Subscribe:

Ads 468x60px

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μύλος με την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου για το "κούρεμα"


ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ (IIF) ΖΗΤΟΥΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ (8%+) ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ!
Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης στις 27 Οκτωβρίου, η Iskra είχε επισημάνει πως η "απόφαση" για κούρεμα δεν συνιστούσε "απόφαση" αλλά "επίκληση". Μια "επίκληση" των ηγετών της ευρωζώνης (βασικά της Μέρκελ) προς τους τραπεζίτες ώστε να "συναινέσουν" σε ένα "εθελοντικό" κούρεμα της τάξης του 50%
Φυσικά, είχαμε επισημάνει πως και αυτή ακόμα η επίκληση, ακόμα και αν εφαρμοζόταν με τους "λιγότερο κακούς" δυνατούς όρους, δεν θα έδινε καμία διέξοδο στο ελληνικό πρόβλημα για τους εξής λόγους. Πρώτον, θα μείωνε μόνο το "ομολογιακό" χρέος προς τους "ιδιώτες" πιστωτές (εξαιρούνται τροϊκανά δάνεια, ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, έντοκα γραμμάτια κλπ), μειώνοντας το, το πολύ κατά 25% και "φέρνοντας" το τελικά στο 120% του ΑΕΠ το 2020 (όσο ήταν δηλαδή το 2009..). Δεύτερον, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής συνοδεύεται με τη διαίωνιση και την ένταση της αποικιοκρατικής κηδεμονίας της χώρας (βλέπε δανειακή σύμβαση). Τρίτον, βάζει στο ίδιο "τσουβάλι" ως προς το κούρεμα τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία προβλέποντας κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση των πρώτων την ίδια στιγμή που αφήνει τα δεύτερα στο έλεος του Θεού!

Αν όμως κάποιος παρακολουθήσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank(!) στη Φρακφούρτη μεταξύ  Κομισιόν - ελληνικής κυβέρνησης και τραπεζιτών (IIF), θα δει πως οι τραπεζίτες ζητούν τα "πάντα"!
Χθες, ο πρόεδρος του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα ήρθε στην Αθήνα όπου είχε συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο όσο και με το υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο.
Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, έχει γίνει σαφές πως οι τραπεζίτες ζητούν τόσα πολλά, αν τα "πάρουν" θα βγουν και κερδισμένοι. Ας δούμε ποιές είναι οι απαιτήσεις τους.
Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο σενάρια από το IIF.
Το πρώτο, προβλέπει οριζόντιο κούρεμα 50% για όλους.
Το δεύτερο, προβλέπει:
α) για τους ξένους θεσμικούς (€140 δις) κούρεμα 50% και λήψη νέων ομολόγων διάρκειας 22 ετών. Τα επιτόκια τους θα κυμαίνονται από 5,5% έως και 7,5%, με τη διακύμανση να εξαρτάται από το ρυθμό αύξηση του ΑΕΠ
β) για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία (€65 δις) κούρεμα 37% και λήψη νέων ομολόγων διάρκειας 15 ετών με επιτόκιο τουλάχιστον 8%, αναλόγως της αύξησης του ΑΕΠ.
Είναι προφανές πως τέτοια επιτόκια υψηλότερα από αυτά που φέρουν σήμερα τα ομόλογα, θα αποτελούν, εφόσον γίνουν δεκτά, βόμβα στα θεμέλια κάθε προϋπολογισμού καθώς οι ετήσιες δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελάχιστα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...