Subscribe:

Ads 468x60px

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Μαύροι κύκνοι

Πηγή: Lenin Reloaded Μέσω: PRAXIS


Ζούσε κάποτε, λέγεται, ένα γέρος, που τά 'βγαζε πέρα δύσκολα. Σπάνια έβγαινε από τη σοφίτα του, και τόλμαγε να βγαίνει έξω μόνο τη νύχτα. Τα αλητάκια του δρόμου τού πετούσαν πέτρες, και οι καλοί πολίτες κοίταζαν, γελώντας που τον έβλεπαν να το βάζει στα πόδια τόσο αξιολύπητα. Δεν ήταν ενάρετη πόλη· οι φτωχοί ήταν υπόδουλοι στον άρχοντα, και οι εκκλησίες απλά ανταλλακτήρια αξιών ανάμεσα σ' αυτή την πλευρά και την άλλη.

ΝΙΚΟΣ TEMΠΟΝΕΡΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ

Πηγή: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…

ΓΕΝΑΡΗΣ 1991 - ΓΕΝΑΡΗΣ 2012

Αρχή της δεκαετίας του ΄90 μετά από 2 χρόνια πολιτικής αστάθειας το πολιτικό σύστημα βρίσκει τον βηματισμό του. Ο Νεοφιλελευθερισμός επελαύνει σε όλα τα μέτωπα, Εργασιακό, Ασφαλιστικό, Παιδεία ανοίγοντας το δρόμο για την ΝΕΟΚΑΤΟΧΙΚΗ Ελλάδα των μνημονίων του 2012.

Η Κοινωνία της Εργασίας και της Γνώσης αντιστέκεται στα εργοστάσια, στις πλατείες και τους δρόμους, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.
Κράτος και Παρακράτος σε ένα μαύρο μέτωπο βάζουν σημάδι την ζωή και τη γνώση το χειμωνιάτικο βράδυ του Γενάρη του ΄91. Οι σιδηρολοστοί του Παρακράτους συντρίβουν το κρανίο του Νίκου Τεμπονέρα στη πόρτα του σχολείου.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

"Η χρονιά της μεγάλης σφαγής στο Δημόσιο"

Από την εφημερίδα "Πριν" Μέσω: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Εφιαλτικό είναι το μέλλον που σχεδιάζει για όλους τους εργαζόμενους η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ υπό τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο.

Αρχίζοντας από το κυριολετικά και μεταφορικά δίσεκτο 2012, οι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα υποστούν τα πάνδεινα. Στο στόχαστρο είναι πρώτοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς η κυβέρνηση απεργάζεται την απόλυση πολλών δεκάδων χιλιάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.

Για να διευκολυνθεί η σφαγή και να περιοριστούν οι πολιτικές συνέπειες από το έγκλημα αυτό, το ΠΑΣΟΚ προωθεί την ιδέα αφενός της κατάργησης πολλών δημόσιων φορέων και αφετέρου της ανάθεσης των απολύσεων σε ...ιδιωτικούς(!) φορείς. Οι φορείς αυτοί θα προσποιηθούν ότι δήθεν κάνουν «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η κυβέρνηση θα τους έχει πει από την αρχή πόσες δεκάδες χιλιάδες θα πρέπει να απολύσουν, οπότε όλη η κομπίνα θα στηρίζεται στο πώς θα διωχτούν από το Δημόσιο όσοι δεν είναι ΠΑΣΟΚτζήδες ή στενά συνδεόμενοι με τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ, καθώς και οι «χρήσιμοι» ακροδεξιοί του ΛΑΟΣ!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

«Πόλεμο» κατά του κ. Παπαδήμου διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.
Ευκαιρία, λοιπόν, να μιλήσουμε - πραγματικά - για τον - πραγματικό - πόλεμο:

Πόλεμος είναι

να δουλεύεις μια ζωή για ένα ξεροκόμματο και κάποια στιγμή να έρχεται αυτός που σου έταζε λαγούς με πετραχήλια και να σου κόβει το μισό από το ξεροκόμματο λέγοντάς σου ότι «συμπάσχει», αλλά πως πρέπει να τον συγχαρείς διότι επιτελεί «πατριωτικό» έργο...

Η νέα γενιά των 500 ευρώ

Πηγή: Εφημερίδα "Πριν" Μέσω: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Ξαναγυρίζουν την Ελλάδα μισό αιώνα πίσω η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ και οι κατοχικές δυνάμεις της ΕΕ και του ΔΝΤ που ασκούν την εξουσία στη χώρα μας. Στις δεκαετίες του ’60, του 70 και νωρίτερα, τότε που οι νέοι που δούλευαν δεν έπαιρναν ποτέ μισθό ίσο με τους μεγάλους που έκαναν την ίδια δουλειά. Οι «προωθητικές μεταρρυθμίσεις» του 21ου αιώνα που προωθεί αυτό το σκυλολόι, εκεί μας οδηγούν πάλι.

Μόλις το 80% του κατώτατου μισθού –δηλαδή 600 ευρώ μικτά, γύρω στα … 500 καθαρά- θα αμείβονται οι νέοι από 18 μέχρι 25 ετών για διάστημα μέχρι 24 μήνες, βάσει νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Βαρέθηκαν δηλαδή να μας ακούν σχεδόν μια δεκαετία τώρα να διαμαρτυρόμαστε για τη «γενιά των 700 ευρώ» και προώθησαν την … Αλλαγή για να μας υποχρεώσουν να μιλάμε για τη «γενιά των 500 ευρώ»!

Εννοείται βεβαίως ότι οι εργοδότες μπορούν έτσι να απολύουν όσους εργαζόμενους θέλουν και να τους αντικαθιστούν με νέους του πεντακοσάρικου.

Μέσω των μειωμένων αποδοχών των νέων επιχειρείται δηλαδή η ουσιαστική κατάργηση του κατώτατου μισθού για όλους γενικά τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό και η σχετική εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, υπογραμμίζει ότι για την κατάρτιση αυτών των συμβάσεων δεν απαιτείται προηγούμενη συμφωνία του εργοδότη με τη συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης –ούτε καν αυτά τα συνδικαλιστικά εκτρώματα εργοδοτικών σωματείων ή επιτροπών που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση και η τρόικα.

Αυτοί είναι αποφασισμένοι να λιώσουν τους εργαζόμενους. Το ζήτημα είναι αν οι εργαζόμενοι θα τους αφήσουν.


ΠΑΧΥΛΟΙ «ΜΠΟΝΑΜΑΔΕΣ» ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ!

Πηγή: ISKRA


ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Ο ΦΟΡΟΣ 20% ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ!
ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ Ο -ΕΩΣ ΚΑΙ 45%- ΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΜΕΤΟΧΩΝ!
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στη λήξη του παλιού χρόνου η κυβέρνηση Παπαδήμου, με ομόφωνη απόφαση των τριών κυβερνητικών συνεταίρων, αποφάσισε να προσφέρει ένα παχυλότατο διπλό φορολογικό μποναμά στους καναλάρχες και τις μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες από τη μια και στη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία από την άλλη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6060:bonamades-mme-xaa&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

17 Γενάρη παναττική απεργία αλληλεγύης στους χαλυβουργούς

Πηγή: PRAXIS

Σχόλιο Praxis: έστω και τόσες μέρες μετά, αποφασίστηκε απεργία απο τα εργατικά κέντρα της Αττικής. (η ΓΣΕΕ που είναι; η μόνο παρέχει "κάλυψη" λές και το θέμα είναι "τοπικό";). Δεν υπάρχει μεγαλύτερη συμβολή στον αγώνα των εργαζομένων στη χαλυβουργία απο την κοινή εργατική πάλη και δράση στους δικούς μας χώρους δουλειάς ώστε μαζί με την αλληλεγύη η νίκη του αγώνα των χαλυβουργών και των άλλων κλάδων που χτυπιούνται να γίνει αίτημα, στην πράξη, όλου του εργατικού κινήματος. Αυτή η απεργία, με όλα τα προβλήματα (καθυστέρηση κλπ) είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αυτό. Ας την προετοιμάσουμε και ας την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είμαστε όλοι χαλυβουργοί, είμαστε όλοι εργαζόμενοι του Alter, είμαστε όλοι εργαζόμενοι στη DIANA και στίς άλλες επιχειρήσεις που απολύουν και κόβουν μεροκάματα.

17 ΓΕΝΑΡΗ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ

Τα εργατικά κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου σε κοινή τους σύσκεψη αποφάσισαν να ορίσουν ως παναττική απεργία την 17η του Γενάρη. Η απεργία αυτή αποφασίστηκε μετά από πρόταση της συνέλευσης των απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Η πολύμηνη απεργία των χαλυβουργών, το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης αλλά και ολοένα και αυξανόμενες περιπτώσεις εργαζόμενων σε εργοστάσια και επιχειρήσεις (Λουκίσα, ΑΛΤΕΡ, Ελευθεροτυπία, 3Ε Εκτυπωτική, DIANA κ.λπ.) που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, σε καταλήψεις ή και απεργίες επειδή δεν πληρώνονται ή διότι η εργοδοσίες απολύουν, δεν πληρώνουν και επιδιώκουν να περικόψουν μισθούς και δικαιώματα, ανάγκασε τις ηγεσίες των Ε.Κ. να πάρουν αυτήν την απόφαση.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

H καταστροφή της βιομηχανίας ζάχαρης στην Ελλάδα από την ΕΕ

Πηγή:Αριστερό μπλοκ Μέσω: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Γιώργος Κάργας

Με την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2005 η καλλιέργεια της περιορίζεται ουσιαστικά στην λωρίδα Λονδίνου- Πράγας. Τότε έγινε συμφωνία να μειωθεί η παραγωγή στην Ελλάδα από 320.000 τόνους σε 158.000 τόνους τον χρόνο. Παράλληλα με αντάλλαγμα 87 εκ ευρώ η χώρα μας έκλεισε 2 (Λάρισα και Ξάνθη) από τα 5 εργοστάσια ζάχαρης με σκοπό τα δύο εργοστάσια που έκλεισαν να γίνουν εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης.
Συνέπεια όλων αυτών ήταν 30. 000 άνθρωποι στην βόρεια Ελλάδα να πεταχτούν στον δρόμο (αγρότες, εργαζόμενοι, κ.λ.π) αφού η καλλιέργεια από 400. 000 στρέμματα το 2006 έπεσε το 2010 στα 55.000. Παράλληλα η ΑΤΕ έχει βγάλει στο σφυρί για πώληση συνολικά την Ελληνική βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) η οποία είναι θυγατρική της.

Ο Εφραίμ, οι «μαγγανείες» και η ΤV

Πηγή: ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΞΤΡΕΜ


του Διονύση Ελευθεράτου

Όταν το "δίκιο" των μουτζαχεντίν της ορθοδοξίας συγκρούεται με την ανέξοδη τηλεοπτική "προοδευτικότητα"... 

Α, η αλήθεια να λέγεται: η περιπέτεια του «απηνώς διωκόμενου» ... ήρωα Εφραίμ συμπίπτει με απανωτά κρούσματα μαγείας και μαγγανείας στον δύσμοιρο τούτο τόπο. Πώς να μην «κατανοήσεις» τους συνειρμούς που γίνονται στα μυαλά των χριστιανών μουτζαχεντίν, με όσα ... σατανικά, υπερφυσικά συντελούνται εσχάτως; 

«Μαγγανεία» πρώτη: μεταμορφώνονται σε επικριτές του Μνημονίου πολλοί πρασινωποί τέως υποστηρικτές του (ασχέτως αν το στήριζαν με καρδιά ελαφριά ή βαρύτερη κι από το άθροισμα των κιλών Βενιζέλου – Πάγκαλου). Θα κληθούμε οσονούπω να πιστέψουμε ότι ακόμη και οι σχετικές, διαδοχικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο ήταν απόρροιες συλλογικού υπνωτισμού. Ε, τότε το σύνθημα «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» θα αποκτήσει και έρεισμα νομικό – έστω και βασισμένο στο μεσαιωνικό «δίκαιο»: να καεί ως θεσμική μάγισσα που εξέθεσε τόσον καλό, αθώο (πολιτικό) κόσμο. 

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Η νέα γενιά και οι... πρόθυμοι

Πηγή: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Από το "Ποντίκι"

Το 2011 τελειώνει όπως ακριβώς άρχισε: ύφεση, λιτότητα, ανεργία, ξεπούλημα, μέτρα κι άλλα μέτρα, ακόμη περισσότερα μέτρα. Παρ' όλα αυτά, όμως, παρά τις θυσίες, η ελληνική κοινωνία διαπιστώνει ότι δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα προς μια διέξοδο. Αντιθέτως, είναι πια κοινή η διαπίστωση ότι η πολιτική που επιβάλλεται από τους «απ' έξω» και εφαρμόζεται από τους εγχώριους πολιτικούς εντεταλμένους τους οδηγεί βαθύτερα στο χάος.

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα όλων αυτών έχει εγκαταστήσει στην Ελλάδα φόβο και απόγνωση. Ακριβώς σε αυτά τα συναισθήματα «επενδύουν» οι εγχώριοι επιτελάρχες της καταστροφής προκειμένου να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση.

Σφαγείο το 2011, Καιάδας το 2012

Πηγή: "Επίκαιρα" 29/12/2011 Μέσω: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ


Του Γ.Δελαστίκ


Βαρύς, πολύς βαρύς είναι για τους Έλληνες και τους περισσότερους Ευρωπαίους ο απολογισμός της χρονιάς που τελειώνει. Φρικτό έτος το 2011, σίγουρα το χειρότερο που έζησε η χώρα μας τα τελευταία εξήντα χρόνια, μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου και του Εμφυλίου Πολέμου. Βίαιη η πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Πολιτικά και οικονομικά υποτελής στους ξένους και πάλι η Ελλάδα, χειρότερα ίσως ακόμη και από τα επαίσχυντα χρόνια της αμερικανοκρατίας της δεκαετίας του 1950 και του 1960, που κατέληξαν στην αμερικανόδουλη χούντα της 21 ης Απριλίου 1967.

Τώρα είμαστε υπόδουλοι και πάλι στους Γερμανούς. Όπως πριν από εβδομήντα χρόνια. Αυτός ο χειμώνας του 2011 προς 2012, τηρουμένων των αναλογιών της εποχής, θυμίζει ιστορικά το χειμώνα του 1941 προς 1942 της ναζιστικής Κατοχής. Οι Γερμανοί έχουν κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη, έχουν καταβάλει όλους τους λαούς. Φως δεν φαίνεται από πουθενά. Η αντίσταση των υπόδουλων πληθυσμών δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, η αντεπίθεση δεν έχει αρχίσει, ο Χίτλερ μιλάει για Ράιχ που θα κρατήσει χίλια χρόνια...
Όπως το 1942, έτσι και το 2012 όλοι αισθάνονται πως θα είναι χειρότερο ακόμη και από την προηγούμενη καταστροφική χρονιά.

Στόχος, οι μισθοί 

Κατά τη διάρκεια του 2011 αποδείχτηκε ότι ο ιδεολογικός βομβαρδισμός πως δήθεν η λιτότητα είναι το αναγκαίο φάρμακο για να θεραπευτεί η ασθένεια του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος δεν είναι τίποτα περισσότερο από παραπλανητική προπαγάνδα.

Η πολιτική που μέσω της EE επ-βάλλει το Βερολίνο σε όλη την Ευ-ρώπη δεν έχει στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους. Στόχο έχει μόνο τη μείωση των μισθών και των συντάξεων όλων των Ευρωπαίων πολιτών - και πρωτίστως, φυσικά, όσων δεν είναι Γερμανοί!

Όσον αφορά δε στα ελλείμματα, στόχο έχει να μειωθούν μόνο εκείνες οι δαπάνες των προϋπολογισμών που αφορούν στα κοινωνικά επιδόματα, στην παιδεία, στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Γι'αυτό και η κατοχική διοίκηση της χώρας μας επιδεικνύει λυσσώδη επιμονή κατάλυσης όλων των εργασιακών δικαιωμάτων - από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ως την κατάργηση του κατώτατου μισθού. Γι'αυτό και επιτίθεται με τόση μανία εναντίον των συντάξεων, απαιτώντας τη διαρκή μείωσή τους.

Αναδιανομή υπέρ του κεφαλαίου

Η ασκούμενη πολιτική δεν έχει στόχο να παράξει αυξημένο κοινωνικό πλούτο, γι' αυτό και αδιαφορεί για αναπτυξιακά μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Στόχος της γερμανικής πολιτικής σε αυτή τη φάση, πάνω στην οποία οικοδομεί και τις συμμαχίες της με τις οικονομικές ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών, είναι να πετύχει μια κολοσσιαίας κλίμακας αναδιανομή του υφιστάμενου κοινωνικού πλούτου στο εσωτερικό κάθε χώρας παίρνοντας από τους πολλούς, τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα, και δίνοντάς τα στο μεγάλο κεφάλαιο κάθε κράτους.
Όταν κάθε Έλληνας εργαζόμενος διαπιστώνει ότι στη διάρκεια του 2011 έχασε το 20%, το 30%, το 40% ή και περισσότερο του εισοδήματος του, τα λεφτά αυτά δεν «εξατμίστηκαν». Παρέμειναν στην τσέπη του εργοδότη του, ο οποίος του μείωσε το μισθό και αρπάχτηκαν από το κράτος μέσω της ληστρικής πρόσθετης φορολόγησης, όταν αναφερόμαστε σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα. Στους δημοσίους υπαλλήλους, όπου το κράτος λειτουργεί και ως εργοδότης, τόσο τα κέρδη από τη μείωση των μισθών όσο και τα έσοδα της φορολογίας κατέληξαν στα δημόσια ταμεία.

Τα τεράστια αυτά ποσά, όμως, δεν παρέμειναν στο κράτος ούτε ξοδεύτηκαν για τους πολίτες. Κατευθύνθηκαν στα θησαυροφυλάκια των ξένων δανειστών και δόθηκαν επίσης ως «ενίσχυση» σε ελληνικές τράπεζες.

Η βάση της συμμαχίας

Σε αυτή την αναδιανομή του υφιστάμενου κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσίων οφείλεται και η συστράτευση του κατεστημένου όλων των ευρωπαϊκών χωρών με τη γερμανική επικυριαρχία στην ήπειρο μας.

Μέσω της πολιτικής της EE δίνει το Βερολίνο σε όλους τους μεγάλους καπιταλιστές της Ευρώπης αυτό που ούτε στα πιο γλυκά όνειρά τους δεν μπορούσαν να πετύχουν μόνοι τους: τη διαρκή μείωση μισθών των υπαλλήλων και των εργατών τους, την κατάλυση των εργασιακών δεσμεύσεων, τη μείωση των συντάξεων, εν ολίγοις την πλήρη εργασιακή ασυδοσία του κεφαλαίου. Τους επιτρέπει, δηλαδή, να αρπάζουν τα λεφτά που μέχρι τώρα πήγαιναν στους εργαζομένους τους!

Καθώς, μάλιστα, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της EE αυτός ο νέος κόσμος της «καπιταλιστικής απολυταρχίας» αποκτά και θεσμικά χαρακτηριστικά μέσω των διακρατικών συμφωνιών και των συνθηκών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το δέλεαρ για τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες είναι πολύ μεγάλο. Τα κέρδη πολλά και πολλαπλά.

Παράλληλα, με την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, οι πλούσιοι των φτωχότερων χωρών μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τράπεζες ισχυρών κρατών και έτσι είναι διασφαλισμένοι ακόμη και στην περίπτωση που οι χώρες τους χρεοκοπήσουν υπό το βάρος της ασφυκτικής δημοσιονομικής πίεσης που ασκεί στα κράτη της Ευρωζώνης και της EE η Γερμανία.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό εύκολα και πρόθυμα αποφασίζουν να μετατραπούν σε «δοσίλογους μαυραγορίτες» του 21ου αιώνα, αντί να κάθονται και να προσπαθούν να ηγηθούν της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας τους.

Δεν υπάρχει σωτηρία

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής δεν υπάρχει σωτηρία για τους εργαζόμενους. Η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης τους θα είναι διαρκής, ανεξαρτήτως του αν η κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται από τη σκοπιά των μακροοικονομικών δεικτών. Το ίδιο ισχύει πανευρωπαϊκά.


Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι επικυρίαρχοι της EE και του ΔΝΤ πέτυχαν απολύτως στην πραγματική αποστολή τους. Με την πολιτική που ακολούθησαν πετσόκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις μέσα σε δύο μόλις χρόνια κατά 20% ή 40% ή και παραπάνω, αύξησαν δραματικά την ανεργία, κατάργησαν σε ικανό βαθμό τις συλλογικές συμβάσεις και αδιαφόρησαν εντελώς για το γεγονός ότι αυτή η πολιτική εκτίναξε το δημόσιο χρέος από το 115% στο 165% σε μία διετία!
Τι μεγαλύτερη απόδειξη χρειάζεται για να αντιληφθεί κανείς ότι όλη η φιλολογία περί δημόσιου χρέους είναι ένα παραμύθι αποβλάκωσης του αδαούς πληθυσμού;


Οι Γερμανοί λιώνουν σαν σκουλήκια τις χώρες και τους λαούς της Ευρώπης, αρνούμενοι να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να τους δανείσει, και επιβάλλουν εφιαλτικούς όρους λιτότητας μέσω Μνημονίων για να χορηγήσουν δάνεια με υψηλότατα επιτόκια. Εν ριπή οφθαλμού, όμως, η ΕΚΤ χορήγησε στις ευρωπαϊκές τράπεζες δάνεια του ιλιγγιώδους ύψους του μισού... τρισεκατομμυρίου ευρώ με επιτόκιο 1 %!

Μας εμπαίζουν ασύστολα και προκλητικά. Ισχυρίζονται ότι αν η ΕΚΤ δανείσει σε ένα κράτος 50 δις ευρώ, η Ευρωζώνη απειλείται με πληθωρισμό. Αν, όμως, η ΕΚΤ δανείσει στις τράπεζες 500 δις και, μάλιστα, με γελοίο επιτόκιο, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πληθωρισμού. Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα!

Ποιος ποιον;

Το 2011 απέβη σφαγείο για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Το 2012 προοιωνίζεται ακόμη πιο ζοφερό.
Το ζήτημα μπαίνει ωμά: Ή οι εργαζόμενοι θα ξεσηκωθούν και πάλι και θα αλλάξουν αυτή την πολιτική, είτε ειρηνικά είτε δυναμικά, ή οι εργοδότες θα πετάξουν τους εργαζόμενους στον κοινωνικό Καιάδα. Μέση λύση δεν υπάρχει. Η εποχή της ειρηνικής συμβίωσης οδεύει προς το βίαιο τέλος της.

Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς εξελίξεις σημειώνονται σε τρία αλληλοεπηρεαζόμενα επίπεδα.
Το πρώτο είναι η διάλυση ή η επιβίωση της ίδιας της Ευρωζώνης με τη σημερινή της μορφή, εξαιτίας των φυγόκεντρων τάσεων που έχουν ήδη γίνει ορατές.
Το δεύτερο είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδος της από το ευρώ, με τους όρους χρεοκοπίας της και την κυβέρνηση που θα τη διαχειριστεί να έχουν εξαιρετική σημασία για τη σωτηρία ή την καταστροφή της χώρας.
Το τρίτο επίπεδο είναι εκείνο των κοινωνικών συγκρούσεων στην Ελλάδα και το πόσο αποτελεσματικές υπέρ των εργαζομένων θα αποβούν.

Το 2012 θα είναι εξαιρετικά σκληρή χρονιά. Μόνο αν σημειωθεί κάποια σημαντική εξέλιξη σε οποιοδήποτε από τα τρία επίπεδα, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι έχουν ελπίδα σωτηρίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η αδράνεια θα σηματοδοτήσει την πτώση τους στον Καιάδα.