Subscribe:

Ads 468x60px

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ιβηρικά

Source: Lenin Reloaded


Πολλοί αυτές τις μέρες παρατηρούν ότι τα γεγονότα στην Πορτογαλία και την Ισπανία απλώς αναπαράγουν ό,τι έγινε ήδη το 2011 στην Ελλάδα και άλλοι τόσοι διαφωνούν λέγοντας πως αυτού του είδους οι συγκρίσεις είναι τελείως ιμπρεσιονιστικές και αυθαίρετες.

Εγώ θα διαφωνήσω και με τους δύο στον βαθμό που και οι δύο ομαδοποιούν ήδη την Ισπανία με την Πορτογαλία.

Πολιτισμικά, οικονομικά και πολιτικά η Ισπανία έχει όση σχέση με την Πορτογαλία όση η Ελλάδα με την Γερμανία. Για όποιον έχει επισκεφθεί τις δύο χώρες (εγώ από τρεις φορές την κάθε μία), οι διαφορές και στα τρία επίπεδα είναι χαώδεις.

Ποια από τις δύο βρίσκεται κοντύτερα στην σημερινή Ελλάδα πολιτισμικά και πολιτικά; 

Σαφέστατα η Ισπανία.

Με γκούστας λα γκιτάρα με γκούστας, αναρχοεναλλαχτικοτουρλουμπούκι, έξω καρντιά, φαμφάρα και αισθάνομαι.

Οι Πορτογάλοι είναι άνθρωποι πάρα πολύ εσωστρεφείς και χαμηλών τόνων. Τα ξαδέρφια τους δεν βρίσκονται καθόλου στη Βαρκελώνη και την Μαδρίτη αλλά στο άλλο άκρο της Μεσογείου, την Κύπρο. Δεν έχουν καμία ψωνάρα με τον παγκόσμιο ρόλο τους, το ιμπεριαλιστικό τους παρελθόν δεν έχει αφήσει κανένα σημάδι με το γκλάμουρ της ισπανικής αρχιτεκτονικής, μνημείων, μουσείων και καθεδρικών, και έχουν ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα που δεν πετάξανε στα σκουπίδια με την κρίση. Δεν πρόκειται εύκολα να την δουν αγανακτίστας και να το ρίξουν στα πάρτι. 

Οικονομικά;

Μάλλον η Πορτογαλία. Διαχρονικά φτωχή χώρα, με επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης πριν την κρίση που θύμιζε δεκαετία του 80 στην Ελλάδα· τώρα, και μετά την καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της ίδιας σε παλιότερες δεκαετίες της ιστορίας της, είναι ό,τι κοντυνότερο.

Από μαρξιστική σκοπιά, σαφώς η πιο ενδιαφέρουσα χώρα από τις δύο είναι η Πορτογαλία. Η Ισπανία, παρά τις ομοιότητές της, είναι σε τελική ανάλυση αρκετά πίσω από την Ελλάδα σε ό,τι αφορά πολιτική ωρίμανση και ετοιμότητα απέναντι στις νέες συνθήκες. Πολύ λιγότερο εκτεθειμένη στην ταξική και πολιτική πόλωση. Κομμουνιστικό ρεύμα εκεί θα δούμε του αγίου ανήμερα. Εκτός και αν είναι κάποιος αναρχοεναλλαχτικός, οπότε για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι χώρα σούπερ ουάου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...