Subscribe:

Ads 468x60px

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Για καταρρεύσεις τύπου Lehman Brothers στην Ε.Ε. προειδοποιεί η ΕΚΤ

«Ορατή» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την πιθανότητα κατάρρευσης μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, προειδοποιώντας παράλληλα προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η δημοσιονομική κρίση να λάβει χαρακτηριστικά συστημικής κρίσης. Την ίδια ώρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κάνει λόγο για αύξηση του κινδύνου υποβάθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), μετά την υποβάθμιση την Παρασκευή της προοπτικής της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας. Ο επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς AMF, πάλι, εκτιμά πως «θα χρειαστεί θαύμα για τη διατήρηση του ΑΑΑ της Γαλλίας».

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τονίζει πως οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, όσο ποτέ άλλοτε από την κατάρρευση της Lehman Brothers, το φθινόπωρο του 2008. 
«Οι πιθανότητες κατάρρευσης μεγάλων τραπεζών είναι πλέον περισσότερο από ορατές», διαπιστώνει η Τράπεζα, αναφέροντας ως αιτίες ένα επικίνδυνο μείγμα τεσσάρων παραγόντων:
- Ο «ιός» της δημοσιονομικής κρίσης μεταδίδεται σε όλο και περισσότερες χώρες, την ίδια ώρα που οι αγορές δεν εμπιστεύονται πλέον τους εθνικούς προϋπολογισμούς
- Η ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών κυρίως τραπεζών γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
- Οι προοπτικές βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας χειροτερεύουν, τη στιγμή που τα ασφάλιστρα κινδύνου των τραπεζών αυξάνουν
- Η ανισότητα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης
Αυτό το μείγμα παραγόντων είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό», αναφέρεται στη έκθεση της ΕΚΤ. «Εν κατακλείδι», επισημαίνεται, «η μετάδοση των εντάσεων ανάμεσα στις χώρες μέσω του τραπεζικού συστήματος έχουν αυξηθεί για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό από την κατάρρευση της Lehman Brothers».
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ρίχνουν το ανάθεμα στην πολιτική. «Με την καθυστερημένη και διστακτική της απάντηση στην κρίση, έκανε το πρόβλημα οξύτερο. Στην ανασφάλεια των αγορών συνέβαλε και η μετ΄ εμποδίων διαδικασία επικύρωσης αποφάσεων προηγούμενων συνόδων κορυφής.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο κάλεσε τις χώρες της Ε.Ε. να εφαρμόσουν τάχιστα τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου. Ο Πορτογάλος τραπεζίτης αναφέρεται κυρίως στη διακρατική συμφωνία για το φρένο χρέους και την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε χώρες δημοσιονομικά απείθαρχες.

Fitch: Αυξήθηκε ο κίνδυνος υποβάθμισης του ΕΤΧΣ

Την ίδια ώρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch κάνει λόγο για αύξηση του κινδύνου υποβάθμισης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την υποβάθμιση την Παρασκευή της προοπτικής της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.
Η βαθμίδα ΑΑΑ που αποδίδεται στους τίτλους που εκδίδει το ΕΤΧΣ, που είναι η καλύτερη δυνατή, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία», που είναι οι μεγάλοι εγγυητές του ΕΤΧΣ «θα διατηρήσουν τη αξιολόγηση ΑΑΑ», εξηγεί ο Fitch σε ανακοίνωσή του.
Αλλά κυρίως η αναθεώρηση προς τα κάτω της προοπτικής της Γαλλίας σε «αρνητική» είναι αυτή που «έχει ως συνέπεια έναν αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης του αξιόχρεου του ΕΤΧΣ», σύμφωνα με τον οίκο.
Το ΕΤΧΣ είναι ένα χρηματοπιστωτικό όργανο που εγείρει χρήματα στις αγορές με την εγγύηση που του προσφέρουν τα κράτη της ευρωζώνης. Αυτό στη συνέχεια τα καταβάλλει σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στους κόλπους της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που θα όφειλαν να καταβάλουν στις αγορές.
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ που προσφέρουν το μεγαλύτερο ύψος των εγγυήσεων στο ΕΤΧΣ, δηλαδή σχεδόν το 80% του συνόλου τους (369,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των περίπου 451,5 δισεκατομμυρίων ευρώ των εγγυήσεων που προσφέρουν οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ). Οι εγγυήσεις αυτές δίδουν στο ΕΤΧΣ τη δυνατότητα να δανειστεί έως 440 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Γαλλία, η οποία προσφέρει εγγύηση 158,5 δισεκατομμυρίων στο ΕΤΧΣ, είναι «η πιο εκτεθειμένη χώρα» στην επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, υπογραμμίζει ο οίκος.

«Θα χρειαστεί θαύμα για τη διατήρηση του ΑΑΑ της Γαλλίας»


Πάντως, ο επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς AMF δήλωσε ότι θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να διατηρήσει η χώρα την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. «Η διατήρησή της θα χρειαζόταν ένα θαύμα αλλά θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Ζουαγιέ σε δημοσιογράφους.
«Το βρίσκω θλιβερό ότι αποδεχόμαστε με κάποια μοιρολατρία την απώλεια του ΑΑΑ και ότι, με κάποια παραίτηση, αποδεχόμαστε την υποβάθμιση της χώρας μας», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας την υποβάθμιση της προοπτικής της γαλλικής πιστοληπτικής ικανότητας την Παρασκευή από τον Fitch, ο Ζουαγιέ υπογράμμισε ότι «αυτή η απώλεια δεν είναι κάτι το τετριμμένο καθώς θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια δανεισμού της χώρας και δεν θα έρθει χωρίς συνέπειες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».
«Κανείς δεν έχει συμφέρον από μια κατάρρευση της ευρωζώνης και δεν βλέπω επίσης τεχνικά πως αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό», σημείωσε επίσης ο Ζουαγιέ. Όμως «πρέπει να επαγρυπνούμε καθώς η ελληνική περίπτωση δεν έχει ρυθμιστεί», πρόσθεσε.


Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...