Subscribe:

Ads 468x60px

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

«Απελευθερώστε τον @menacius»

της Αγγελικής Μπούμπουκα (αναδημοσίευση από την “Ελευθεροτυπία”)

Τη μια στιγμή μετέδιδε μέσω Twitter στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου στα Εξάρχεια

Είμαστε καλά, μας πανε στην σήμανση για φωτογραφίες και μετά μάλλον Ευελπίδων. Υπάρχουν άνθρωποι αρκετά τραυματισμένοι.— 
Menacius Polites (@menacius) December 07, 2011


…την επόμενη προσπαθούσε να αποφύγει τα δακρυγόνα. Τη μεθεπόμενη βρισκόταν στα χέρια της αστυνομίας κατηγορούμενος ως καθοδηγητής μιας ομάδας άνω των 50 ατόμων που πετούσαν πέτρες και μολότοφ και επιτίθεντο με στειλιάρια. Και για τις δύο επόμενες μέρες ενέπνεε τη διαδικτυακή καμπάνια απελευθέρωσής του.

Η τρίτη επέτειος στη μνήμη του δολοφονημένου από αστυνομικό Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για τον Α.Δ. -γνωστό στο Twitter ως @menacius (Μενάκιος Πολίτης)- σηματοδότησε την παρθενική του εμπειρία από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Για την Ελληνική Αστυνομία, όμως, σηματοδότησε άλλη μία από τις αποτυχίες της να παρουσιάσει μια στοιχειοθετημένη μαζική κατηγορία εις βάρος διαδηλωτών.

Μετρώντας εκείνη τη μέρα 21 συλλήψεις και 46 προσαγωγές υπόπτων από τους δρόμους της Αθήνας, η ΕΛ.ΑΣ. παρέπεμψε τους πρώτους στον εισαγγελέα με ένα πακέτο κατηγοριών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, αυτές αφορούσαν κατά περίπτωση διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητες σωματικές βλάβες, αντίσταση, εξύβριση, αλλά και κακουργήματα που σχετίζονται με το νόμο περί όπλων και εκρηκτικών. Οι περισσότερες από αυτές, όμως, κατέρρευσαν ενώπιον του εισαγγελέα, όπου οδηγήθηκαν οι κατηγορούμενοι το πρωί της Παρασκευής.

Η 6η Δεκεμβρίου: «Το βράδυ της Τρίτης, γύρω στις 22.00 ήμουν στη Στουρνάρη, όπου γίνονταν επεισόδια. Κάποια στιγμή έβγαλα τη βιντεοκάμερα που είχα για να τραβήξω πλάνα αλλά την ξανάβαλα στην τσέπη και πήγα προς μια είσοδο πολυκατοικίας για να καλυφθώ. Μπήκα σε μια πυλωτή και χτυπούσα κουδούνια για να μου ανοίξουν. Ενώ ήμουν εκεί, ξεκίνησε ένα ντου των ΜΑΤ με δακρυγόνα. Ημουν με κλειστά μάτια περιμένοντας να περάσει, όταν άκουσα “πιάστον, αυτός είναι”. Μετά ένιωσα το κεφάλι μου στο έδαφος. Με είχαν ρίξει κάτω. Μου είπαν ότι συλλαμβάνομαι γιατί κρατούσα πέτρες. Με πήγαν με τα πόδια σε περιπολικό κι από εκεί στη ΓΑΔΑ», διηγείται ο @menacius για τη στιγμή της σύλληψής του.

Στον εισαγγελέα, όπου οδηγήθηκε το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, διαπίστωσε πως οι αστυνομικοί τον περιέγραφαν στις καταθέσεις τους ως «καθοδηγητή» των συγκατηγορουμένων του. «Υποστήριζαν ότι εγώ στεκόμουν απέναντι σε εκείνους που πετούσαν πέτρες και μολότοφ και τους έδινα οδηγίες. Η συγκεκριμένη κατηγορία εναντίον μου ήταν αυτή που καταρρίφθηκε ευκολότερα απ’ όλες». Ο ίδιος εξακολουθεί, πάντως, να κατηγορείται για «διατάραξη κοινής ειρήνης», που αποτελεί πλημμέλημα.

Εκτός από τον Α.Δ. ελεύθεροι τελικά αφέθηκαν και όλοι οι άλλοι: τρεις Γερμανοί, ένας Ισπανός και ένας πορτογάλος υπήκοος με εγγύηση, με την υποχρέωση να παρουσιάζονται στην αστυνομία οι υπόλοιποι. Οι δέκα ανήλικοι που ήταν ανάμεσά τους είχαν απαλλαγεί από την Πέμπτη.

Παρ’ όλο που μαζικές συλλήψεις και προσαγωγές σαν αυτές τείνουν να θεωρούνται ρουτίνα σε μέρες διαδηλώσεων, η συγκεκριμένη φαίνεται πως ευαισθητοποίησε ιδιαίτερα μέρος της εγχώριας διαδικτυακής κοινότητας. Κι αυτό προφανώς οφείλεται στο ότι ένας από τους συλληφθέντες ήταν κάποιος που συνδυάζει δύο ιδιότητες τις οποίες υπολογίσιμο μέρος του διαδικτυακού κοινού δείχνει να περιβάλλει με εκτίμηση: αυτή του πολίτη-δημοσιογράφου και εκείνη του ακτιβιστή. Ο @menacius ήταν στη διαδήλωση καλύπτοντας τα γεγονότα για λογαριασμό ενός εναλλακτικού μέσου ενημέρωσης, του Omnia. TV. Δηλωμένη είναι και η ακτιβιστική του δράση μέσα από την τελευταία αποστολή της πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα».

Ο συνδυασμός και των δύο ήταν ένα είδος διαπίστευσης που πυροδότησε μέσα σε ελάχιστο χρόνο μια καμπάνια στο Twitter και σε κινηματικά/εναλλακτικά διαδικτυακά μέσα από τη θεματική ετικέτα («χάσταγκ») «#freemenacius» («απελευθερώστε τον Μενάκιο»). Το πόση πίεση ασκήθηκε μέσω αυτής, δεν είναι μετρήσιμο. Επιβεβαιώθηκε, όμως, για πολλοστή φορά ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες υπερβαίνουν τα στεγανά της ενημέρωσης και τον φόβο της κρατικής καταστολής.

Μέσω...Παραλληλογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...