Subscribe:

Ads 468x60px

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Μεγ.Βρετανία: η μαζικότερη απεργία απο το 1926


Με την αρωγή 30 συνδικαλιστικών οργανώσεων  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Γηραιά Αλβιώνη η μαζικότερη απεργία των τελευταίων ετών όπως εκτιμά η συνομοσπονδία βρετανικών συνδικάτων TUC, μεγαλύτερη ακόμα κι απο τη γνωστή στο συνδικαλιστικό κίνημα της Μεγάλης Βρετανίας ως 1979 Winter of  Discontent. Πάνω απο 2 εκατ. άτομα κατέβηκαν στους δρόμους της χώρας για να διαδηλώσουν ενάντια των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις του δημοσίου τομέα, για τις οποίες αυξάνονται οι προσωπικές εισφορές, μειώνονται οι εργοδοτικές, ενώ προγραμματίζεται για το 2026 (δηλ. 8 χρόνια νωρίτερα απ΄οτι είχε προσυμφωνηθεί) η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που επιδίδεται η συγκυβέρνηση συντηριτικών και φιλελεύθερων δημοκρατών, η οποία ισχυρίζεται οτι δε θα μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία, εκτός εαν μειωθεί το χρέος του δημοσίου τομέα και πάψει η χώρα να δανείζεται περισσότερα για να χρηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στα φορολογικά έσοδα και τις κρατικές δαπάνες, οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα έχουν ήδη υποστεί εκτός απο περικοπές προσωπικού, διετές πάγωμα μισθών κατά τη διάρκεια υψηλού πληθωρισμού. Εν τούτοις η Βρετανική οικονομία είναι αδύναμη, η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη, οι δείκτες ανεργίας εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο των  τελευταίων 17 ετών και 100 οικονομολόγοι συνασπίζονται απο το αριστερό think-tank Compass, στέλνοντας επιστολή στον Τύπο και προτρέποντας την κυβέρνηση να ακολουθήσει μια εναλλακτική τακτική που την κατονομάζουν Plan B .
Την αλληλεγγύη τους στην 24ωρη απεργία, εξέφρασαν με ανακοίνωση της η Γαλλική εργατική συνομοσπονδία CGT και με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το κίνημα ενάντια των περικοπών UK Uncut καθώς και φοιτητές.

Μέλη του Occupy London Stock Exchange,  αποπειράθηκαν να καταλάβουν το Panton House του κεντρικού Λονδίνου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας εξόρυξης Xstrata. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στον ισότοπο τους, ήταν μια συμβολική κίνηση προκειμένου να δώσουν έμφαση στο γεγονός οτι ο CEO της εταιρίας, έλαβε τις υψηλότερες αποδοχές απο όλες τις FTSE100, τη στιγμή που παρουσίαζε ζημιές και η οικονομία της χώρας κατέρρεε. Η αστυνομία έβγαλε έξω όσους εισήλθαν στο κτίριο και σχημάτισε κλοιό περιφρούρησης γύρω απο τους διαδηλωτές που παρέμεναν έξω απο τις εγκαταστάσεις, παρεμποδίζοντας τη διέξοδο τους – μια συνηθισμένη τακτική των Βρετανικών δυνάμεων καταστολής, γνωστή και ως kettling. Σύμφωνα με την Telegraph πάνω απο 20 άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή. Σχετικά με την ιστορία μπορείς να δείς βίντεο του BBC εδώ .

Εξαιρετικό βίντεο για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία

Γκάιντες απο αλληλέγγυους του μεγαλύτερου συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων UNISON, στο Caledonian University της Γλασκόβης 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...