Subscribe:

Ads 468x60px

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Περί (θεωρητικών) δυνατοτήτων ανακατανομής του πλούτου στην Ελλάδα της ΕΕ


[...] Η σημερινή Ελλάδα, με όλα της τα χάλια, παράγει πλούτο αξίας 232 δις ευρώ το χρόνο. Τόσο ήταν τοΑκαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας το 2010, σύμφωνα με τη Eurostat. Ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην προνομιούχα λέσχη των αναπτυγμένων χωρών, έρχεται 31η ανάμεσα σε 183 χώρες του κόσμου και 16η μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι κάτι εξαιρετικό, πάντως αρκετά μακριά από την εποχή του ρόπαλου και του ακόντιου. Ας πάρουμε λοιπόν αυτά τα στοιχεία ως βάση αναφοράς, ξεχνώντας την απότομη πτώση του ΑΕΠ για τρία συνεχή χρόνια λόγω Δρακόντειων μέτρων και λησμονώντας προς το παρόν τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι άνεργοι εύρισκαν δουλειά κλπ.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Κλωτσηδόν εκδιώχθηκαν οι σοσιαλδημοκράτες από την εξουσία και στη Σλοβενία - την τελευταία χώρα της Ευρωζώνης όπου κυβερνούσε η Κεντροαριστερά: στις πρόωρες εκλογές που έγιναν εκεί προ δεκαημέρου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έπεσε από το 30,45% και τις 29 έδρες στο 90μελές Κοινοβούλιο που είχε πάρει το 2008 στο... 10,5% και τις 10 έδρες!!! Εχασε δηλαδή τα δύο τρίτα των ψήφων και των εδρών που είχε! Επιβεβαιώθηκε δηλαδή και στις κάλπες ο χαρακτηρισμός που αποδιδόταν στη μέχρι τώρα κυβέρνηση του Μπορούτ Πάχορ εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που άσκησε ως «της πιο μισητής κυβέρνησης της Σλοβενίας».

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

Προθεσμία για την επίτευξη του στόχου του περιορισμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30.000 μέχρι το τέλος του έτους, ζητεί η κυβέρνηση από την τρόικα, αφού πλέον είναι σαφές ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν πρόκειται να επιτευχθεί το ζητούμενο.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, σχολιάζοντας το αν έχει τεθεί ευθέως από την τρόικα ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο -πέραν της εφεδρείας-, αναφέρθηκε στις σχετικές αναφορές των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».

Περαιτέρω δε, ανέφερε ότι προτείνεται, η όποια απόλυση να γίνει ύστερα από αξιολόγηση των δομών, των φορέων και του προσωπικού, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Δημοσίου. Στόχος της νέας αυτής κίνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2013.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Athens, Christmas 2011: θα χυθεί αίμα…

γράφει και φωτογραφίζει ο Άγγελος Καλοδούκας

Τις φωτογραφίες τις τράβηξα τις προηγούμενες τρεις-τέσσερις μέρες, τυχαία, σουλατσάροντας στους δρόμους της Αθήνας.

Στους δρόμους η κατάθλιψη περισσεύει. Άνθρωποι σκυθρωποί, αγχωμένοι, άνεργοι, άστεγοι, ζητιάνοι. Εγκλωβισμένοι μετανάστες, σε μια χώρα που δουλειά δεν μπορεί να τους προσφέρει αλλά, παρ’ όλ’ αυτά, τους κρατά φυλακισμένους στο εσωτερικό της όπου ο ρατσισμός (κρατικός και παρακρατικός) καλά κρατεί.

Αλλά και οι Έλληνες εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι μετανάστες αισθάνονται. Μετανάστες και ιθαγενείς εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί σε ένα διεθνές πείραμα. Τη μετατροπή όλων των εργαζομένων μιας ανεπτυγμένης καπιταλιστικά χώρας σε προλετάριους τριτοκοσμικής χώρας. Η Ελλάδα δείχνει, απλά, το μέλλον και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Αυξάνονται τα αιτήματα που απευθύνουν σε κάθε αρμόδιο τα σχολεία της Αθήνας προκειμένου να τους χορηγηθούν μερίδες φαγητού για να ταΐσουν υποσιτισμένους μαθητές. H πείνα καλπάζει στις λαϊκές γειτονιές της πρωτεύουσας.

Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας (ΔΒΑ, ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων, έχει την ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς του, έχει μαγειρεία απ' όπου στέλνει φαγητό στα νήπια) έφτασαν και νέα αιτήματα να στέλνει άλλες 40 - 50 μερίδες φαγητού, αυτή τη φορά για δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, στα Ανω και Κάτω Πατήσια και την Γκράβα. Θυμίζουμε ότι ήδη στέλνει φαγητό σε δημοτικά και νηπιαγωγεία σε Κολωνό, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Βοτανικό, Λόφο Στρέφη και Θησείο. Γειτονιές της Αθήνας όπου η λαϊκή οικογένεια υποφέρει, συνθλίβεται, πεινάει, στέλνει στο σχολείο τα παιδιά της νηστικά.

ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΡΓΙΑΣ (17,7%) ΣΤΟ Γ΄ΤΡΙΜΗΝΟ!

Στο ιστορικό υψηλό του 17,7% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2011, έναντι 16,3% του προηγούμενου τριμήνου και 12,4% του αντίστοιχου τριμήνου του 2010.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 7,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010. Έτσι, ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 4.079.286 άτομα.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 878.266, αυξημένοι κατά 8,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 41,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010.


ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ: Μιά φωτιά που πρέπει να μεταδοθεί...


Γιώτα Ιωαννίδου, Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Δ. Αττικής

Μια φωτιά καίει στις πύλες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Μια φωτιά που ζεσταίνει τις χούφτες των απεργών χαλυβουργών, μα και τις καρδιές των εργαζόμενων, των ανέργων, των δασκάλων, των μαθητών, των φτωχών του 21ουαιώνα.

Όταν ξεκίνησε η απεργία στην «Ελληνική Χαλυβουργία», στον Ασπρόπυργο, κοντά ενάμιση μήνα τώρα, ήταν ένα δυνατό όχι στα σχέδια της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία ή 5ωρο με 40% μείωση αποδοχών και στις πρώτες 34 απολύσεις. «Μη μας νομίσετε και για ήρωες» περιέγραφε ένα μέλος της διοίκησης του σωματείου στην πύλη. «Αν ήμασταν τέτοιοι, δεν θα παίρναμε 1200 ευρώ μετά από 23 χρόνια δουλειάς, παίζοντας τη ζωή μας κορώνα – γράμματα κάθε μέρα». «Πέρυσι σκοτώθηκε ένας συνάδελφος και ένας άλλος καταστράφηκε τελείως επειδή τους είχαν να δουλεύουν κάτω από το λιωμένο σίδερο παρότι το σωματείο είχε προειδοποιήσει. Και στο δικαστήριο προχθές μας είπαν ότι έφταιγαν οι εργάτες γιατί δεν έτρεξαν να σωθούν…» «Αλλά, να! Μας έδειξαν πια τον γκρεμό και είπαμε: ε! όχι δεν θα πέσουμε κιόλας. Κι ήρθατε κι εσείς και σταθήκατε πλάι μας και κάναμε δυο βήματα δώθε. Γι’ αυτό αισθανόμαστε, σα να έχουμε πάρει την πρώτη νίκη. Νικήσαμε το φόβο».

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6% Η ΥΦΕΣΗ - ΣΤΟ 10% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 2011!

ΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥΣ Ή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ;

Ρεπορτάζ βόμβα διοχέτευσε σήμερα το μεσημέρι το Dow Jones Newswire επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους!

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10% του ΑΕΠ φέτος στην Ελλάδα, υψηλότερα από τον αναθεωρημένο στόχο του 9%, δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

ΟΙ ΙΡΛΑΝΔΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ


Του Γιώργου Δελαστικ*

Μπορεί οι Ιρλανδοί να είναι απίστευτα μοιρολάτρες ως λαός, αποτέλεσμα της επί αιώνες υποδούλωσής τους στους Αγγλους, αλλά ακόμη και η δική τους υπομονή αρχίζει να εξαντλείται με τα ατελείωτα κύματα λιτότητας που τους επιβάλλει η ΕΕ από τότε που τους υπήγαγε με το ζόρι σε καθεστώς Μνημονίου. Την περασμένη Κυριακή, τη νύχτα, για πρώτη φορά μετά από 25 ολόκληρα χρόνια Ιρλανδός πρωθυπουργός απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον λαό για να του αναγγείλει το... έβδομο (!) πακέτο μέτρων λιτότητας σε τρία χρόνια: αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, μείωση των κονδυλίων για την παιδεία, μείωση των επιδομάτων στις πολύτεκνες οικογένειες, μείωση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης στους πιο φτωχούς Ιρλανδούς. «Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα ανακτήσει την οικονομική κυριαρχία της Ιρλανδίας», δήλωσε ο Εντα Κένι για να «παραμυθιάσει» τον κοσμάκη και να περάσει ευκολότερα τα βίαια αντιλαϊκά μέτρα. «Είναι δύσκολο, όμως, να βρει κανείς κάποιον που να πείθεται πραγματικά από αυτή την ιστορία», γράφουν απαξιωτικά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου σε ολοσέλιδη ανάλυσή τους.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Όταν το Κράτος αποΦΑΣΙΣΕ να συνεργαστεί με το Παρακράτος…


εναλλακτικός τίτλος: Όταν πέφτουν οι μάσκες της δημοκρατίας…


Πριν από πεντέμισι μήνες περίπου (μετά τη διήμερη απεργιακή κινητοποίηση στα τέλη Ιούνη) ήρθε στη δημοσιότητα μέσα από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλτερ βίντεο που έδειχνε κουκουλοφόρους με ρόπαλα να συνομιλούν με άντρες των ΜΑΤ. Όπως αποδείχτηκε σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου των εργαζομένων της ΕΘΕΛ αλλά και του Γραμματέα του ΟΑΣΑ επρόκειτο για οδηγούς της ΕΘΕΛ ακροδεξιάς ιδεολογίας… προφανώς για παρακρατικούς…

 O υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης με αφορμή εκείνο το βίντεο συνεργασίας ΜΑΤ με κουκουλοφόρους, μιλώντας στον Σκάι τότε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας παρακρατικών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, λέγοντας πως εάν πράγματι υπάρχει τέτοιος μηχανισμός τότε θα πρέπει να εξαρθρωθεί. Ο κ. Σκανδαλίδης κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια και το βίντεο, είπε «η χθεσινή ημέρα έβγαλε στην επιφάνεια ένα παλιό πρόβλημα. Το ερώτημα είναι αν πράγματι η αστυνομία έχει ένα δίκτυο ανθρώπων που χρησιμοποιεί στις διαδηλώσεις. Αν πράγματι υπάρχει πράγματι τότε πρέπει να εξαρθρωθεί…το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο».

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Καμία έκπληξη δεν έκρυβε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Από τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ήδη υποκύψει στις απαιτήσεις και στους όρους της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για ένα ευρώ με δημοσιονομικό πλαίσιο αέναης λιτότητας, τα πάντα είχαν κριθεί εκ των προτέρων. Ποιος θα τολμούσε να φέρει αντιρρήσεις στη γραμμή του Βερολίνου, ο εγκάθετος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι ή ο πρωθυπουργός της... Εσθονίας;

Προφανώς, κανένας. Οπερ και εγένετο. Ο μόνος που ήταν σε θέση να πει «Οχι» στη Μέρκελ ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και φυσικά το έκανε. Είναι τραγικά αποκαλυπτικό, όμως, ότι ενώ στην ουσία ελάχιστοι από τους 26 ηγέτες συμφωνούσαν με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κανένας, απολύτως κανένας δεν τόλμησε να συμπαραταχθεί μέχρι τέλους με το Λονδίνο!

ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΕΥΡΩ; ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Για τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ, το ζητούμενο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ήταν η διάσωση της ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ.

Στο όνομα τους επεβλήθη μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων, η ευρωζώνη μετατράπηκε σε «δημοσιονομική φυλακή» με στόχους ισοσκελισμένους (!) και πλεονασματικούς (!) προϋπολογισμούς, χρέη που, για όλες τις χώρες, πρέπει να βρεθούν κάτω του 60% του ΑΕΠ και άρα, με λιτότητα, που θα βαθύνει παντού και θα καταστεί αόριστη!

Η Ελλάδα στην πλέον δεινή θέση εισέρχεται με τέτοιου είδους αποφάσεις σε κανονικό κάτεργο, καταδικασμένη σε ισόβια δεσμά! Σε μια ισόβια λιτότητα και κοινωνική λεηλασία που θα καταστρέψει απολύτως την ελληνική κοινωνία! 

Η Νικηφόρα Απεργία των Χαλυβουργών το 1962

Φωτογραφία του 1962, από την πρώτη μέρα
της απεργίας πείνας των χαλυβουργών
«Πώς δενότανε τ’ ατσάλι»
«Στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας το ατσάλι που παράγεται έχει μέσα του κάτι από τη δύναμη του εργάτη. Το κακό είναι πως αυτή τη δύναμη τη χάνει για πάντα ο εργάτης.

Μπροστά στην άγρια λάμψη του φούρνου ή του αναλυωτού ατσαλιού βλέπεις την ένταση που βάζει ο μεταλλουργός, να σκληραίνει το πρόσωπό του, να στεγνώνει το κορμί του. Οι φούρνοι τήξεως μετάλλου που καίνε σε 2.000 βαθμούς βγάζουν μια ζεματιστή ακτινοβολία που κόβει την ανάσα…Οι εργάτες ζουν μέσα σ’ αυτή την κόλαση» (Ρεπορτάζ της «Αυγής» – όργανο τότε της ΕΔΑ – στις 21/2/1953).

Νομισματικός πόλεμος ευρώ – δολαρίου (Επίκαιρα, 8/12/2011)

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες εξέπεμψε η συντονισμένη παρέμβαση των 6 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου στις 30 Νοεμβρίου, που αποσκοπούσε στην αποτροπή μιας πιθανής κρίσης ρευστότητας στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα. Η παρέμβαση αφορούσε στην διοχέτευση φθηνών δολαρίων (στο 50% της προγενέστερης τιμής) στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά μέσω συμφωνιών ανταλλαγής (swaps). Μια κίνηση που ισοδυναμεί με μείωση των επιτοκίων κι έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την αγορά όπως έδειξε η άνοδος των τιμών στα χρηματιστήρια ένθεν κι ένθεν του Ατλαντικού, χωρίς ωστόσο να επιλύεται καμιά από τις σοβαρές αιτίες της κρίσης της ευρωζώνης, παρά μόνο τα συμπτώματα.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

«Απελευθερώστε τον @menacius»

της Αγγελικής Μπούμπουκα (αναδημοσίευση από την “Ελευθεροτυπία”)

Τη μια στιγμή μετέδιδε μέσω Twitter στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου στα Εξάρχεια

Είμαστε καλά, μας πανε στην σήμανση για φωτογραφίες και μετά μάλλον Ευελπίδων. Υπάρχουν άνθρωποι αρκετά τραυματισμένοι.— 
Menacius Polites (@menacius) December 07, 2011


…την επόμενη προσπαθούσε να αποφύγει τα δακρυγόνα. Τη μεθεπόμενη βρισκόταν στα χέρια της αστυνομίας κατηγορούμενος ως καθοδηγητής μιας ομάδας άνω των 50 ατόμων που πετούσαν πέτρες και μολότοφ και επιτίθεντο με στειλιάρια. Και για τις δύο επόμενες μέρες ενέπνεε τη διαδικτυακή καμπάνια απελευθέρωσής του.

Η τρίτη επέτειος στη μνήμη του δολοφονημένου από αστυνομικό Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για τον Α.Δ. -γνωστό στο Twitter ως @menacius (Μενάκιος Πολίτης)- σηματοδότησε την παρθενική του εμπειρία από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Για την Ελληνική Αστυνομία, όμως, σηματοδότησε άλλη μία από τις αποτυχίες της να παρουσιάσει μια στοιχειοθετημένη μαζική κατηγορία εις βάρος διαδηλωτών.