Subscribe:

Ads 468x60px

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Περί Γρηγορίου του Ψαριανού


Τις προάλλες, σε μια διαδικτυακή κουβέντα με έναν παλιό μου σύντροφο, η οποία κάποια στιγμή ξώκειλε και στο θέμα του Γρηγόρη Ψαριανού, με πλημμύρισαν αισθήματα οργής για την σταλινική αντιμετώπιση που επέδειξε ο συνομιλητής μου:

"Τον έβλεπα χθες στον Θεοδωράκη και μου γυρίσαν τ' άντερα.[...] Το τσογλάνι! Τον ρώτησε ο Θεωδοράκης για το ΛΑΟΣ και απάντησε ότι είναι εναντίον του φασισμού, αναφέροντας για παραδείγματα τον Πολ Ποτ και Χόνεκερ!!! Μα την Παναγία, σου λέω..."

Παραβλέποντας πως ο σύντροφος έγινε θρήσκος στα γεροντάματα και πως ίσως υπάρχουν και χαρακτηριστικότερα παραδείγματα φασισμού από τα αναφερθέντα, ένιωσα την ανάγκη να σταθώ υπερασπιστικά στο "σύντροφο" Ψαριανό και να καταγγείλω την  αυθόρμητη παλαιοκομμουνιστική (και εν πολλοίς απολίτικη) υβρεολογία της οποίας έχει γίνει στόχος το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οφείλουμε σε μια προσωπικότητα του διαμετρήματος του Γρηγόρη, τουλάχιστον  την προσπάθεια δόμησης συγκροτημένης κριτικής από θέση αρχών. Εξ' άλλου δεν είναι λίγο και μόνο που μας έδωσε με το παράδειγμά του τη δυνατότητα να φωτίσουμε μια σειρά από παραμελημένες αρχές (οι οποίες εν πολλοίς επέχουν θέση νόμων κίνησης του σύμπαντος).

Αρχή 1η: Αριστερός γίνεσαι δεν γεννιέσαι.!

Από το βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του:
"[...]Εκ γενετής αριστερός, λόγω βεβαρυμμένης(sic) οικογενειακής παράδοσης.[...]".

Όταν ακούς κάποιον να δηλώνει γεννημένος αριστερός, κράτα ασφαλείς απόστάσεις. Επειδή η αριστερά είναι συνειδητή στάση απέναντι στα πράγματα και όχι γονιδιακή ανωμαλία, είναι επίκτητο και όχι γενετήσιο χαρακτηριστικό.

Αρχή 2η: Ο χειρότερος κονφορμισμός είναι ο συνεπής αντικονφορμισμός!

Επειδή οι αστοί πολιτικοί πηγαίνουν για ψαροντούφεκο με στολή δύτη, δεν σε κάνει συνεπή αριστερό αν εσύ πηγαίνεις με αποκριάτικη στολή κοζάκου. Η αναζήτηση της διαφοροποίησης στο "φαίνεσθαι" κρύβει τον κίνδυνο της ελλιπούς περιχαράκωσης του ουσιαστικού "είναι", και νομίζω, Γρηγόρη, πως έτσι την πάτησες, και την πάτησες χοντρά. Ποιος θα θυμάται τι φόραγες στη Βουλή όταν θα ορκίζεσαι υφυπουργός του Βορίδη στην κυβέρνηση αυτού που αποκαλείς "εγγύηση". Συμβουλή: Ψώνισε γρήγορα κοστούμι, αυτοί (τραπεζίτες και ακροδεξιοί) δεν είναι τουρλουμπούκι - Συνασπισμός, αυτοί μαλώνουν!...

Αρχή 3η (ξυπνάει μέσα μου ο παλιοσταλίνας):  Όταν ρίχνεις πολύ άσπρο ή κίτρινο στο κόκκινο τελικά βγαίνει μαύρο!
Από το βιογραφικό του πάλι:
"[...]Γραμματέας του Ρήγα στο Χολαργό, στον τομέα Βορειοανατολικών προαστίων, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ, του ενιαίου Συνασπισμού το '89-90 και της Δημοκρατικής Αριστεράς.[...]" ΟΠΕΡ ΕΔΕΙ ΔΕΙΞΑΙ *

Αρχή 4η (απαράβατη, αμείλικτη και παγκόσμια): ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ




*Και όποιος κατάλαβε πως το πολύ 
εναλλακτικό και πορτοκαλο-ροζ
, μοιάζει να είναι ασφαλής δρόμος 
προς τον κυβερνητισμό,
μία εκ των συνεπειών του 
οποίου μπορεί να είναι
πολιτική αγυρτεία μορφής και μεγέθους 
της στήριξης εξ' "αριστερών" του αρχιτραπεζίτη 
που ήρθε και μας κατσικώθηκε, μέσα είναι!

1 σχόλιο:

  1. Πρώτον, δεν γέρασα ακόμη και δεύτερον, δεν έγινα θρήσκος! Την Παναγία την επικαλείται η μισή Ελλάδα, πολλάκις καθημερινά...ειδικά -δε- οι άθρησκοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...