Subscribe:

Ads 468x60px

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Περισσότερο από το ήμισυ του κουβανικού προϋπολογισμού για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια...


Περισσότερα από 800 εκατομμύρια πέσος θα διοχετευθούν σε βοηθήματα για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012 που ενέκρινε η Εθνική Εθνοσυνέλευση της Κούβας και παρά τους ισχύοντες οικονομικούς περιορισμούς.


Η υπουργός Οικονομικών Λίνα Πεδράσα εξήγησε ότι αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν στην...
κατασκευή και επισκευή κατοικιών, στα πλαίσια του στόχου βελτίωσης των οικιστικών υποδομών του νησιού.

Επιπλέον η υπουργός σημείωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα στηρίξει δραστηριότητες σχετικές με την Εκπαίδευση, την Υγεία και άλλες κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 52% του συνόλου του προϋπολογισμού, στα πλαίσια της πολιτικής της χώρας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει προβλεφθεί για τη στήριξη αναπήρων, ανίκανων προς εργασία, γερόντων και ατόμων σε φάση αλλαγής επαγγέλματος. Τα σχετικά προγράμματα θα επιδοτηθούν με 400 εκατομμύρια πέσος.

Ο προϋπολογισμός του 2011 ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες με έλλειμμα 3,8%, επαληθεύοντας την πρόβλεψη της προηγούμενης χρονιάς.

Πηγή: Κονσερβοκούτι

"Μνημόνιο 2" για εκμηδένιση της χώρας

Πηγή: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Του Λάμπρου Καλαρρύτη- "Επίκαιρα"

Στόχος του δεν είναι να βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση, αλλά να την βυθίσει περισσότερο στην ύφεση.
* Λιγότερα χρήματα για τον κόσμο
* Λιγότερα δικαιώματα
* Λιγότερη εθνική κυριαρχία
* Λιγότερη Δημοκρατία

Το «Μνημόνιο 2», το οποίο θα συνοδεύσει τη νέα δανειακή σύμβαση και αποτελεί προϋπόθεση για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI), είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα πρωτοφανούς σκληρότητας, το οποίο ξεπερνά σε ένταση και εύρος μέτρων το πρώτο Μνημόνιο.

Είναι τόσο επαχθές, που κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μεγάλο πολιτικό κόστος που αναπόφευκτα θα επωμιστούν όλα τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας, τα οποία θα το υπερψηφίσουν. Νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θα ωθήσουν κάτω από το όριο της φτώχειας περισσότερους εργαζομένους και χιλιάδες ακόμα ελληνικές οικογένειες, νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, που θα οδηγήσουν σε απώλεια ιδιοκτησίας κατόχους μεσαίας και μικρής ακίνητης περιουσίας λόγω αδυναμίας διατήρησής της, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, διεύρυνση της κατάργησης φοροαπαλλαγών, που θα σημάνει απώλεια επιπλέον ενός ή και δύο μισθών, κόψιμο επιδομάτων σε ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, πολύτεκνοι κ.λπ.), οι οποίες θα πεταχτούν σε ένα σύγχρονο κοινωνικό Καιάδα, νέα απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που θα ολοκληρώσει το σκηνικό εργασιακής ζούγκλας, χιλιάδες νέα «λουκέτα» και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα λόγω της ύφεσης.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Βόλος: "Έσβησε" και 3ος άστεγος από υποθερμία και υποσιτισμό!


- Άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού αφήνονται στην μοίρα τους και πεθαίνουν στο κρύο

- Έπρεπε να πεθάνουν τρείς άνθρωποι μέσα σε λίγες εβδομάδες για να δοθεί εντολή να βρεθούν χώροι να τους φιλοξενήσουν
- Πάνω από 20.000 οι άστεγοι σε όλη την Ελλάδα

Συγκλονίζει το δράμα του 55χρονου Βαλέριου, που έφυγε από τη ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων, καταβεβλημένος από ασιτία και εξασθενημένος από υποθερμία στον χώρο αναμονής των επειγόντων του νοσοκομείου της πόλης.

Εργαζόμενοι του νοσοκομείου, έβλεπαν τον 55χρονο τα δύο τελευταία χρόνια, να μπαίνει στο νοσοκομείο και να ψάχνει μια γωνιά για να ζεσταθεί. Αμίλητος και αγέλαστος ζούσε κλεισμένος στον εαυτό του και τα προβλήματά του.

Τα ξημερώματα των Χριστουγέννων δεν άντεξε. Πήγε μόνος στο νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί δεν πρόλαβαν να τον κρατήσουν στη ζωή. Ο Βαλέριος ήταν το τρίτο θύμα τους τελευταίους μήνες, που έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από ασιτία και υποθερμία. Σε ένα κράτος που οι άστεγοι πληθαίνουν και το κράτος αδυνατεί να τους βοηθήσει.

Συμφωνία χρεοκοπίας το PSI

Πηγή: PRAXIS


Στην πιο κρίσιμη φάση της μπαίνει και επισήμως όχι μόνο η ελληνική οικονομία, αλλά η χώρα ολόκληρη. Τα Χριστούγεννα, παραδοσιακά, δεν είναι κατάλληλη εποχή για κακές ειδήσεις, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για όσους σχεδιάζουν την τύχη της Ελλάδας όλο το τελευταίο διάστημα. Ιδιαιτέρως για όσους τώρα καθορίζουν τους όρους της αναδιάρθρωσης μεγάλου μέρους των ελληνικών χρεών. Δηλαδή τους όρους μιας μορφής χρεοκοπίας που... απλώς επιχειρείται να παραμείνει «ελεγχόμενη».

Οι ειδήσεις για την πορεία του PSI (της ανταλλαγής ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών με στόχο την καταρχήν ονομαστική μείωση του χρέους) δεν είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα.

Τις τελευταίες μέρες όλα δείχνουν πως η «διαπραγμάτευση» (αν υπήρξε ποτέ με την κυριολεκτική έννοια του όρου) για τους όρους που θα διέπουν τα νέα ομόλογα, τα οποία θα εκδώσει η Ελλάδα ως «αντάλλαγμα» για τη διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν σήμερα ιδιώτες επενδυτές, καταλήγει με ολοκληρωτική νίκη των ομολογιούχων.

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΠΕΣΕΤΑ, ΑΝΤΙ ΕΥΡΩ, ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ!

Πηγή: ISKRA


ΓΕΜΙΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ!
 
Η μικρή Σαλβατέρα ντε Μίνιο, μικρό χωριά στην ισπανική πλευρά των βόρειων συνόρων με τη Γαλικία, αποφάσισε για λίγο να σταματήσει να κάνει τις συναλλαγές του σε ευρώ και να «αναστήσει» το παλιό νόμισμα: Βλέποντας τις πωλήσεις τους να μειώνονται προς όφελος των επιχειρήσεων της κοντινής Πορτογαλίας, οι μαγαζάτορες της της Σαλβατέρα δέχονται πλέον πληρωμές σε πεσέτες -όσες έχουν μείνει στα ισπανικά «σεντούκια».
Οι κάτοικοι (ελπίζουν ότι) θα πάνε τον Ιανουάριο στις τράπεζες και θα ανταλλάξουν τις πεσέτες με ευρώ, καθώς δεν τέθηκε ποτέ χρονικό όριο για την ανταλλαγή πεσέτας και ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6047:peseta-anti-euro-xorio-ispanias&catid=96:2010-06-04-22-41-29&Itemid=290

Mao Zedong-Εναντίον του φιλελευθερισμού

Πηγή: PRAXIS




Αναδημοσίευση απο Lenin Reloaded

Mao Zedong

Εναντίον τού φιλελευθερισμού

(7 Σεπτεμβρίου 1937)


Είμαστε κηρυγμένοι υπέρ τής ενεργού ιδεολογικής πάλης, γιατί αυτή είναι το όπλο χάρη στο οποίο πετυχαίνουμε την εσωτερική ενότητα τού Κόμματος και των άλλων επαναστατικών οργανώσεων, γιατί αυτό εγγυάται την αγωνιστική ικανότητα τού Κόμματος. Κάθε κομμουνιστής, κάθε επαναστάτης, πρέπει να χρησιμοποιεί αυτό το όπλο.

Ο [αριστερο]φιλελευθερισμός απορρίπτει την ιδεολογική πάλη και υιοθετεί θέσεις μιας δίχως αρχές συναίνεσης. Αυτό όμως δημιουργεί τη διεφθαρμένη, την μικροαστική μορφή στη δουλειά, που οδηγεί τις μεμονωμένες ομάδες και τα μεμονωμένα μέλη τού Κόμματος και των άλλων επαναστατικών οργανώσεων στον πολιτικό εκφυλισμό.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ευρώ, ΕΕ, διχασμός και αριστερά


376786_180059428749976_100002377604610_357144_1776839299_n.jpgΤου Σταύρου Π. (p0temk1n)

Σε περιόδους πόλωσης και οιωνεί διχασμού, η αριστερά οφείλει να είναι πολύ προσεκτική σε αυτά που λέει και σε ό,τι δίνει ευκαιρία στους αντιπάλους να χτίσουν επάνω του. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε πως το κράτος διαθέτει συντριπτική υπεροπλία στους ιδεολογικούς μηχανισμούς (ανεξαρτήτως της ψυχολογικής αποστοίχισης τμημάτων της κοινωνίας, η οποία έχει κατ' αρχάς υλικό και όχι πολιτικό ή ιδεολογικό υπόβαθρο). Το παράδειγμα του "Μακεδονικού Ζητήματος" των αρχών του 20ου αιώνα και ο τρόπος που ο επαναστατικός διεθνισμός οπισθοκρότησε και δημιούργησε το υπόβαθρο για έναν μαζικό λαϊκίστικο αντικομμουνισμό είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που οι Ιδεολογικοί Μηχανισμοί του Κράτους έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την ίδια την φρασεολογία της αριστεράς εναντίον της.

Bertolt Brecht-Αυτή η ανεργία

Αυτή η ανεργία!


Κύριοι συνάδελφοι, η ανεργία

πρόβλημα είναι ακανθώδες.

Εφ 'ω και είναι ευκαιρία

το Συμβούλιό μας το εργώδες

να της αφιερώσει μίαν ...συζήτησιν

εφ'όσον η εργασία δεν έχει ζήτησιν.

Διότι είναι καθαρά θεομηνία

διά το έθνος η ανεργία.

Αίνιγμα αποτελεί διά πάντα τίμιον

πολίτην και υγιώς σκεπτόμενον

της ανεργίας το φαινόμενον.

Και επιτέλους εξόχως επιζήμιον.

Κύριοι, οι καιροί ου μενετοί!

Θα απετέλει δε αδυναμίαν μας θανάσιμον,

εάν ημείς, του έθνους οι εκλεκτοί,

δεν εύρωμεν μίαν δικαιολογίαν βάσιμον,

και την εμπιστοσύνην ούτω χάσωμεν

του λαού, ήτις μας είναι λίαν χρήσιμος.

Πρέπει λοιπόν, δεόντως ν'αντιδράσωμεν.

Διότι θα είναι συμφορά μοιραία και κρίσιμος

εάν κρούσματα κοινωνικής έχωμεν αναταραχής,

ενώ ευρισκόμεθα επί ξηρού ακμής!

Θα ήτο διά το έθνος απειλή ολέθρία,

που το μαστίζει τόση ανεργία!

Δεν συμφωνείτε κύριοί μου;

Το συμφερότερον, κατά την άποψίν μου,

είναι ν' αποφασίσωμεν ότι το πρόβλημα ελύθη,

και να το παραδώσωμεν στη λήθη.

Την άποψή σας να τη βράσουμε!

Η ανεργία, πληγή και παιδεμός του τόπου,

θα λείψει μοναχά τη μέρα όπου

θα μπείτε εσείς σε ανεργία!

(Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1930)

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Πηγή: Tvxs

Μέσω: PRAXIS

ΦΩΤΙΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2011!

Πηγή: ISKRA


+30% ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ +70% ΓΙΑ Ι.Χ., ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ!
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΘΛΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ !
Φορολογική παγίδα κρύβουν τα νέα αυξημένα τεκμήρια που θεσπίστηκαν στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού αλλά αφορούν το σύνολο των εισοδημάτων του 2011. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο βάσει της οποίας ουσιαστικά ενεργοποιούνται τα νέα τεκμήρια που πρόκειται να επιβαρύνουν χιλιάδες φορολογούμενους (όχι κατ΄ανάγκην φοροφυγάδες) οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα αλλά την ίδια στιγμή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα.
Μάλιστα στα νέα τεκμήρια κινδυνεύουν να πιαστούν και όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια αφού οι δόσεις λαμβάνονται και αυτές υπόψην. Επίσης, τα νέα τεκμήρια είναι αυξημένα περίπου 30% σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν για τα εισοδήματα του 2010 ειδικά αν πρόκειται για ακίνητα. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων οι αυξήσεις στα νέα τεκμήρια διαβίωσης είναι αυξημένα σε ποσοστό εώς 70%.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6044:fotia-vazoun-laika-noikokyria-tekmiria-eisodimata-2011&catid=59:forologia&Itemid=183

Να σταματήσει η Αριστερά να είναι συνώνυμη με την ήττα!

Του Παναγιώτη Σωτήρη
Συσσίτια στους δρόμους, γονείς που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους, αφίσες για ενεχυροδανειστήρια παντού, όχι δεν «ζούμε το όνειρό μας στην Ελλάδα», όπως έλεγε και η αφίσα του Υπουργείου Τουρισμού αλλά έναν πραγματικό εφιάλτη.

Την ίδια ώρα, με μια πρωτοφανή διαφημιστική εκστρατεία, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα αποτελέσει το δρόμο της σωτηρίας, ενώ σημαίνει βασιλική οδό για την καταστροφή: Συνταγματοποίηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, δηλαδή υποχρεωτικές αυτόματες μειώσεις κοινωνικών δαπανών, με αυτόματες κυρώσεις για τους παραβάτες, υποχρεωτική μείωση 5% των ελλειμμάτων κάθε χρόνο, ουσιαστικά ένα μνημόνιο κάθε χρονιά, υποχρεωτική προέγκριση κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων και προϋπολογισμών από τη γραφειοκρατία της Ευρωζώνης και τη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι μέρα τη μέρα η ΕΕ γίνεται ό,τι πιο αντιδραστικό γνωρίσαμε στην γηραιά ήπειρο από τον καιρό του ναζισμού

Κι όμως δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η κρίση τόσο εύκολα. Όπως έγραψε κι ο Gideon Rachman στους Financial Times, η σύνοδος μπορεί να μείνει στην ιστορία ως απλή υποσημείωση! Θα δούμε ακόμη μεγαλύτερες «επιθέσεις των αγορών», νέους κύκλους μέτρων, νέες έκτακτες νομοθεσίες σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς τέλος.

Αργεντινή: Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται;

Κρίτων Ηλιόπουλος

Το γνωστό από την Ελλάδα του 1982 «Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται», είτε ως κατάφαση είτε ως ερώτηση, συνοψίζει ίσως τον προβληματισμό για την Αργεντινή, δέκα χρόνια μετά την εξέγερση και μετά τη μεγαλύτερη παύση πληρωμών (102 δισ. δολάρια) στην ιστορία των εθνικών οικονομιών. Οι Γερμανοί τραπεζίτες έχασαν τόσα που ακόμα είναι προβληματικές οι σχέσεις Γερμανίας - Αργεντινής.

Επειδή η εθνική ανάπτυξη της Αργεντινής προχωράει με ρυθμούς 8% περίπου ετησίως, επειδή τα νούμερα ευημερούν, επειδή ο νεοφιλελευθερισμός, η παγκοσμιοποίηση και το χρηματιστικό κεφάλαιο φαίνονται να έχουν ηττηθεί κατά κράτος και από το κράτος, επειδή πολλά δημοκρατικά μέτρα λαμβάνονται συνεχώς (εθνικοποιήσεις, μέσα ενημέρωσης) αξίζει να μελετήσουμε ορισμένες ουσιαστικές λεπτομέρειες.

ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ 1-1-2012 ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ!

Κατακόρυφες θα είναι οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τις 1-1-2012, καθώς οι ρυθμίσεις του αντιασφαλιστικού και αντεργατικού νόμου 3863/2010 προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 3 χρόνια το νέο έτος σε σχέση με το 2011.

Συγκεκριμένα, τα νέα αυξημένα όρια θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλισμένους, (πλην εκείνων που έχουν ασφαλιστεί πρώτη φορά πριν το 1983) και θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι και το 2015!


Αναλυτικότερα, στο Δημόσιο η απαράδεκτη αύξηση των ορίων θα ολοκληρωθεί το 2013 και στον ιδιωτικό τομέα το 2015, ώστε να θεσμοθετηθεί η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια δουλειάς σε ηλικία 60 ετών (αν και προφανώς είναι απίθανο να έχει συμπληρώσει κάποιος 40 χρόνια εργασίας έως την ηλικία των 60 ετών) ή διαφορετικά σε ηλικία 65 ετών για όποιον έχει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ο Παπαδήμος, οι δημοσκοπήσεις και τα ... εγκεφαλικά


του  Διονύση Ελευθεράτου



Το "φαινόμενο" ήταν σαν διοχέτευση αέρα σε τρύπιο στρώμα θαλάσσης- φούσκωσε, αλλά για λίγο.

Όλες οι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις πλην μιας (αυτής που δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο «Έθνος») καταδεικνύουν αισθητή πτώση της δημοτικότητας του Λουκά Παπαδήμου και ιδίως της κυβέρνησής του. Έστω κι έτσι, με άνισο «σκορ», τα πορίσματα εμφανίζονται αντιφατικά. Αιτιολογεί αυτό, άραγε, απορίες; Κατά τη γνώμη του γράφοντος, καμία.

Εναπόκειται στο πολιτικό κριτήριο καθενός να εικάσει ποια «ευρήματα» αντανακλούν πρωτίστως υπαρκτές κοινωνικές τάσεις και ποια διαλαλούν κυρίως ευσεβείς πόθους «επιτελείων». Το έχουν, άλλωστε, αυτό το ... ελεύθερο οι δημοσκοπήσεις. Από τότε - ας πούμε - που βλέπαμε «δημοσκοπικούς» μαντατοφόρους ενός αμφίρροπου, σκληρού ντέρμπι για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μολονότι ήταν φανερό πως ο Σαμαράς θα έκανε «μια χαψιά» τη Ντόρα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα ...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ...400 ΕΥΡΩ!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Υπάρχει και η άλλη όψη του γερμανικού «οικονομικού θαύματος» της τελευταίας δεκαετίας. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που πλήρωσαν και πληρώνουν το κόστος της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας» της γερμανικής οικονομίας.

Η αποκάλυψη προκαλεί σοκ σε όποιον αγνοεί την ωμή, σκληρή πραγματικότητα του γερμανικού κόσμου της εργασίας: επτά (!) εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι δουλεύουν επισήμως με μηνιαίες αποδοχές κάτω των... 400 (!!!) ευρώ και μάλιστα χωρίς η απασχόληση αυτή να τους δίνει έστω πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας ή να τους επιτρέπει να λάβουν οποιουδήποτε εξευτελιστικού ύψους σύνταξη όταν γεράσουν!

Με ακόμη χειρότερους όρους το κούρεμα του δημόσιου χρέους (Πριν, 24 Δεκέμβρη 2011)

Αναθεώρηση επί το δυσμενέστερο ακόμη και εκείνων των απεχθών για την Ελλάδα όρων που προβλέπει η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου η οποία συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ φέρνουν στην επιφάνεια οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές όσο εισέρχονται στην τελική ευθεία. Τρία συγκεκριμένα είναι τα επίμαχα σημεία επί των οποίων επικεντρώνονται οι διαπραγματεύσεις – τις οποίες οι ελληνικές αρχές απλώς παρακολουθούν σαν εξωτερικοί παρατηρητές. Οι λύσεις δε που δρομολογούνται, με την πολιτική ευθύνη της τρικομματικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον δοτό πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο προμηνύονται την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας και την μετατροπή της σε σύγχρονο προτεκτοράτο, έρμαιο στα σχέδια των τραπεζιτών. Συνιστούν δε στο σύνολό τους μια επί τα χείρω ανατροπή ακόμη κι εκείνης της επαίσχυντης συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.

Είναι ο Εφραίμ Νεφελίμ;

Πηγή: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


 Του Κώστα Βαξεβάνη - "Κουτί της Πανδώρας"

Πρέπει να καταλήξουμε σε αυτή τη χώρα τι θέλουμε. Να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι των σκανδάλων ή να γκρινιάζουμε; Να φτάνουμε ως το τέλος ή να επιστρέφουμε στην αρχή, όποτε το τέλος δεν μας αρέσει; Να υπάρχει Δικαιοσύνη ή να αρχίζει παζάρια με τις προτιμήσεις μας; Θρησκευτικές, πολιτικές, ιδεολογικές, οικονομικές.

Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ήταν το μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης. Ένα μοναστήρι υπό την ηγεσία μιας ομάδας διωγμένης κακήν κακώς από την Κύπρο, θέλησε να πάρει την λίμνη Βιστωνίδα και τις γύρω εκτάσεις με χρυσόβουλα που εμφάνιζε ως τίτλους ιδιοκτησίας. Από τους αγρότες καλλιεργητές δηλαδή και από τους ψαράδες. Αυτό από μόνο του είναι σκάνδαλο. Πάμε παρακάτω.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Η χρονιά που φεύγει αφήνει μια Ευρώπη δίχως όραμα να βουλιάζει στην οικονομική κρίση και τον ελληνικό λαό να έχει υποστεί τη βιαιότερη πτώση του βιοτικού του επιπέδου τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Να πάει και να μην έρθει ποτέ ξανά χρονιά τόσο απαίσια όσο αυτή που τελειώνει! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τους Ελληνες το 2011 ήταν σίγουρα η χειρότερη χρονιά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου.

Συνταγματικό Νταχάου η ΕΕ! (Επίκαιρα 22-28.12.2001)

Σε μια δίνη αλλεπάλληλων πραξικοπημάτων βυθίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση η Γερμανία μετατρέποντας σε κουρελόχαρτα όλες τις συνταγματικές συνθήκες. Η αρχή έγινε με την συνέντευξη Τύπου των «Μερκοζί» από το Παρίσι η οποία προηγήθηκε της (ιστορικής όπως αποδεικνύεται) συνόδου κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Με εκείνη τη συνέντευξη η γερμανίδα καγκελάριος έκανε σε όλους σαφές ότι το Βερολίνο, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική του, στο εξής δεν λογαριάζει καμία γραπτή συμφωνία που ρυθμίζει τις σχέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και επίσης κανένα άλλο κράτος – μέλος.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

"ΓΚΑΣΤΑΡΜΠΑΪΤΕΡ" ΤΟΥ 2011-12 Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Για μια ακόμα φορά, οι Έλληνες και η νεολαία της χώρας βαδίζει στο δρόμο της ξενιτιάς! Μετά από τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα του 20ου αιώνα προς το εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Αυστραλία, κτλ.), τα ζωντανότερα κύτταρα του εργατικού δυναμικού της χώρας ετοιμάζουν εκ νέου βαλίτσες.

Μόνο που αυτή τη φορά, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών που ωθούνται στη μετανάστευση δεν είναι χειρωνάκτες (όπως οι γκασταρμπάιτερ Έλληνες της δεκαετίας του ’60), αλλά εξειδικευμένο προσωπικό, με υψηλή ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση, ξένες γλώσσες και άλλους τίτλους σπουδών. Και αν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, η Ελλάδα ήταν διαλυμένη από τον πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο, τώρα είναι οι απάνθρωπες πολιτικές λιτότητας που ωθούν τους εργαζόμενους στην έξοδο από τη χώρα!

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

H ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ «ΦΟΥΣΚΑ»! ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ «ΣΚΑΣΕΙ»;

Του PAUL KRUGMAN


Σκεφτείτε την ακόλουθη εικόνα: σε κάποια χώρα, η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη έχει βασιστεί σε μια τεράστια άνθηση του κατασκευαστικού κλάδου, που τροφοδοτείται από τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των ακινήτων, και παρουσιάζει τα κλασικά γνωρίσματα μιας φούσκας. Υπήρξε ραγδαία μεγέθυνση και στα δάνεια - με μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης των πιστώσεων να πραγματοποιείται όχι μέσω των παραδοσιακών στεγαστικών δανείων, αλλά μέσω από ανεξέλεγκτα «σκιώδη» τραπεζικά προϊόντα («shadow banking») -που δεν εποπτεύονται από την κυβέρνηση, ούτε καλύπτονται από κυβερνητικές εγγυήσεις. Τώρα η φούσκα σκάει - και υπάρχουν πραγματικοί λόγοι να φοβάται κανείς την έλευση μιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Πέρα από την κερδοσκοπία και την πολιτική των περικοπών

João Romão (Πορτογάλος οικονομολόγος, πανεπιστήμιο VU Άμστερνταμ), Sol Trumbo (Ισπανός οικονομολόγος, εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα στη Χάγη),  Δημήτρης Παυλόπουλος (πανεπιστήμιο VU Άμστερνταμ)


Βιώνουμε μια κρίση δίχως τέλος. Η κρίση που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια από την αγορά επισφαλών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ έχει πια μεταδοθεί σε τέτοιο βαθμό που θέτει σε αμφισβήτηση την πολιτική και οικονομική ενότητα της Ε.Ε. Αυτή τη στιγμή, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ευρωζώνη και το ευρώ θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το ζήτημα του δημοσίου χρέους έχει μετατραπεί στο πλέον κρίσιμο οικονομικό πρόβλημα, εκτοπίζοντας από την πρωτοκαθεδρία ζητήματα που απασχόλησαν τη διεθνή οικονομία για δεκαετίες, όπως τη τιμή του πετρελαίου.