Subscribe:

Ads 468x60px

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Στην άκρη του γκρεμού η Ευρωζώνη!



ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ SPREADS ΚΑΙ ΤΩΝ CDS ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ - ΙΤΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ!
ΕΠΙΑΣΕ Η ΠΑΤΟ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!
ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!
Τον πυρήνα της ευρωζώνης χτυπάει πλέον η κρίση χρέους, καθώς χθες τα spreads και τα CDS σημείωσαν ρεκόρ από την εποχή εισαγωγής του ευρώ (1999) όχι μόνο σε χώρες της ευρωπεριφέρειας (Ιταλία - Ισπανία), αλλά και σε χώρες του "πυρήνα" όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το Βέλγιο!

Όλο και περισσότεροι αναλυτές μεταξύ των οποίων καί ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Π. Μπόφινγκερ (βλέπε παρακάτω), κάνουν λόγο για συστημική κρίση στην ευρωζώνη ζητώντας από την ΕΚΤ να φτάσει στο σημείο να τυπώνει χρήμα!

Μια συστημική κρίση χρέους, η οποία κακοφορμίζει μέρα με τη μέρα την ίδια ακριβώς στιγμή που η ευρωζώνη βυθίζεται σε ύφεση! Σύμφωνα με τη Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ της ευρωζώνης "αυξήθηκε" μόλις κατά 0,2% με τη Γερμανία και τη Γαλλία να "σώζουν" την παρτίδα, εφμανίζοντας οριακά θετικούς ανάκαμψης. Σε ότι αφορά όμως το α'τρίμηνο του 2012 οι αναλυτές προβλέπουν ύφεση στο σύνολο της ευρωζώνης, καθώς στη Γαλλία θα γίνει ορατός ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας ενώ σύμφωνα με το ινστιούτο ZEW η Γερμανία βρίσκεται σε "τεχνική ύφεση".

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ "ΠΥΡΗΝΑ" - ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!

Το νέο στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι πως η κρίση χρέους χτυπά για τα καλά το σύνολο της ευρωζώνης και ειδικότερα τις χώρες του λεγόμενου πυρήνα! Δείχνοντας έτσι πως οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι δομικά και δεν οφείλονται σε κάποια δήθεν "κουσούρια" του ευρωπαϊκού νότου!

Ειδικότερα, χθες, στη Γαλλία και το Βέλγιο τα spread των 10ετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, εκτινάχθηκαν στις 190 και στις 318 μονάδες βάσης αντίστοιχα.
Στην πρώτη περίπτωση η τεράστια έκθεση των γαλλικών τραπεζών στο χρέος της Ιταλίας, δημιου ργεί τρόμο σχετικά με το πού θα βρει λεφτά το γαλλικό κράτος λεφτά ώστε να τις στηρίξει. 

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του Βελγίου συνυπολογίζοντας μάλιστα το γεγονός του μεγάλου δημοσίου χρέους της χώρας (99,7% του ΑΕΠ).

Αυτό βέβαια, που δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερο τρόμο και πανικό στα dealing rooms των τραπεζών και των fuds ήταν η εκτόξευση των spreads και στους δύο οικονομικούς και πολιτικούς δορυφόρους της Γερμανίας: την Αυστρία και την Ολλανδία. Στην μεν Αυστρία το spread έφτασε τις 185 μονάδες βάσης και στην Ολλανδία τις 62 μονάδες βάσης.

Ίσως, λοιπόν, το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε τα spread να πέφτουν, όχι λόγω πρόσκαιρης ύφεσης της "τρικυμίας", αλλά λόγω αύξησης του κόστους δανεισμού της ίδιας της Γερμανίας. Προς το παρόν, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων πέφτουν καθώς οι επενδυτές πουλούν κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και όχι μόνο προκειμένου να αγοράσουν γερμανικά bund. Σε λίγους όμως μήνες μια επερχόνενη κατάρρευση της ευρωζώνης θα συμπαρασύρει και της Γερμανία..
.
Στην Ιταλία, ο επερχόμενος σχηματισμός "τεχνοκρατικής" κυβέρνησης υπό το Μάριο Μόντι δεν κατάφερε να διορθώσει το κλίμα, αλλά αντιθέτως οδήγησε το spread σε νέο ρεκόρ της τάξης των 547 μονάδων βάσης! Το γεγονός αυτό αναδεικνύει πως τελικά η λιτότητα και οι νεοφιλελεύθερες αναδιραθρώσεις δημιουργούν το πρόβλημα και όχι αντίθετο!
Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, τη μόνη χώρα της ευρωπεριφέρειας που δεν βρίσκεται σε τροϊκανή εποπτεία, σημειώθηκε άλλη μια καταστροφική δημοπρασία εντόκων γραμματίων.

Τα μεν 12μηνα έντοκα γραμμάτια πουλήθηκαν με επιτόκιο 5,022% έναντι "μόλις" 3,608% κατά τη δημοπρασία όμοιων τίτλων στις 18 Οκτωβρίου. Τα δε 18μηνα έντοκα γραμμάτια πουλήθηκαν με επιτόκιο 5,32% έναντι 3,856% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Τα συγκεκριμένα επιτόκια αποτελούν, μάλιστα, ρεκόρ 14ετίας!
Έτσι, το ισπανικό spread ανήλθε σε ιστορικό υψηλό την Τρίτη στις 457 μ.β., ενισχυμένο κατά 22,02 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Ρεκόρ κατέγραψαν και τα ισπανικά CDS (κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) στις 465 μ.β.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΠΕΝΤΕ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ - ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑ ΤΟ ΚΟΣΜΟ

Όπως ήταν φυσικό το ευρώ, πήρε την κατιούσα φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων εβδομάδων υποχωρεί το ευρώ ($1,35/€) , λόγω των εξελίξεων στις αγορές ομολόγων!

Αντίστοιχα στο "κόκκινο" βρέθηκαν και τα χρηματιστήρια σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ασία


Ζητείται δράση από την ΕΚΤ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει το ρόλο του ύστατου δανειστή σε περίπτωση που τα προβλήματα χρέους απειλήσουν με κατάρρευση το χρηματοοικονομικό σύστημα, υποστηρίζει ο Πίτερ Μπόφινγκερ, ένας εκ των πέντε «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση σε οικονομικά θέματα.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η μοναδική λύση ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης είναι οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων και διοχετεύοντας μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές, εφαρμόζοντας -στην ουσία- τακτική ποσοτικής χαλάρωσης ανάλογη με εκείνη που ακολουθούν η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο κ. Μπόφιγκερ συμφωνεί ότι οι πολιτικοί έχασαν την ευκαιρία να επιλύσουν την κρίση και τώρα είναι η σειρά της ΕΚΤ να παρέμβει και να αποφύγει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης. «Η Ιταλία είναι μια χώρα με προβλήματα ρευστότητας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλά επιτόκια...

Εάν η πολιτική δεν μπορεί, τότε πρέπει να καταβάλει η ΕΚΤ κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση των επιτοκίων σε πιο λογικά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Μπόφιγκερ, στο πλαίσιο συνεδρίου στη Φραγκφούρτη. «Εάν η ΕΚΤ παρεμβαίνει, τότε θα πρέπει να το κάνει σωστά, επιδιώκοντας μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα στο 4%», κατέληξε ο Γερμανός «σοφός».

 Ανάλογη ήταν και θέση του Τόμας Μάγιερ, οικονομολόγου της Deutsche Bank ο οποίος θα προτιμούσε την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά από τη στιγμή που προς το παρόν δεν είναι εφικτό, τότε χρειάζεται να αναλάβει δράση η ΕΚΤ.
«Οταν τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν στο 5%, 6%, 7% ή 8%, τότε ο κ. Μόντι θα αποτύχει με τις μεταρρυθμίσεις του», υποστήριξε ο κ. Μάγιερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...