Subscribe:

Ads 468x60px

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Νοσταλγία των Ρώσων για τη Σοβιετική Ένωση

Source: Ειδήσεις


Πάνω από τους μισούς Ρώσους νοσταλγούν τη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την παραμονή της 90ης επετείου από την ίδρυσή της.
Αν και το ποσοστό είναι υψηλό, περίπου 56% όπως αναφέρει το RT, σημειώνεται πως είναι χαμηλότερο κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο πριν από δέκα χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Κέντρου Ερευνών Κοινής Γνώμης της Ρωσίας (VCIOM). Αντίθετα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης περίπου το 30% των Ρώσων φαίνεται πως «δεν θρηνεί» για την πτώση με το εν λόγω ποσοστό μάλιστα να παρουσιάζει αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με το 2002.

Όπως αναφέρει το RT, ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο πως το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσταλγών της σοβιετικής εποχής είναι άνω των 45 ετών, χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και κάτοικοι κυρίως κεντρικών πόλεων των ρωσικών περιφερειών. Αντίθετα οι νεότεροι σε ηλικία, υψηλότερης μόρφωσης, και χρήστες του διαδικτύου προτιμούν  τη ζωή στη σύγχρονη Ρωσία. Εξάλλου μιλώντας στη Φωνή της Ρωσίας ο εμπειρογνώμονας του Κέντρου Ερευνών Γκριγκόρι Κέρτμαν τονίζει πως βασικός παράγοντας για την άποψη των Ρώσων  σχετικά με το σοβιετικό παρελθόν είναι η ηλικία. 
Ωστόσο, παρά τις όποιες αντιθέσεις σχετικά με τη νοσταλγία της σοβιετικής εποχής, τα 2/3 των Ρώσων συμφωνούν πως η Σοβιετική Ένωση προώθησε την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των λαών που ζούσαν στις χώρες που την αποτελούσαν, έναντι μόλις 20% που πιστεύει το αντίθετο.
Η Σοβιετική Ένωση που αποτελούνταν από 15 συνολικά χώρες διαλύθηκε το Δεκέμβριο του 1991. Περίπου είκοσι χρόνια αργότερα πάνω από το 50% των Ρώσων εκτιμά πως η διάλυση θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, ενώ το 35% αναγνωρίζει την κατάρρευση ως αναπόφευκτη. Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος είναι επίσης πως  το 1992, το 27% των Ρώσων θεωρούσε πως η Σοβιετική Ένωση ήταν καταδικασμένη να αλλάξει μοντέλο. Με το πέρασμα των χρόνων, όπως σημειώνεται, το 45% πλέον χρεώνει τη διάλυση στους πολιτικούς της τότε ηγεσίας. 
Όπως σημειώνει ο Γκριγκόρι Κέρτμαν, σύμφωνα με τη Φωνή της Ρωσίας, πολύ σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ασκούν οι οικονομικές αναταραχές. «Εντονότερα αυτό είναι αισθητό από τη σημαντική αύξηση, που σημειώθηκε στις έρευνες της κοινής γνώμης μετά την κρίση του 1998. Ενώ στις αρχές του 1998 το ποσοστό των ανθρώπων, που εξέφραζαν τη λύπη τους για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν 66%, δηλαδή ουσιαστικά το ίδιο με το ποσοστό του 1992, το 1999 αυτό το ποσοστό ανέβηκε στο 85%», τονίζεται.
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...