρίου, ολοκληρώνοντας την εικόνα μιας πανάκριβης εξόδου στις αγορές.

Εν τω μεταξύ. νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την πρόσφατη δημοπρασία ιταλικών ομολόγων, όπου και εκεί τα επιτόκια δανεισμού εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

Με αυτά τα δεδομένα, εάν οι δύο αυτές χώρες του ευρωπαϊκού νότου (το οικονομικό μέγεθος κάθε μιας από τις οποίες είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των οικονομιών των χωρών που έχουν ήδη προσφύγει στο μηχανισμό της τρόικας) χρειαστούν δανειοδότηση από τον EFSF, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν θα μπορεί με τίποτα να σηκώσει το τεράστιο αυτό βάρος.

Και δε θα μπορεί να το σηκώσει, όποιες αλλαγές κι αν επιχειρήσουν να κάνουν στις ευρωσυνθήκες οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης. Ούτε βέβαια με το παυσίπονο του ευρωομολόγου, πόσο μάλλον με την αγορά χρέους από την ΕΚΤ, ιδέες που όπως πολλές φορές έχει αναλύσει η Ίσκρα δε μπορούν να δώσουν πραγματική διέξοδο στην κρίση.

STANDARD AND POOR’S (S&P): ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, ΦΟΒΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ!

Δέσμια της κρίσης χρέους από τη μία και των αδιεξόδων του μονεταριστικού δόγματος των κυρίαρχων κύκλων από την άλλη, η ευρωζώνη οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια της διάλυσης, αφού η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται διαμορφώνουν συνθήκες ύφεσης των οικονομιών.

Μάλιστα, σχετική έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης S&P αναφέρει ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη οδεύει σε ύφεση ξανά, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι ο δείκτης που μετράει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 47,2 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 49,9 μονάδες πριν από ένα μήνα, που είναι και η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2009.

Όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, η συρρίκνωση της δραστηριότητας έχει επίσης περάσει στις υπηρεσίες, με τον σχετικό δείκτη υπηρεσιών να διαμορφώνεται τον Οκτώβριο επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009.

Κατόπιν αυτών, η S&P δίνει πιθανότητες 60% για μια ήπια ύφεση, ενώ βλέπει και πιθανότητες 40% για μια πιο βαθιά ύφεση.

ΒΑΝΚ OF ENGLAND: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΒΥΘΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΝΕΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

Όπως είχαμε δει πρόσφατα, οι οίκοι αξιολόγησης είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ιαπωνία για τα δημοσιονομικά της, εστιάζοντας στις επιπτώσεις που έχει και θα έχει για όλες τις οικονομίες με υψηλά χρέη η όξυνση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Όπως παραδέχεται, σήμερα, και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), η κρίση στην ευρωζώνη έχει δημιουργήσει ένα «εξαιρετικά απειλητικό περιβάλλον» για τις βρετανικές τράπεζες (ειδικά για τις τέσσερις μεγαλύτερες) που κάνουν τη βρετανική οικονομία να διατρέχει τον κίνδυνο βύθισης σε νέα πιστωτική κρίση.

Όπως αναφέρει η ανάλυση της BoE, Barclays, HSBC, Lloyds και Royal Bank of Scotland διαθέτουν συνολική έκθεση στις 5 πιο προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης ύψους 191,8 δισ. λιρών ή το 83% των βασικών τους κεφαλαίων!

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα πλαίσια της ΟΝΕ αλλά φτάνει μέχρι τα όρια της ΕΕ, η οποία ως δομή διέπεται εξίσου από τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα, τα οποία συνιστούν και τις γενεσιουργές αιτίες της παρούσας κρίσης.

Την ώρα λοιπόν που το ντόμινο της κρίσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ξεγυμνώνοντας την ένδεια της ΟΝΕ αλλά και της ΕΕ να συμμαζέψουν τα κομμάτια τους και φέρνει την κατάρρευση τους προ των πυλών, είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατόν να πιστεύει ακόμα κανείς ότι υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο λύσης μέσα στα πλαίσια των δύο αυτών οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...