Source: ΠΡΙΝ | Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς
Η απόπειρα αυτοκτονίας ενός ζευγαριού που εργάζεται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου στο δράμα που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τους μοναδικούς φορείς άσκησης μιας υποτυπώδους κοινωνικής πολιτικής για τους εργαζόμενους. Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση Παπαδήμιου αποφάσισε να πετάξει και το τελευταίο «φύλλο συκής» του δήθεν κοινωνικού κράτους, βάζοντας λουκέτο σε δύο οργανισμούς –ΟΕΚ και Οργανισμό Εργατικής Εστίας– που πρόσφεραν κάποιες παροχές σε στέγη, ψυχαγωγία (εισιτήρια θεάτρου και σινεμά, αγορά βιβλίων) και τουρισμό σε χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
του Δημήτρη Σταμούλη
«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους του ΟΕΚ και του ΟΕΕ», δήλωσε στο Πριν η Κατερίνα Χατζηδάκη, γραμματέας του συλλόγου υπαλλήλων ΟΕΚ, η οποία περιέγραψε την απελπισία και την οργή που κυριαρχεί ανάμεσα στους συνολικά 1.400 εργαζόμενους των δύο υπό διάλυση οργανισμών (750 στον ΟΕΚ και 650 στον ΟΕΕ). «Αναμέναμε συγχώνευση, αλλά η κατάργηση ήταν κεραυνός εν αιθρία» πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι όλες οι κοινωνικές παροχές προς τους εργαζόμενους είναι πλέον υπό κατάργηση.
Η χρηματοδότηση των ΟΕΚ και ΟΕΕ προέρχεται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, οι οποίες αποδίδονται στο ΙΚΑ, το οποίο στη συνέχεια έχει την υποχρέωση να αποδίδει τις εισφορές αυτές στους δύο οργανισμούς, ώστε να τις διαθέτουν υπό τη μορφή προγραμμάτων στους εργαζόμενους. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σήμερα το ΙΚΑ έχει συσσωρευμένες οφειλές από ήδη καταβεβλημένες και εισπραγμένες εισφορές, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ! Εάν διαλυθούν ΟΕΚ και ΟΕΕ τότε αυτά τα χρέη «παραγράφονται» και εν τέλει «επιτάσσονται» εμμέσως για τους τοκογλύφους, αφού τα 4 δισ. κάλυψαν με τη σειρά τους τα ελλείμματα του ΙΚΑ που γιγάντωσαν οι κυβερνητικές περικοπές, η εισφοροδιαφυγή, η ανεργία κ.ά.
Εύστοχα λοιπόν ο σύλλογος υπαλλήλων ΟΕΚ τονίζει ότι τα χρήματα των ΟΕΚ και ΟΕΕ «αντί να επιστρέψουν στα ασθενέστερα στρώματα, θα φουσκώσουν τις τσέπες των τοκογλύφων δανειστών».
Με την κλοπή των εισφορών αυτών καταργείται το δικαίωμα στη στέγη για χιλιάδες εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 55 χρόνια λειτουργίας του, ο ΟΕΚ έχει στεγάσει 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής. Στον αέρα τινάζεται το κατασκευαστικό πρόγραμμα (ο ΟΕΚ έχει κατασκευάσει 50.000 κατοικίες), καταργείται η επιδότηση ενοικίου 120.000 χιλιάδων οικογενειών και η παροχή 10.000 δανείων ανά έτος για αγορά και επισκευή κατοικίας.
Ομοίως, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Eργαζομένων Εργατικής Εστίας, η διάλυση του ΟΕΕ θα οδηγήσει σε λουκέτο 25 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Οργανισμού, που φιλοξενούν 2.000 παιδιά στα οποία παρέχονται δωρεάν εκπαίδευση και διατροφή. Θα καταργηθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα 4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις εργαζομένων και συνταξιούχων θα είναι πλέον παρελθόν. Κατ’ επέκταση, θα τεθεί θέμα επιβίωσης για 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες και 3.000 επισιτιστικές επιχειρήσεις και τους χιλιάδες εργαζομένους τους. Πάνε ...στράφι και τα «δωράκια» των επιδοτήσεων του υπουργού Εργασίας προς στους ξενοδόχους.
Η κατάργηση του ΟΕΚ αποτελεί τεράστιο χτύπημα στο δικαίωμα στην εργατική κατοικία. Επιπλέον, θα μείνουν «στον αέρα» τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες. Σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι 3 οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκονται υπό δημοπράτηση 4 οικισμοί, 80 κατοικιών. Συνολικά, λοιπόν, 1.600 φτωχές οικογένειες θα περιμένουν ματαίως να στεγαστούν τους προσεχείς μήνες.
Άγνωστη παραμένει η τύχη της καταβολής της επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και σήμερα πλέον τίθεται θέμα αν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Ήδη ένα μεγάλο τμήμα επιδοτούμενων αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους. Ανάλογη είναι η μοίρα και του προγράμματος επιδότησης ενοικίου για 58.000 οικογένειες που αιτήθηκαν.
Ένα μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι η τύχη της ακίνητης περιουσίας των δύο οργανισμών. Η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ ανέρχεται σε 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους ανά την επικράτεια οικισμούς, καθώς και σε 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5,2 εκατ. τ.μ. σε 45 νομούς της χώρας. Ο ΟΕΕ διαθέτει 173 κτίρια. Συνολικά η ακίνητη περιουσία των δύο οργανισμών υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ! Ποια θα είναι άραγε η τύχη αυτής της περιουσίας που ανήκει στους εργαζόμενους;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου