Subscribe:

Ads 468x60px

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 16%

Source: Κονσερβοκούτι


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της πορτογαλικής κυβέρνησης για την απασχόληση, αφού το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να φτάσει το 15,5% το 2012 και το 16% το 2013. Τα ποσοστά ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλά στους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς τον Μάρτιο έφτασαν το 35,9% και τον Απρίλιο το 36,6%.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για ποσοστό ανεργίας 14,5% το 2012 και 14,1% το 2013.
Μετά το 2013 η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένει «μια συνεχή μείωση της ανεργίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί μια λεπτομερής έκθεση για τις αιτίες της ανεργίας, αλλά επέμεινε στην «ανάγκη να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές όσον αφορά την ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Εν μέσω αντιδράσεων η κυβέρνηση υιοθέτησε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία προβλέπει τη χαλάρωση του ωραρίου εργασίας και των κριτηρίων για τις απολύσεις, ενώ παράλληλα μειώνει τις ημέρες της άδειας και τις επίσημες αργίες.

Η μεταρρύθμιση αυτή προβλεπόταν στους όρους του δανείου των 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2011 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.







Απίστευτη εικόνα απ' το άγριο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Κασιδιάρη!

Πηγή: Mavros Pete's Facebook Wall


Απίστευτη εικόνα απ' το άγριο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Κασιδιάρη!


Απίστευτη εικόνα απ' το άγριο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Κασιδιάρη!
www.lifo.gr

Σοκ





Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:http://www.facebook.com/MavrosPeteBlog/posts/237833669662287

Εχθρός της Χρ. Αυγής και του φασισμού είναι η Αριστερά...

Πηγή: Mavros Pete's Facebook Wall


Εχθρός της Χρ. Αυγής και του φασισμού είναι η Αριστερά...


Οι τραμπουκισμοί Κασιδιάρη δείχνουν πως εχθρός της Χρ. Αυγής και του φασισμού είναι η Αριστερά, όχι.
antarsya.gr

Οι τραμπουκισμοί του Κασιδιάρη, στελέχους της φασιστικής Χρ. Αυγής, σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή σε βάρος της Λ. Κάνελλη του ΚΚΕ και της Ρ. Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ότι κύριος εχθρός των φασιστών είναι η Αριστερά, αλλά και κάθε κομμάτι της κοινωνίας που είναι ανυπεράσπιστο. Ποτέ η εξουσία. Η έκρηξ...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:http://www.facebook.com/MavrosPeteBlog/posts/190416334417822

Μαθήματα οικονομίας από τη Βολιβία (Επίκαιρα,10 Μαΐου 2012)

Source: Leonidas Vatikiotis



Το μπελά της έχει βρει η Μαδρίτη κάθε Πρωτομαγιά. Γιατί, ενώ με το εσωτερικό μέτωπο είχε ησυχάσει περιμένοντας όπως κάθε άλλη κυβέρνηση λίγο ή πολύ κάθε χρόνο τα ίδια, με τις αναμενόμενες σχεδόν επετειακές συγκεντρώσεις των εργατικών συνδικάτων, τα πλήγματα που δέχεται με μια εκνευριστική ακρίβεια από το εξωτερικό κάθε τέτοια μέρα είναι αναπάντεχα και συντριπτικά. Την Πρωτομαγιά του 2010 ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, είχε ανακοινώσει την κρατικοποίηση τεσσάρων εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, την Πρωτομαγιά του 2008 είχε εξαγγείλει την εθνικοποίηση της ιταλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Entel, θυγατρικής της Telecom Italia. Την Πρωτομαγιά δε του 2006 είχε ανακοινώσει την κρατικοποίηση των υδρογονανθράκων, των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών κι άλλων επιχειρήσεων παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού. Την Πρωτομαγιά του 2012, πιστή στο ραντεβού της με τις εθνικοποιήσεις, η κυβέρνηση της Βολιβίας έβαλε στο στόχαστρο της την ισπανική εταιρεία διακίνησης ηλεκτρισμού, Red Electrica, που πέρασε πλέον στην ιδιοκτησία της κυβέρνησης.

Κρίση, επιστημονική - τεχνολογική έκρηξη:Ο καπιταλισμός δεν χωρά στον εαυτό του


Α. Αναγνωστάκης

"Η συνεχής ανατροπή της παραγωγής, ο αδιάκοπος κλονισμός όλων των κοινωνικών καταστάσεων, η αιώνια αβεβαιότητα και κίνηση διακρίνουν την αστική εποχή από όλες τις προηγούμενες", υπογράμμιζε έντονα ο Μαρξ στο κομμουνιστικό μανιφέστο εκατό εξήντα δύο χρόνια από σήμερα. "Διαλύονται - συνέχιζε- όλες οι στέρεες, σκουριασμένες σχέσεις με την ακολουθία τους από παλιές σεβάσμιες παραστάσεις και αντιλήψεις και όλες οι καινούριες που διαμορφώνονται παλιώνουν πριν προλάβουν να αποστεωθούν. Κάθε τι κλειστό  και σταθερό εξατμίζεται, κάθε τι ιερό βεβηλώνεται και στο τέλος οι άνθρωποι αναγκάζονται να αντικρούσουν  με νηφάλιο μάτι τη θέση τους στη ζωή και τις αμοιβαίες σχέσεις τους."


Η σχέση αυτών των σκέψεων με την πραγματικότητα δοκιμάζεται στις ραγδαίες, απρόσμενες και απροσδόκητες εξελίξεις εντός της σε εξέλιξης καπιταλιστικής ύφεσης που ακολούθησε την κρίση που εκδηλώθηκε στα τέλη του 2007- 2008 .

Εδώ και πέντε  περίπου χρόνια η ανθρωπότητα ζει στη δίνη μιας από τις τέσσερις μεγαλύτερες κρίσεις των αιώνων του καπιταλισμού που κλονίζει καταστάσεις και βεβαιότητες.

Κατασχέσεις για χρέη 3.000 ευρώ, διώξεις για άνω των 5.000!

Πηγή: Mavros Pete's Facebook Wall



Κατασχέσεις για χρέη 3.000 ευρώ, διώξεις για άνω των 5.000!
tvxs.gr
Το υπουργείο Οικονομικών ζητά ποινικές διώξεις για κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ και κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για χρέη άνω των 3.000 ευρώ! Στόχος, η είσπραξη τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ξεπερνούν τα 44 δισ...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:http://www.facebook.com/MavrosPeteBlog/posts/233751543394558

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

NYT: Τα λεφτά επιστρέφουν στην τσέπη των δανειστών

Source: Το κουτί της Πανδώρας


Για το αδιέξοδο της πολιτικής των Μνημονίων και το μέλλον της Ελλάδος κάνουν λόγο σε σημερινό τους δημοσίευμα οι New York Times, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη συνταγή εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση ως παράλογη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κρέμεται από μία κλωστή και η χώρα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια έκτακτης βοήθειας από την τρόικα, ωστόσο τα κονδύλια εισρέουν κατευθείαν πίσω στις τσέπες των δανειστών της.

Μάλιστα οι New York Times υποστηρίζουν ότι «το παράλογο αυτό φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές αρχές να δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα, ούτως ώστε η χώρα να αποπληρώσει τα χρήματα που δανείστηκε από τις ίδιες».

«Από τα χρήματα που δανείζεται η Ελλάδα σχεδόν τίποτε δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν για να καλυφθούν ζωτικές δημόσιες λειτουργίες, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αγωνίζεται για την επιβίωσή της» επισημαίνει το δημοσίευμα, στο οποίο προβάλλεται και δήλωση Έλληνα αξιωματούχου δίχως όμως να κατονομάζεται.

«Οι αξιωματούχοι της τρόικας διασφαλίζουν ότι το ποσό για τις εγχώριες δαπάνες παραμένει μικρό, προκειμένου να πιέσουν την Ελλάδα να αυξήσει δραματικά τα δικά της εισοδήματα» υπογραμμίζει.





Μπρορεί να εφαρμοστεί ένα αριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα μέσα στην ΕΕ;

Source: η Λέσχη


Γιώργος Βασσάλος – ερευνητής στο Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO) 


 Η Ελλάδα είναι ενταγμένη εδώ και τριάντα χρόνια στο θεσμικό οικοδόμημα της ΕΟΚ (1981) και μετέπειτα ΕΕ, είκοσι χρόνια στην ενιαία αγορά (1992) και δέκα χρόνια στον ενιαίο νόμισμα (2001).  Για κανένα από αυτά τα στάδια ‘ευρωπαϊκής ενσωματώσης’ δεν έγινε, όχι απλά δημοψήφισμα, αλλά ούτε καν ένας αξιοπρεπής δημόσιος διάλογος σχετικά με τις πολύ πρακτικές συνέπειες τους.

 Μια καθυστερημένη συζήτηση με το πιστόλι στον κρόταφο

Η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα το πιο πρακτικό και συμβολικό ‘επίτευγμά’ της, το ενιαίο νόμισμα, μπαίνει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης μόλις σήμερα, αφού η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της έκφρασης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη δεύτερη ισχυρότερη νομισματική ζώνη του πλανήτη, και αφού με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντελέστηκε μέσα σε δύο χρόνια η σημαντικότερη κοινωνικοικονομική οπισθοδρόμηση στη χώρα μας από το Β’ΠΠ, και από τις βιαιότερες στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια δηλαδή, χρειάστηκε να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, για να ενδιαφερθούμε λίγο για το τι πραγματικά είναι αυτός ο οργανισμός.

Ο Μαύρος Πητ ξαναγυρνά...


 Μετά από δύο μήνες απουσίας (τελευταία δημοσίευση 30 Μαρτίου) το ιστολόγιο του Μαύρου Πητ ξεκινά ξανά τη λειτουργία του.

Η μακρόχρονη απουσία είναι -εν μέρει- δικαιολογημένη, καθώς το περίσσευμα του χρόνου είναι λίγο και στο χρονικό αυτό διάστημα διατέθηκε στο "στήσιμο" της ιστοσελίδας του "Εκτός Γραμμής" (http://www.ektosgrammis.gr)